Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na srečanju predsednikov parlamentov Zahodnega Balkana o nadaljnji podpori širitvenemu procesu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je na Brdu pri Kranju v okviru parlamentarne dimenzije slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije nagovoril udeležence srečanja predsednikov parlamentov Zahodnega Balkana. "Širitvena politika ima transformacijsko moč in je predpogoj za stabilno, varno in demokratično Evropo," je v uvodnem nagovoru poudaril minister dr. Logar.
minister se rokuje

Minister dr. Anže Logar je sprejel predsednika parlamenta Črne gore | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Trajnostni razvoj, stabilnost in blaginja Zahodnega Balkana so vitalnega pomena za dobrobit državljanov v regiji in za Evropsko unijo. "Slovenija si prizadeva, da širitev Unije z državami Zahodnega Balkana ostane strateška prioriteta držav regije in držav članic," je dejal minister dr. Logar. Pri tem je posebej poudaril, da uresničitev tega cilja zahteva ambicije in politično voljo na obeh straneh, ter pozval k nadaljevanju reformnih procesov v državah regije.

Slovenija si kot predsedujoča Svetu EU prizadeva doseči soglasje o pogajalskih okvirih za Albanijo in Severno Makedonijo ter za nadaljevanje procesa pogajanj s Srbijo in Črno goro. Minister dr. Logar je izrazil upanje, da se bosta medvladni konferenci s Srbijo in Črno goro izvedli še v času slovenskega predsedovanja. Opozoril je tudi na pomen reševanja odprtih vprašanj in konstruktivnega sodelovanja v dialogu Beograd – Priština, ki sta pomembna pogoja na evropski poti.

Minister dr. Logar se je ob robu srečal tudi s predsednikom parlamenta Črne gore Alekso Bečićem. Govorila sta o notranjepolitičnih razmerah v Črni gori in o njeni evropski perspektivi. Minister dr. Logar je podprl nadaljnje približevanje Črne gore Evropski uniji.

Naslednja priložnost za nadaljevanje razprav o širitvi Unije in prihodnosti Evrope bo na vrhu EU-Zahodni Balkan, ki ga bo Slovenija gostila 6. oktobra 2021 na Brdu pri Kranju.