Skoči do osrednje vsebine

Aktivnosti ministrice dr. Helene Jaklitsch v okviru Regijskega obiska vlade v Zasavski regiji

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes v okviru regijskega obiska vlade v Zasavski regiji obiskala Gimnazijo in ekonomsko srednjo šolo Trbovlje, srečala se je z županjo občine Trbovlje, si ogledala Park kulture, virtualni muzej rudarstva 4. DRITL in sobo pobega Escape mine v Trbovljah ter obiskala Rudarski muzej Zagorje.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je v prvem delu obiska Zasavja obiskala Gimnazijo in ekonomsko srednjo šolo Trbovlje, kjer jo je ravnateljica Jelena Keršnik najprej popeljala po šoli. Zaustavili sta se v dveh razredih, v katerih so se dijaki pravkar pridno učili novih jezikov. Ministrica je dijake pozdravila in jih spodbudila k učenju. Nato je sledil pogovor z učitelji in dvema dijakinjama o sodelovanju s srednjo šolo v Kaknju v okviru projekta »Medkulturni dialog mladih z novimi spoznanji skozi kulturo«. Srečanja se je udeležila tudi predsednica društva »Jožef Špringer« v Kaknju gospa Davorka Drijenčić. Ministrica je pozdravila tovrstno sodelovanje in poudarila, da jo resnično veseli, da se šola na ta način povezuje z našimi rojaki po svetu ter ponudila pomoč Urada pri povezovanju še z drugimi slovenskimi društvi v izseljenstvu. Sodelovanje s šolo je predlagalo prav Slovensko združenje »Jožef Špringer« Kakanj, ker sta si mesti zelo podobni (industrijski občini, rudnik, elektrarna, cementarna, geografski položaj) in ker je bil v Trbovljah rojen prvi predsednik in ustanovitelj društva gospod Jožef Špringer, po katerem združenje tudi nosi ime.

Ministrica se je v nadaljevanju srečala z Jasno Gabrič, županjo občine Trbovlje, ki ji je najprej razkazala Park kulture, ki so ga v centru mesta uredili v okviru uspešnega Interreg projekta »Inspiracija«. Glavni cilj projekta je bil omogočiti revitalizacijo industrijskih delov sodelujočih mest na podlagi oživitve bogate rudarske in industrijske dediščine. V nadaljevanju so ministrico popeljali še po virtualnem muzeju rudarstva 4. DRITL, ki na sodoben in interaktiven način pripoveduje zgodbo o življenju rudarjev trboveljskega rudnika. S pomočjo sodobnih tehnologij je ministrica med drugim doživela tudi izkušnjo vzpona na najvišji dimnik v Evropi, ki stoji prav v tem mestu. Ogledala pa si je tudi zanimivo sobo pobega Escape mine, kjer se obiskovalci skozi številne izzive poskušajo rešiti iz rudnika.

Pred zaključno javno tribuno je ministrica dr. Jaklitsch obiskala še Rudarski muzej Zagorje. Ministrici sta direktorica Kulturnega centra Delavski dom Zagorje Karmen Cestnik in strokovni sodelavec v muzeju Milan Razboršek predstavila zbirko, ki obsega veliko število fotografij o rudarjenju v Zagorju, zbirko orodij, kamnin ter rudarskih pripomočkov, ki so jih rudarji uporabljali pri svojem delu ter zbirko rudarske težke mehanizacije (lokomotiva, rudarski vozički…), ki prikazuje hiter napredek tehnik izkopavanja premoga. V muzeju se je moč sprehoditi po imitaciji rudniškega rova, v katerem je urejen prikaz razvoja jamskega podporja ter tehnike odkopavanja premoga. Ministrica je poudarila, da jo veseli, da ohranjajo spomin na rudarski zgodovinski značaj teh krajev in jih spodbudila, da se povežejo s Slovenci po svetu in svojo razstavo obogatijo tudi na tem področju. Slovenski izseljenci so se namreč naseljevali v številnih rudarskih mestih