Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. septembra 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.22 so lovci Lovske družine (LD) Podvelka na območju naselja Zgornji Lehen na Pohorju v občini Ribnica na Pohorju našli poginulega divjega prašiča. Zaradi suma na prisotnost afriške prašičje kuge so bili obveščeni Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in dežurni higienik Veterinarsko higienska služba (VHS), ki bo kadaver prevzel in prepeljal v za to namenjene prostore.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.20 je med kočo Planika in Malim Triglavom, občina Bohinj, omagala planinka. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so s helikopterjem Letalska policijska enota (LPE) našli obnemoglo planinko ter jo skupaj s spremljevalko dvignili v helikopter in ju prepeljali v dolino.

Ob 17.55 se je na Planini Konjščica, naselje Srednja vas v Bohinju, občina Bohinj, onesvestil pohodnik. Pohodnika so na kraju oskrbeli gorski reševalci GRS Bohinj in nato s terenskim vozilom prepeljali v dolino, kjer so ga v nadaljnjo oskrbo predali svojcem.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.45 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljala obolelo osebo iz Slovenj Gradca v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Golavabuka so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem pri prenosu obolele osebe.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 9.20 se je na reki Savi v občini Kranj nadaljevala iskalna akcija za pogrešano osebo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Kokrica in potapljači Podvodne reševalne službe Kranj so pogrešano osebo našli utopljeno in jo predali pristojnim službam.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.41 so policisti Policijske postaje (PP) Kočevje zaprosili za pomoč gasilce PGD Vas-Fara in enoto reševalnih psov za iskanje pogrešane osebe v bližini kraja Banja Loka v občini Kostel. Osebo so našli policisti ter preklicali aktiviranje enote reševalnih psov. Gasilci so nudili pomoč pri prenosu najdene onemogle osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 0.35 se je na območju Zagorja ob Savi pod vodstvom Policije pričela iskalna akcija za pogrešano občanko. V akciji so sodelovali gasilci PGD Zagorje - mesto in vodniki z iskalnimi psi Skupina za iskanje pogrešanih Kinološke zveze Slovenije (SIP KZS), skupina - 8. Pogrešanko so našli nepoškodovano.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 7.19 so na cesti v Zidanem mostu, občina Laško, trčila štiri osebna vozila. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Laško so prometno in protipožarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih in z vpojnim sredstvom sanirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Laško so udeležence pregledali na kraju dogodka.

Ob 17.26 je na avtocesti za predorom Ločica v smeri Ljubljane vozika osebnega vozila obšla slabost, zato je z vozilom zadel v odbojno ograjo. Gasilci PGE Celje in Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje, ki so osebo nato prepeljali v Splošna bolnišnica (SB) Celje.

Izpostava Koper

Ob 14.16 sta na cesti Sečovlje–Seča, občina Piran, trčila motorist in osebno vozilo. Na kraju dogodka je dežurni zdravnik potrdil smrt motorista. Gasilci Gasilske brigade (GB) Koper so zavarovali mesto nesreče in očistili cestišče.

Izpostava Kranj

Ob 15.01 sta na Cesti Maršala Tita na Jesenicah trčili osebni vozili. Poškodovanih ni bilo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu in iztekle motorne tekočine posuli z vpojnim sredstvom.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.36 sta v naselju Črneče v občini Dravograd trčili osebni vozili. Pri tem se je poškodovala ena oseba. Posredovali so poklicni gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem, ki so proti naletno in proti požarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in pomagali reševalcem pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Ekipa ZRC Koroške, enota Slovenj Gradec, je poškodovano osebo prepeljala v nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Novo mesto

Ob je 17.31 je v ulici Muhaber v Novem mestu vlak zbil pešca, ki je na kraju dogodka umrl. Posredovali so gasilci GRC Novo mesto in reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.39 se je na Klemenovi ulici v Ljubljani kadilo iz zaklonišča. Gasilci PGD Zgornji Kašelj in GB Ljubljana so pogasili goreč stol in prezračili prostore.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.08 se je v Lendavski ulici v Murski Soboti kadilo iz stanovanjskega bloka v najvišjem nadstropju. Lastnik je na štedilniku pozabil posodo z oljem. Do požara ni prišlo. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, ki so stanovanje pregledali in prezračili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.11 so v Dolenjih Novakih, občina Cerkno, gasilci PGD Dolenji Novaki in Cerkno pogasili požar na stanovanjski hiši.

Izpostava Trbovlje

Ob 21.15 je bil na Ulice Sallaumines v Trbovljah zaznati vonj po zažgani plastiki. Gasilci PGD Trbovlje mesto so pregledali okolico, našli vzrok dima, s tehničnim posegom odprli vrata bližnjega lokala na kopališču, kjer je gorelo v kuhinji lokala. Požar, ki je povsem uničil kuhinjo lokala, so gasilci pogasili, lokal prezračili in vse prostore pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 17.24 so v bližini naselja Vihre, občina Krško, v naravi goreli odvrženi koruzni storži. Požar na štirih kvadratni metrih so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in PGD Vihre.

Izpostava Celje

Ob 11.11 je na Reški cesti v občini Prebold gorela živa meja ob stanovanjski hiši. Gasilci PGD Prebold so zavarovali kraj in pogasili požar na površini treh kvadratnih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 12.24 so na Gradiški cesti v Lenartu v Slovenskih Goricah gasilci PGD Lenart pogasili manjši kup žarečega pepela, ki ga je odložil neznanec v naravo v bližini razdelilne transformatorske postaje.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.01 je v Kidričevi ulici v Novi Gorici zagorela vsebina komunalnih zabojnikov na ekološkem otoku. Požar, v katerem je zgorela vsa gorljiva vsebina in sedem plastičnih komunalnih zabojnikov, so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 18.35 je na Ulici Cirila Debeljaka v Celju v kuhinji stanovanjske hiše, zaradi neočiščene tuljave kurišča na trda goriva, začel izhajati dim v spodnje prostore hiše. Gasilci PGE Celje in PGD Lokrovec Dobrova so prezračili prostore, zadušili požar, pregledali okolico in zgornje prostore s termo kamero ter odsvetovali kurjenje, dokler ne očistijo tuljavo.

Ob 19.31 je bil v Kasazah, občina Žalec, zaznati vonj po plinu v večstanovanjski zgradbi. Gasilci PGE Celje in PGD Kasaze-Liboje so iz objekta umaknili stanovalce, izmerili prisotnost nevarnih plinov, zaprli glavno plinsko pipo in prezračili objekt.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 8.26 je v reki Krki v Novem mestu občan našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske, Gorenjske in Ljubljanske ter Zahodnoštajerske regije so območje preiskali in našli dve topovski granati kalibra 75 mm, nemške izdelave, dve topovski granati kalibra 76,5 mm, iz obdobja Kraljevine Jugoslavije in dve minometni mini kalibra 81 mm, nemške izdelave, iz obdobja 2. svetovne vojne. Najdena eksplozivna sredstva so odstranili in uničili na varni lokaciji.

Ob 14.03 je pri naselju Občice, občina Dolenjske Toplice, občan v gozdu našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske, Gorenjske in Ljubljanske ter Zahodnoštajerske regije so območje preiskali in našli enajst ročnih bomb, italijanske izdelave, vse iz obdobja 2. svetovne vojne. Najdena eksplozivna sredstva so odstranili in uničili na varni lokaciji.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 10.56 se je v stanovanju na Dražgoški ulici v Kranju nahajala poškodovana obnemogla oseba. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Kranj, ki so poskrbeli za poškodovano osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.36 se je v zaklenjenem stanovanju bloka na Mesarski cesti v Ljubljani nahajal mladoletnik, in se ni odzival na klice staršev. Gasilci GB Ljubljan so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili vstop v stanovanje družinskim članom. Z mladoletnikom je bilo vse v redu.

Izpostava Maribor

Ob 15.41 so gasilci PGD Fram nudili pomoč ribičem v Framskem ribniku, občina Rače-Fram, kjer so zaradi pomanjkanja kisika v vodi s prečrpavanjem vodo premešali in s tem povečali vsebnost kisika.

Ob 17.07 so na Cesti v log v Bistrici ob Dravi, občina Ruše, gasilci PGD Bistrica ob Dravi nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.58 so v Beblerjevi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija rešili osebo iz okvarjenega dvigala v stanovanjskem objektu.