Skoči do osrednje vsebine

Podaljšanje prehodnega obdobja za izvoz določenega blaga v Združeno kraljestvo

Vlada Združenega kraljestva se je odločila za dodatno podaljšanje obdobja, v katerem poteka izvoz določenega blaga iz Evropske unije v Veliko Britanijo (Združeno kraljestvo) po obstoječem režimu.

Na spletni strani Vlade Združenega kraljestva je objavljena informacija, da bo predhodna najava za proizvode živalskega izvora (POAO) in določene živalske stranske proizvode (ŽSP) zahtevana šele od 1. januarja 2022. S 1. julijem 2022 mora te pošiljke pri uvozu v Združeno kraljestvo (Veliko Britanijo) spremljati tudi izvozno zdravstveno spričevalo (poleg predhodne najave), s tem dnem pa bodo obvezni tudi fizični pregledi pošiljk na uvoznih točkah v Združeno kraljestvo in se bodo izvajali na mejnih kontrolnih točkah. 

Prav tako bo od 1. januarja 2022 zahtevana predhodna najava za nadzorovane rastline in rastlinske proizvode. S 1. julijem 2022 bo za te pošiljke poleg predhodne najave zahtevano tudi fitosanitarno spričevalo, fizični pregledi pa se bodo začeli izvajati na mejnih kontrolnih točkah. Več informacij je dostopnih na spletni strani Vlade Združenega kraljestva.

Zahteve za uvoz v Veliko Britanijo (Združeno kraljestvo) po 1. januarju 2021 so povzete v njihovem dokumentu »Border Operating Model«. Dokument je bil nazadnje posodobljen v juliju 2021. Posodobitve dokumenta z novimi uvoznimi zahtevami najverjetneje še sledijo.

Za živali, rastline in blago, za katere sta že od 1. januarja 2021 obvezna predhodna najava in zdravstveno ali fitosanitarno spričevalo, zahteve ostajajo v veljavi.