Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. septembra 2021

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 6.56 je na avtocesti Kranj–Ljubljana, pred izvozom Vodice, prišlo do naleta dveh osebnih vozil. V nesreči se je ena oseba poškodovala in prepeljana v zdravstveno ustanovo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali mesto nesreče, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe, odklopili akumulatorja in posuli iztekle motorne tekočine z vpojnim sredstvom.

Ob 19.59 je na Glavarjevi cesti v občini Komenda padel kolesar. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik in Moste, ki so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč policiji pri ogledu, usmerjali promet in na koncu sprali cestišče. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kamnik so poškodovanca oskrbeli in jo odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana

Izpostava Maribor

Ob 16.22 so gasilci PGD Slovenska Bistrica posredovali na Ulici Borisa Winterja v Slovenski Bistrici, kjer sta trčili osebni vozili. Zavarovali so kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu ter posuli iztekle motorne tekočine z vpojnim sredstvom.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.31 sta v Dolenjem Gradišču pri Šentjerneju, občina Šentjernej, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šentjernej so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, počistili razlite motorne tekočine in nudili pomoč vlečni službi. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so na kraju oskrbeli lažje poškodovano osebo.

Izpostava Postojna

Ob 12.46 je pri naselju Hrušica, občina Ilirska Bistrica, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica in Podgrad, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP Ilirska Bistrica. Poškodovanega so reševalci odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 7.51 je v Pongracu, občina Žalec, zagorelo v kurilnem prostoru stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Zabukovica, Griže, Vrbje in Gotovlje so pogasili požar, prezračili objekt, iznesli goreči material iz objekta ter ga pogasili. V požaru je bilo poškodovano osebno vozilo in ena oseba, ki so jo oskrbeli reševalci NMP Celje in Žalec.

Ob 10.46 je v poslovnem objektu na Celjski cesti v Žalcu prišlo do manjšega požara, ki so ga zaposleni sami pogasili. Gasilci PGD Žalec so objekt pregledali s termovizijsko kamero. Posebnosti ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.54 je v Ulici Koroškega bataljona v Ljubljani, gorela lesena vrtna lopa. Gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče so gorečo lopo dimenzij 5x4 metre in bližnja drevesa pogasili. Lopa je uničena.

Ob 22.30 je v Javorjah, občina Šmartno pri Litiji, zagorela delavnica. Požar so pogasili gasilci PGD Javorje in Šmartno pri Litiji, gasilci PGD Javorje so ostali na gasilski straži do jutranjih ur.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.23 je v Zakrižu, občina Cerkno, ob stanovanjski hiši zagorel manjši gospodarski objekt za shranjevanje kmečkega orodja in kmečkih dobrin. Posredovali so gasilci PGD Zakriž, PGD Cerkno in PGD Bukovo Zakojca, ki so požar omejili in pogasili. Gasilci na požarišču nadaljujejo intervencijo z odstranjevanjem poškodovanega orodja in sena iz objekta.

Izpostava Ptuj

Ob 4.27 je v naselju Dornava v občini Dornava v garaži ob stanovanjskem objektu zagorelo električno kolo. Požar so pogasili stanovalci pred prihodom gasilcev PGD Dornava, ki so odstranili baterije na kolesu in prezračili ter pregledali prostore.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 17.12 je gorel odpadni material v romskem naselju v Rojah v Ljubljani. Požar velikosti okoli dva kvadratna metra so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Vižmarje-Brod.

Ob 17.33 je v Brišah pri Polhovem Gradcu, občina Dobrova-Polhov Gradec, na robu gozda gorel kup navlake, ogenj pa se je razširil v gozd. Gasilci PGD Polhov Gradec so navlako in podrastje na površini okoli 250 kvadratnih metrov pogasili in pregledali okolico.

Ob 18.12 so gasilci PGD Turjak pogasili z vodo manjše pogorišče v gozdu v bližini Gradu Turjak v občini Velike Lašče.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.28 so ob Kopališki ulici v Slovenj Gradcu opazili onesnaženja reke Mislinje. Posredovali so gasilci PGD Slovenj Gradec, ki so na kraju ugotovili izvor dotoka onesnažene vode v reko. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.27 so v naselju Volče na separaciji gramoza Tolmin delavci naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila ročno bombo, teže 0,52 kg ter topovsko granato, kalibra 149 mm, teže 30,15 kg, obe najdbi sta italijanske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne.

Ob 10.39 sta v kraju Miren v občini Miren-Kostanjevica pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije odstranila iz reke Vipave minometno mino mase 4 kg, angleške izdelave iz II. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja odpeljala v ustrezno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 11.26 je v večstanovanjski stavbi na Cesti na Markovec v Kopru prišlo do okvare dvigala. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so s tehničnim posegom rešili osebo iz dvigala ter obvestili serviserja.

Ob 13.40 se v stanovanju na Ulici Alojza Valenčiča v Izoli oseba ni odzivala. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom odprli vrata in v stanovanju našli poškodovano osebo. Prevzeli so jo izolski reševalci in jo prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 10.13 so gasilci GARS Jesenice posredovali v stanovanjskem objektu na Cesti maršala Tita na Jesenicah, kjer so s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala. Dvigalo so izklopili ter obvestili vzdrževalca.

Ob 13.13 so gasilci GARS Kranj razžagali in odstranili del drevesa, ki je padlo na Delavski cesti v Kranju.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.04 so na Cesti komandanta Staneta v Litiji gasilci PGD Litija nudili pomoč reševalcem NMP Litija prenesti poškodovano osebo iz večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.59 so v Radencih gasilci PGD Gornja Radgona nudili pomoč reševalcem NMP Gornja Radgona pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.06 sta v večstanovanjskem objektu v Ulici Otona Župančiča v Idriji gasilca PGD Idrija s tehničnim posegom odprla vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.01 se je na Novem domu v Hrastniku drevo nagnilo na cestišče in oviralo promet. Gasilec PGD Hrastnik je drevo podrl, razžagal in odstranil s cestišča.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/