Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. septembra 2021.

Potres

Ob 0.02 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,1 v bližini Brezij, 40 km severozahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci občin Radovljica, Naklo in Kranj. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (Evropska makroseizmična lestvica 98 (EMS-98)).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.56 si je pri koči na Golici, občina Jesenice, tekmovalec gorske tekaške prireditve poškodoval gleženj. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Jesenice in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanega tekmovalca na kraju oskrbeli, v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice pa ga je s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Letalske policijske enote (LPE) skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku.

Ob 15.36 si je pri Prešernovi koči na Stolu, občina Žirovnica, udeleženec tekaške prireditve poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Radovljica in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanca na kraju oskrbeli, v SB Jesenice pa je poškodovanca s helikopterjem prepeljala skupaj z dežurno ekipo GRS posadka helikopterja LPE.

Ob 16.00 je pod Kredarico, občina Kranjska Gora, padel planinec. Poškodovanca so na kraju oskrbeli gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS na Brniku, v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana pa je nato poškodovanca skupaj z dežurno ekipo GRS s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja LPE.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 13.03 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Krškega v UKC Ljubljana.

Izpostava Kranj

Ob 6.46 je v naselju Volča, občina Gorenja vas - Poljane, obolela oseba potrebovala pomoč. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Poljane so oboleli osebi nudili pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 11.25 je na Zaloški cesti v Ljubljani oseba padla v reko Ljubljanico. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so osebo izvlekli iz reke, na nosilih prenesli na varno mesto na vrh brežine in nudili prvo pomoč onemogli osebi do prihoda reševalcev NMP, ki so osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 19.39 je na regionalni cesti Cerklje ob Krki–Veliko Mraševo, občina Brežice, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste, se zaletel v drevo in obstal v obcestnem jarku. Pri tem se je poškodoval. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator vozila, poskrbeli za razsvetljavo, nevtralizirali in počistili iztekle motorne tekočine ter pomagali vlečni službi pri odstranitvi vozila. Skupaj s policisti so nudili pomoč pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila. Reševalci NMP Brežice so ga oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 12.55 je na avtocesti Celje – Ljubljana pred izvozom Vransko, občina Vransko, osebno vozilo trčilo v odbojno kovinsko ograjo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj nesreče, na vozilu odklopili akumulator, očistili po vozišču razlite motorne tekočine in poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Koper

Ob 13.34 sta v naselju Rižana, občina Koper, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Poškodovanega motorista so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola reševalci NMP Reševalne službe slovenske Istre.

Ob 18.39  je v avtocestnem predoru Kastelec v smeri proti Kozini, občina Koper, osebno vozilo trčilo v steno predora. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana. Zavarovali so kraj dogodka in izklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.08 je na Gornjem Rudniku v Ljubljani osebno vozilo zapeljalo na brežino in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci GB Ljubljana so vozilo s tehničnim posegom postavili nazaj na kolesa in odklopili akumulator. Lažje poškodovanega voznika pa so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Ob 22.17 so na štajerski avtocesti pred izvozom Lukovica, občina Lukovica, v smeri Celja trčili osebno, tovorno in kombinirano vozilo. Slednje se je prevrnilo na bok, voznik pa se je pri tem poškodoval. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, nudili pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev ter odklopili akumulatorje. Preprečili so iztekanje hidravličnega olja iz dvigala, nameščenega na prevrnjenem vozilu in z vpojnimi sredstvi posuli po izteklem olju. Poškodovano osebno vozilo so odstranili s prehitevalnega pasu in sprostili promet. Reševalci NMP Domžale so poškodovanega voznika oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Mesto nesreče so očistili delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS).

Izpostava Maribor

Ob 10.09 sta na Komenskega ulici v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so proti naletno in protipožarno zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulatorja na vozilih. V nesreči tri poškodovane osebe so na kraju oskrbeli reševalci NMP Maribor.

Ob 16.44 sta na Tržaški cesti v Mariboru trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so protinaletno in protipožarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, nevtralizirali po vozišču iztekle tekočine, nudili pomoč policistom pri usmerjanju prometa in reševalcem NMP Maribor pri oskrbi v nesreči poškodovane osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.39 je na pomurski avtocesti v bližini naselja Gomilica, občina Turnišče, osebno vozilo trčilo v zaščitno ograjo in se pri tem prevrnilo. Gasilci PGD Murska Sobota in Industrijske gasilske enote (IGE) Nafta Lendava so zavarovali kraj nesreče in nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, ki so na kraju oskrbeli v nesreči tri poškodovane osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.46 se je pri Ušniku v občini Tolmin pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj nesreče, očistili po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin, ki so poškodovanega motorista na kraju oskrbeli in nato prepeljali v bolnišnico Šempeter.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.07 se je na cesti Semič – Metlika pri naselju Sovinek, občina Semič, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Reševalci NMP Črnomelj so poškodovanega motorista oskrbeli na kraju in nato prepeljali na zdravljenje v novomeško bolnišnico. Gasilci PGD Črnomelj pa so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na motorju, motorno kolo postavili nazaj na vozišče ter nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 14.32 je na planini Dedno polje, občina Bohinj, zagorel pastirski stan. Požar so delno pogasili že očividci. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica in Stara Fužina so požar dokončno pogasili. Gorski reševalci GRS Bohinj so s terenskim vozilom poskrbeli za prevoz dela moštva gasilcev, drugi del gasilcev pa je na kraj prepeljal helikopter Slovenske vojske (SV). Objekt je bil v požaru delno poškodovan.

Ob 21.07 so v Žabnici, občina Kranj, zagorele saje v dimniku objekta. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so pogasili goreče saje, očistili dimnik in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika. Opravili so meritev prisotnosti plinov, ki je pokazala preveliko koncentracijo ogljikovega monoksida. Prostore objekta so prezračili. Lastniku so odsvetovali nadaljnje kurjenje do popravila dimnika.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.07 so se v naselju Laze, občina Logatec, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Laze-Jakovica so počakali do izgoretja saj.

Izpostava Maribor

Ob 17.28 je v naselju Hrastje v občini Maribor zagorel leseni objekt. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Pekre so požar, ki je uničil objekt v celoti, pogasili in požarišče pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.16 so v Novi Gorici v dveh prostorih zapuščene tovarne Ideal zagorele smeti. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost (JZ GRD) Nova Gorica in PGD Nova Gorica so pogasili okoli tri kubične metre gorečih odpadkov.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.46 je na Šegovi ulici v Novem mestu zaradi pozabljene hrane na štedilniku zagorelo v kuhinji stanovanja večstanovanjskega objekta. Požar se je razširil na kuhinjske elemente. Še pred prihodom gasilcev je požar pričel gasiti občan. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so ga dokončno pogasili, prezračili prostore in odklopili elektriko v stanovanju. Kuhinja je popolnoma uničena.

Izpostava Ptuj

Ob 10.02 so se v naselju Gorenjski vrh v občini Zavrč vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Zavrč so varovali objekt do izgoretja saj in preventivno pregledali prostore v stanovanjski hiši.

Ob 10.43 je na Kajuhovi ulici na Kidričevem zagorelo v kuhinji stanovanja v večstanovanjskem objektu. Stanovalci so sami omejili požar do prihoda gasilcev Talum Kidričevo, ki so nato požar dokončno pogasili, preverili prisotnost nevarnih plinov, pregledali in prezračili ostale prostore.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 10.20 je v naselju Lipe, občina Ljubljana, gorel kup žagovine na zaraščeni travnati površini. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Barje.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.47 sta v naselju Loka, občina Šentjernej, goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Šentjernej in Stara vas-Loka.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.26 je v parku Tivoli v Ljubljani ob sprehajalni poti v smeri ribnikov gorelo v kovinskem košu za smeti. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

Eksplozije

Izpostava Maribor

Ob 10.56 je na Ulici bratov Greifov v Mariboru pri delu prišlo do eksplozije. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče, s detektorjem nevarnih plinov pregledali prostore in nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 8.34 je bil v naselju Zgornji Gasteraj v občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah v potoku opažen manjši oljni madež. Madež so zajezili in nevtralizirali gasilci JZ GB Maribor.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Trbovlje

Ob 13.13 je pod Kumom v občini Trbovlje pohodnik našel ročno bombo italijanske izdelave. Nevarno najdbo sta na kraju uničila pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS).

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 7.34 so na Kardeljevem trgu v Velenju gasilci PGD Velenje iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objeta s tehničnim posegom rešili ujeto osebo.

Izpostava Kranj

Ob 17.33 so na Nazorjevi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujeto osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.27 je v naselju Kamnica, občina Dol pri Ljubljani, zaradi napake na kanalizacijskem omrežju je fekalna voda zalila klet stanovanjskega objekta. Fekalno vodo so iz kleti prečrpali gasilci PGD Dolsko.

Izpostava Ptuj

Ob 11.58 so na Ulici Lackove čete na Ptuju gasilci PGD Ptuj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in tako omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/