Skoči do osrednje vsebine

Sestanek Mreže kontaktnih točk za teritorialno kohezijo o komuniciranju in izvajanju Teritorialne agende

  • Ministrstvo za okolje in prostor
V okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU je na Ptuju potekal sestanek nacionalnih kontaktnih točk za teritorialno kohezijo (NTCCP), ki ga je iz Ministrstva za okolje in prostor vodil mag. Tomaž Miklavčič.

V sklopu komuniciranja Teritorialne agende 2030, sprejete novembra 2020, je bil glavni poudarek na prenovljeni skupni spletni strani, ki je osrednja točka za informiranje o dogodkih in načinu izvajanja agende skozi aktivnosti, pristope in projekte na evropski, nacionalni ter regionalni in lokalni ravni. Sprejet je bil dogovor o nalogah komunikacijske skupine, ki je bila vzpostavljena v podporo aktualni predsedujoči državi. V drugem delu sestanka je bil poudarek na izvajanju Teritorialne agende 2030, kjer so udeleženci pregledali stanje izvajanja po posameznih pilotnih aktivnosti ter razpravljali o predlogu nove pilotne aktivnosti o rabi prostora, ki jo predlaga Belgija. Predsedstvo je predstavilo zasnovo drugega ESPON-ovega Pilotnega laboratorija, ki bo 20. oktobra 2021, program ESPON pa proces in vsebino dokumenta o kakovosti življenja o katerem bodo razpravljali generalni direktorji, pristojni za prostorski razvoj na sestanku 26. oktobra. V navezavi na prioriteto slovenskega predsedovanja, ki naslavlja Zahodni Balkan, je predsedstvo predstavilo interes Prostorske skupine Zahodnega Balkana na področju upravljanja prostora za vključitev v izvajanje Teritorialne agende ter namero predsedstva, da predstavnike skupine povabi na prihodnje dogodke. Slovensko predsedovanje Svetu EU na področju teritorialne kohezije je prevzelo pobudo tria, da spodbudi povezovanje med Teritorialno agendo 2030 in Urbano Agendo EU.

Sestanka so se udeležili predstavniki 18 držav članic EU ter evropskih institucij in mrež s področja prostorskega razvoja in teritorialne kohezije, Evropske komisije, Odbora regij, Evropske skupine za teritorialno sodelovanje Evropskega omrežja za spremljanje prostorskega razvoja (ESPON EGTC), Sveta evropskih občin in regij (CEMR) in Evropskega združenje prostorskih planerjev.

Na skupnem sestanku med Mrežo kontaktnih točk za teritorialno kohezijo (NTCCP) in Skupino za urbani razvoj (UDG), ki je potekala v popoldanskem času, so predstavili teme, ki povezujejo obe agendi ter na delavnici, ki je sledila, razpravljali o možnih načinih in oblikah sodelovanja v prihodnje. Predlogi za krepitev povezav med agendama bo vključena tudi v zaključke predsedstva na področju teritorialne kohezije in v Ljubljanski dogovor o pripravi nove Urbane agende EU, ki ga bodo sprejeli ministri, pristojni za urbani razvoj novembra letos.