Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch med Slovenci v Jolietu

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je, skupaj z generalno konzulko Alenko Jerak, v soboto, 25. septembra, obiskala slovenske rojake in njihove ustanove v Jolietu, ki je s 150.000 prebivalci tretje največje mesto v ameriški zvezni državi Ilinois.
Pred muzejem Slovenske ameriške zveze.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch. | Avtor: USZS

1 / 3

Najprej je obiskala sedež Ameriške slovenske katoliške zveze oziroma »Kranjske slovenske katoliške jednote« (KSKJ), kot se glasi prvotno ime te zavarovalniško-hranilniške neprofitne organizacije, ustanovljene leta 1894. Gre za najstarejšo tovrstno slovensko ustanovo v ZDA, razlogi za njen nastanek in način delovanja pa so podobni kot pri "Slovenski narodni podporni jednoti" SNPJ in "Slovenski dobrodelni zvezi" AMLA, ki jih je ministrica obiskala pred dnevi. KSKJ je dolgo veljala za drugo po velikosti, a kot kažejo zadnji podatki, naj bi se njeno članstvo v zadnjih 15 letih skoraj podvojilo in zdaj šteje okoli 50.000 članov, finančna vrednost pa znaša že 650 milijonov dolarjev, kar pomeni, da je v tem pogledu prekosila doslej največjo SNPJ. Čeprav slovensko poreklo že dolgo ni več pogoj za članstvo, je razveseljivo, da je še vedno približno tri petine njenih članov slovenskega rodu. KSKJ je sicer finančna ustanova, nastala v časih, ko mladi slovenski priseljenci niso imeli nikakršnega kritja v primeru delovnih nesreč ali celo smrti. Iz spontane medsebojne pomoči v takih primerih so te ustanove zrasle v velika neprofitna podjetja, ki ob osnovni dejavnosti tudi podpirajo ohranjanje slovenske identitete v ZDA, zaradi česar je njihov uspešen obstoj še toliko bolj pomemben. Pogosto finančno podprejo projekte in dogodke v slovenski skupnosti, imajo svoja športna tekmovanja, mladi člani KSKJ so se včasih ob podpori te organizacije prijavljali na poletne šole slovenskega jezika v Sloveniji, v zadnjem času pa sodelujejo z Ameriško slovensko izobraževalno fundacijo (ASEF), ki podpira gostovanja raziskovalcev, študentov in mladih podjetnikov slovenskega porekla v domovini njihovih prednikov. Na sedežu KSKJ v Jolietu, ki je podvojilo tako prostorske kot kadrovske kapacitete, je zdaj zaposlenih okoli 50 oseb, večinoma slovenskega porekla. V svojih prostorih poleg poslovne dokumentacije hranijo tudi dragoceno arhivsko zbirko različnih dokumentov (evidenca umrlih članov idr.), fotografij in časopisja.

Srečanja z ministrico se je poleg izvršnega direktorja Tonyja Mravleta mlajšega udeležil tudi predsednik upravnega odbora Rudi Krašovec, ki je prav za to priložnost prišel iz Puebla v Coloradu, za kar se mu je ministrica dr. Jaklitsch še posebej zahvalila. Prav tako se je zahvalila vodstvu KSKJ za dragoceno pomoč Sloveniji v njeni borbi za osamosvojitev in mednarodno priznanje pred 30 leti, obenem pa med drugim spodbudila k še tesnejšemu sodelovanju z matično domovino ter spodbujanju študentskih in drugih oblik izmenjav in sodelovanja. Ministrica je dala tudi intervju za njihovo glasilo 'The Voice'.

O možnostih sodelovanja z matično domovino in o možnih načinih ohranjanja slovenstva v ZDA se je pogovarjala tudi z dr. Janezom Vidmarjem, sicer uglednim poslovnim analitikom in častnim konzulom Republike Slovenije. Sogovornik je izjemen poznavalec zgodovine slovenstva v Ilinoisu in celotnih ZDA. Ob tej priložnosti je slovenski delegaciji pokazal tudi pokopališče ob slovenski cerkvi sv. Jožefa, ki je polno skoraj izključno slovenskih nagrobnikov. O slovenski navzočnosti v tem delu države pričajo zanimive zidne poslikave nedaleč od cerkve, ki prikazujejo življenje slovenskega izseljenca, in pa seveda cerkev sama. Prva cerkev sv. Jožefa je bila zgrajena že leta 1891, a je kmalu postala premajhna, zato je po zaslugi slovenskega duhovnika Franca Šušteršiča tik ob njej zrasla bistveno večja nova cerkev, posvečena istemu zavetniku.

Ker od nastanka prve cerkve mineva 130 let, je ministrica predstavniku župnije Francu Markunu vročila priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu v zahvalo za njihov velik prispevek pri ohranjanju slovenske identitete. V počastitev 30. obletnice samostojnosti Slovenije je sledil koncert orgelske glasbe Richarda Grilla, ki je bil med drugim tudi učenec p. Vendelina Špendova, duhovnika, skladatelja in dirigenta, ki je deloval med slovenskimi rojaki v ZDA. Program je vseboval izključno skladbe slovenskih skladateljev.

Zanimiv in pomemben je bil obisk muzeja in obenem sedeža Slovenske ameriške zveze (Slovenian Union of America), do leta 2011 Slovenske ženske zveze Amerike (Slovenian Womens' Union of America). O zgodovini zveze je spregovorila njena članica in zgodovinarka Georgene Agnich, delegaciji pa so se pridružili tudi župan Jolieta Robert O'Dekirk in mestna svetnica Janice Quilman ter nekateri predstavniki jolietskega mestnega muzeja in zgodovinskega društva. V prijetnih prostorih nasproti slovenske cerkve domuje zanimiv in dragocen muzej in arhiv, ki hrani nešteto osebnih predmetov in različnih dokumentov slovenskih priseljencev oziroma predvsem priseljenk, na čelu z Marie Prisland, ki je zvezo ustanovila pred 95 leti. Neutrudne sodelavke že vrsto let digitalizirajo izjemno obsežno dokumentacijo članstva (ustanova šteje več tisoč članic in tudi članov širom ZDA), pomembna pa je tudi revija Zarja – The Dawn, ki še vedno izhaja.

Ministrica dr. Jaklitsch je dan zaključila s srečanjem z mlajšimi predstavniki slovenske skupnosti, ki so na različne načine dejavni predvsem v okviru Slovenskega katoliškega kulturnega centra v bližnjem Lemontu.