Skoči do osrednje vsebine

Dokumentarni film Mitje Okorna: COVID-19 - Zgodbe prebolevnikov

Večina ljudi, ki zboli za covidom 19, okreva v nekaj tednih. Nekateri pa zbolijo za hujšo obliko bolezni in ti potrebujejo zdravniško pomoč. Številni med njimi so bitko z boleznijo tudi izgubili. Poleg tega lahko nekateri simptomi vztrajajo več mesecev ali se pojavijo po okrevanju. Te težave imenujejo dolgotrajni covid. Prizadene lahko vsakogar, tudi tiste, ki so bolezen preboleli doma in v lažji obliki.

V želji, da bi prispevali k odločitvi čim večjega števila posameznikov, ki se še niso cepili, za cepljenje, vas vabimo, da si ogledate dokumentarni film COVID-19, ki ozavešča o pomembnosti cepljenja.

Celoten film si boste lahko ogledali:

  • v petek, 24. 9., ob 21.30 na TV SLO 1,
  • v petek, 24. 9., ob 22.25 na Planet TV,
  • v nedeljo, 26. 9., ob 18.30 na POP TV
  • v nedeljo, 26. 9., ob 19.30 na Nova24TV.

S ponedeljkom, 27. 9., bo celotni dokumentarec dostopen tudi na YouTube kanalu Vlade RS.

Svetovno znanega režiserja Mitjo Okorna smo povabili k sodelovanju v okviru kampanje s sloganom »Nalezimo se dobrih navad – cepimo se«. Okorn odstira osebne zgodbe posameznikov, ki so preboleli covid-19 in še vedno čutijo posledice dolgotrajne bolezni. Morda bi bila lahko katera izmed teh zgodb tudi vaša ali pa zgodba vaših staršev, sorodnikov, znancev, prodajalca sadja v soseski ali mimoidočega na cesti. Čeprav številke zelo zgovorno kažejo, da gorijo vsi rdeči alarmi, pa se posameznika velikokrat ne dotaknejo, dokler ni sam soočen z boleznijo, morda celo s hudim potekom in dolgim zdravljenjem. Zato želimo, da bi se gledalci skozi resnične zgodbe posameznikov seznanili s posledicami prebolevanja covida ter da bi jih na ta način spodbudili k razmisleku o lastnem vedenju in ravnanju.

Okorna smo k dokumentarcu povabili predvsem zaradi njegovih izkušenj in filma Leto življenja, v katerem je zajeto soočenje z boleznijo raka na izjemno emocionalen način. Film nobenega gledalca ne pusti ravnodušnega in prav to želimo doseči tudi s predvajanjem njegovega novega kratkega dokumentarnega filma. Da je lahko povedal njihove zgodbe, pa je moral Okorn najprej prepričati sebe. »Preden sem se odločil za sodelovanje, sem se moral o bolezni in njenih posledicah prepričati sam in ugotoviti, ali je cepljenje sploh dobra ideja, pametna izbira. Zato sem želel dobiti informacije iz prve roke, se pogovoriti s prebolevniki, njihovimi najbližjimi in zdravstvenim osebjem, ki je za njih skrbelo. To so njihove zgodbe,« pravi režiser. Znani in manj znani obrazi ne bodo nikogar pustili ravnodušnega, vsak pa bo njihove pripovedi doživljal po svoje.

Vse relevantne informacije o cepljenju najdete na spletnem mestu Cepimo se - Cepimo se.