Skoči do osrednje vsebine

Minister Mark Boris Andrijanič: Evropa lahko prevzame vodilno vlogo v svetu na področju zaupanja vredne umetne inteligence

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo

Minister Mark Boris Andrijanič je z uvodnim nagovorom preko videokonferenčne povezave odprl virtualno konferenco Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj – OECD: "2021 OECD Business and Finance Outlook on AI". Konferenca je potekala v petek, 24. septembra 2021.

Minister Mark Boris Andrijanič z nagovorom preko videokonferenčne povezave otvoril virtualno konference OECD: "2021 OECD Business and Finance Outlook on AI"

Minister Mark Boris Andrijanič z nagovorom preko videokonferenčne povezave otvoril virtualno konference OECD: "2021 OECD Business and Finance Outlook on AI" | Avtor Služba vlade za digitalno preobrazbo

1 / 2

V uvodu je minister čestital OECD za objavo letošnjega Pregleda poslovnega in finančnega področja. "Slovenija ceni vaše smernice na številnih področjih vključno z umetno inteligenco in drugimi najnovejšimi tehnologijami, o katerih bomo razpravljali danes," je dejal minister in nadaljeval, da se mu pregled zdi še posebno zanimiv, ker preučuje veliko zmožnost umetne inteligence za preobrazbo in demokratizacijo naših finančnih storitev, trgov in ustanov. "Kot veste, ta proces poteka že dosti časa, ogromno pa je še mogoče doseči s premišljenim razvojem in uporabo rešitev, ki temeljijo na umetni inteligenci," je dejal minister.

"Dostop do visokokakovostnih finančnih storitev, ki se osredotočajo na stranko, je nujno potreben za blaginjo naših državljank in državljanov. Zlasti mladi potrošniki so željni sposobnosti kar najbolj samostojnega upravljanja osebnih financ," je dejal minister in dodal, da je dobra novica, da umetna inteligenca pomaga doseči prav to, tako da znatno izboljša uporabniško izkušnjo in varstvo potrošnikov. "Zahvaljujoč naprednim algoritmom imajo milijoni potrošnikov dostop do posamezniku prilagojenih rešitev upravljanja premoženja in finančnega svetovanja s pomočjo avtomatizirane programske opreme za klepet 24 ur na dan sedem dni na teden," je poudaril minister.

Kot je dejal, se bodo digitalni pomočniki in aplikacije še naprej razvijali z izboljšavami v kognitivnem računalništvu, kakršno je globoko učenje. "Upravljanje osebnih financ bo tako postalo pametnejše, bolj praktično in varnejše kot kadar koli prej. Umetna inteligenca bo prav tako pomagala preprečevati človeške predsodke in napake, ki so posledica psihičnih ali čustvenih dejavnikov. Če bo prevzela težaško delo, se bodo lahko potrošniki osredotočili na sprejemanje strateških odločitev in stvari, ki so zanje resnično pomembne," je poudaril minister Andrijanič.

"Še en ključni argument za večjo vlogo umetne inteligence na področju financ je njena zmožnost preprečevanja goljufij in kibernetskih napadov. Sistemi umetne inteligence so sposobni analizirati in odkriti nepravilnosti v vzorcih, ki bi jih ljudje sicer spregledali," je poudaril minister in dodal, da bo umetna inteligenca prinesla številne druge pomembne koristi za finančne ustanove in trge. "Dodatno bo povečala učinkovitost in produktivnost s pomočjo avtomatizacije, pri tem pa bo ustvarila znatne prihranke," je dejal minister in nadaljeval, da bo umetna inteligenca pomagala pri načrtovanju in odločanju, saj bo lahko prepoznala dolgoročne usmeritve, ki jih trenutne metode poročanja težje zaznajo. Na področju poslovnih financ bodo tehnologije umetne inteligence, kakršna je strojno učenje, po besedah ministra izboljšale presojo odobritve posojil in zmanjšale finančno tveganje.

"Vendar umetna inteligenca kljub izjemni zmožnosti služiti človeštvu in prinašati koristi finančni in drugim panogam ustvarja tudi številna tveganja. Zato potrebujemo napredno ureditev področja umetne inteligence, ki temelji na naših temeljnih vrednotah," je bil jasen minister Andrijanič.

"Slovenija je bila zelo dejavna v teh pogovorih v OECD, Svetu Evrope in na drugih vodilnih mednarodnih forumih. To seveda ni naključje. Naša država se ponaša z raziskovalno skupnostjo svetovnega slovesa in centrom za umetno inteligenco, ki deluje pod okriljem Unesca. Zelo si želimo, da bi s svojim strokovnim znanjem in izkušnjami prispevali k vključujočemu okviru umetne inteligence, ki je osredotočen na človeka," je poudaril minister.

"Zato postavljamo umetno inteligenco kot prednostno nalogo Slovenije v času njenega predsedovanja Svetu Evropske unije. Prizadevamo si, da bi dosegli pomemben napredek pri predlaganem Aktu o umetni inteligenci, ki je prvi celoviti zakonodajni okvir za umetno inteligenco na svetu," je dejal minister. Prav tako je povedal, da se sistemi umetne inteligence, ki lahko omejijo finančne in poklicne priložnosti posameznika, štejejo za tvegane in so tako pravno urejene. "Ti zajemajo sisteme umetne inteligence, ki se uporabljajo v finančnem sektorju za ocenjevanje kreditne sposobnosti posameznika, spremljanje in ocenjevanje delovne uspešnosti in vedenja ali zaposlovanje," je dejal minister Andrijanič.

Izrazil je še prepričanje, da bo Evropa z Aktom o umetni inteligenci skupaj z znatnim povečanjem sredstev EU za raziskave in razvoj prevzela vodilno vlogo v svetu na področju zaupanja vredne umetne inteligence. "To bo povečalo zaupanje državljank in državljanov v nove tehnologije, hkrati pa pospešilo digitalno preobrazbo evropskega finančnega sektorja," je sklenil minister.