Skoči do osrednje vsebine

Na svetovni razstavi o gospodarjenju Slovenije z gozdovi ter upravljanjem z divjadjo, ribištvom in biodiverziteto

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je v soboto in nedeljo udeležil svetovne lovske in naravovarstvene razstave »One with Nature«. Slovenija na razstavi predstavlja desetletja izkušenj pri gospodarjenju z gozdovi, upravljanju z divjadjo in ribištvom ter biodiverziteto. Na otvoritveni slovesnosti je minister poudaril, da je trajnost človekovega razvoja možna le, če le-ta ne uniči ekosistemov, od katerih so odvisni ljudje in živali. »Povečevanje oz. ohranjanje biotske raznovrstnosti ostajata nalogi sedanjih in prihodnjih generacij«. V slovenski delegaciji sta bila poleg ministra tudi državni sekretar Anton Harej in generalni direktor Direktorata za gozdarstvo in lovstvo Robert Režonja.

Na svetovni lovski in naravovarstveni razstavi, ki od 25. septembra do 14. oktobra poteka v Budimpešti, se predstavlja tudi Slovenija. Na razstavnem prostoru se predstavlja celostno z ekosistemskim pristopom gospodarjenja z gozdom in upravljanja z divjadjo, zlasti preko lepot Slovenije in njenega neizmernega potenciala za zeleni turizem. Predstavlja se tudi lovska organiziranost, lovski turizem, ribištvo in zeleni turizem. Pri pripravi vsebin poleg ministrstva sodelujejo tudi Zavod za gozdove Slovenije, Zavod za ribištvo Slovenije, Lovska zveza Slovenije in Ribiška zveza Slovenije.

Otvoritev svetovne razstave je v soboto potekala v prisotnosti številnih tujih delegacij, ob nagovorih visokih predstavnikov Madžarske in mednarodnih institucij. Minister dr. Jože Podgoršek je na otvoritveni slovesnosti nagovoril udeležence. Poudaril je, da je trajnost človekovega razvoja možna samo, če le-ta ne uniči ekosistemov, od katerih so odvisni ljudje in živali. »Povečevanje oziroma ohranjanje biotske raznovrstnosti ostajata nalogi sedanjih in prihodnjih generacij. Verjamem, da smo v tem sporočilu enotni in da je potrebno, da v odgovor pričujočim podnebnih spremembam ohranimo prisotnost  avtohtonih živalskih vrst ter njihovo kar se da neokrnjeno  življenjsko okolje.«

V nedeljo je Slovenija organizirala »slovenski dan«, na katerem so se predstavili lovci, ribiči in gozdarji. Na slovesnem dogodku so udeležence nagovorili minister dr. Jože Podgoršek skupaj z madžarskim ministrom dr. Istvanom Nagyjem ter predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Lado Bradač in predsednik Ribiške zveze Slovenije dr. Miro Žaberl. Minister je v nagovoru poudaril, da se v Sloveniji zavedamo, da sta rastlinska in živalska komponenta gozda neločljivo povezana. »Ekosistemski pristop tako uresničujemo predvsem preko skupnih dolgoročnih načrtov gospodarjenja  z gozdovi in upravljanja z divjadjo, kar je prikazano tudi na razstavnem prostoru«. Spomnil je tudi na slogan Slovenije, ki predseduje Svetu Evropske unije "Skupaj. Odporna. Evropa.", ki ga lahko prenesemo tudi na celotno upravljanje z naravnimi viri. »Vsi se srečujemo s podnebnimi spremembami, ujmami, invazivnimi tujerodnimi rastlinskimi in živalskimi vrstami. S skupnim prizadevanjem lahko zmanjšamo vpliv težav, da bosta lahko narava in okolje odpornejša na te težave«. Dogodek je bil pospremljen tudi s kulturnim programom, v katerem so nastopali Vlado Kolman s harmoniko, pevski zbor Lovske družine Škale ter Lovski rogisti iz Prekmurja.

 

Minister je obisk v Budimpešti izkoristil tudi za dvostranska srečanja. S hrvaško ministrico Marijo Vučkovič sta izmenjala poglede na aktualne vsebin, s poudarkom na pripravi strateških načrtov SKP, upravljanju z gozdovi in z divjadjo ter spopadanju s škodami v kmetijstvu. Na srečanju z madžarskim ministrom dr. Istvanom Nagyjem sta posebej izpostavila vsebine s področja preventivnih ukrepov pred afriško prašičjo kugo, Strategije EU o gozdovih ter pripravi Strateških načrtov SKP. S poljskim državnim sekretarjem ministrstva za podnebne spremembe in okolje, ki je pristojno tudi za gozdarstvo, je minister izmenjal poglede in stališča do Strategije EU za gozdove ter stanjem v obeh državah na področju divjih zveri in škodi, ki jo povzročajo v kmetijstvu oz. ogrožajo prebivalstvo. Minister se je srečal tudi srbskim državnim sekretarjem, pristojnim za gozdarstvom in lovstvo. V ospredju pogovora je bilo trajnostno upravljanje z divjadjo in gozdovi.