Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch pri slovenski skupnosti v Milwaukeeju

Naslednja postaja obiska ministrice dr. Helene Jaklitsch med slovensko skupnostjo v Združenih državah Amerike je bil Milwaukee. Ministrica se je dopoldan najprej srečala s predsednico Slovenskega umetniškega sveta Christino Carroll, nato pa je obiskala Univerzo Wisconsin Milwaukee.

Ministričin obisk je bil prvi take vrste po več kot letu in pol univerzitetne samoizolacije zaradi epidemije, pogovorov pa se je udeležilo celotno vodstvo univerze in pa tudi vodstvo Slovenske muzikološke zbirke. Tamkajšnja univerzitetna knjižnica Golda Meir namreč hrani Slovensko muzikološko zbirko z več kot 2000 notnimi zapisi slovenskih skladateljev, vinilnimi ploščami in zgoščenkami s slovensko glasbo različnih zvrsti, od zvočnih zapisov ameriške slovenske polke pa do del sodobnih slovenskih skladateljev. Gre za eno največjih zbirk slovenskega glasbenega gradiva zunaj Slovenije. Slovenska izseljenca Frank in Mary Ermenc sta namreč leta 1981 ustanovila spominski sklad, za katerega sta darovala 100.000 dolarjev za slovensko glasbeno zbirko ter 50.000 dolarjev za promocijo slovenske glasbe. Knjižnica tako iz tega fonda črpa sredstva za kolekcije slovenskih glasbenih del. Nedavna tesnejša povezava z Društvom slovenskih skladateljev obeta, da se bo zbirka še bistveno povečala. Pogovor je bil namenjen ne le predstavitvi zbirke, temveč tudi možnosti sodelovanja univerze s Slovenijo. Univerza je namreč zelo zainteresirana tudi za študentske izmenjave in druge oblike sodelovanja, predvsem na področju glasbene in plesne umetnosti.

Ministrica dr. Jaklitsch je zbirki podarila zgoščenko Slovenskega okteta Drumlca, ki jo je oktet izdal ob 70-letnici svojega delovanja, pred leti pa je s koncertom tudi že gostoval na tej univerzi. V času ministričinega obiska bi moral na univerzi gostovati slovenski pevski zbor Megaron pod vodstvom Damijana Močnika, a je bil projekt zaradi zapletov z epidemiološkimi ukrepi odpovedan.

Z univerzo in njeno slovensko zbirko že 35 let sodeluje - kot posvetovalno telo in soorganizator dogodkov – Slovenski umetniški svet (Slovenian Arts Council), ki ga vodi potomka slovenskih izseljencev Christina Caroll. Svet je že poskrbel za organizacijo številnih koncertov in drugih dogodkov z gosti iz Slovenije, še do nedavnega pa je pod njegovim okriljem deloval tudi slovenski pevski zbor Uspeh. V okviru projekta mesta Milwaukee Evropska vas so Slovenski umetniški svet in drugi sodelovali pri oblikovanju »Slovenske hiše«, ki je na ogled še danes.

Sledil je obisk v Slovenskem parku Triglav, letovišču v bližini Milwaukeeja, ki so ga pred 60 leti uredili pripadniki slovenske povojne begunske emigracije, združeni v Slovenskem kulturnem društvu Triglav Milwaukee, ustanovljenem že leta 1950. V parku je večnamenska dvorana, ob njej kapelica sv. Cirila in Metoda, več počitniških hiš v lasti članov društva, manjše jezero, ob njem pa miniaturna cerkev. Na slovesnosti v počastitev 30-letnice Republike Slovenije in 60-letnice »Triglav parka« so se zbrali tako člani omenjenega društva kot predstavniki drugih slovenskih organizacij (»Kranjske slovenske katoliške jednote« KSKJ, "Slovenske narodne podporne jednote" SNPJ, Slovenskega umetniškega sveta). Ministrica dr. Jaklitsch se je rojakom med drugim zahvalila za dolgoletno zvestobo slovenstvu in Sloveniji ter njihov izjemen prispevek k priznanju Slovenije pred tridesetimi leti. Slovenskemu umetniškemu svetu je čestitala ob 35-letnici delovanja, »Triglav parku« pa je ob 60-letnici delovanja vročila priznanja Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu in slovensko zastavo s posvetilom predsednika države Boruta Pahorja. Člani društva so bili še posebej veseli miniaturne replike Aljaževega stolpa. Zbrane je pozdravila tudi generalna konzulka RS v Clevelandu Alenka Jerak. Po slovesnosti je ob odlični slovenski hrani, kjer nista manjkala domača potica in jabolčni zavitek, sledilo prijetno druženje in klepet gostov z rojaki.

V Wisconsinu sicer živi okoli 6500 oseb slovenskega porekla, večinoma na območju Milwaukeeja. Tisti aktivnejši se zbirajo v okviru orisanih ustanov, že od leta 1952 pa tudi v cerkvi sv. Janeza Evangelista.