Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. septembra 2021.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 11.43 se je na gradbišču na Cesti krških žrtev v Krškem z delovnim strojem poškodoval delavec. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so s tehničnim posegom odstranili ograjo za zaščito gradbišča ter nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško so poškodovanega prepeljali v Splošno bolnico (SB) Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 15.22 se je v naselju Žirovski Vrh Sv. Urbana, občina Gorenja vas - Poljane, oseba padla iz voza in se težje poškodovala. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Gorenja vas, reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Škofja Loka in reševalci NMP Škofja Loka so osebo na kraju oskrbeli ter jo prenesli do kraja, kjer jo je prevzela dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik. S helikopterjem SV je bila prepeljana na nadaljnje zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.01 je v naselju Levec, občina Žalec, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci PGE Celje in PGD Levec so protinaletno in požarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in s tehničnim posegom postavili vozilo nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Koper

Ob 14.54 se je v Kopru zgodila prometna nesreča, v kateri sta bili udeleženi dve vozili. Ena oseba je ostala ukleščena. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozili, s tehničnim posegom rešili ponesrečenko, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč pri imobilizaciji in transportu ponesrečenke.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.13 je na cesti od Pijave gorice proti Škofljici osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v odbojno ograjo. Voznik osebnega vozila ni bil poškodovan. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu.

Ob 15.49 je na Glavarjevi cesti v Komendi tovorno vozilo zapeljalo čez kolesarja, ki je na kraju dogodka podlegel poškodbam. Gasilci PGD Most in Kamnik so preminulega rešili izpod kamiona in ga predali pristojnim službam.

Izpostava Maribor

Ob 15.23 sta v naselju Polana, občina Hoče-Slivnica, trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci JZ GB Maribor zavarovali kraj dogodka, po izteklih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva, odklopili akumulatorja in usmerjali promet do prihoda policije. Poškodovanega motorista so reševalci NMP Maribor oskrbeli in odpeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.09 je na izvozu hitre ceste v Ajdovščini osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, vozilo postavili nazaj na kolesa, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina, ki so v nesreči poškodovani osebi oskrbeli na kraju in nato z reševalnim vozilom prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Postojna

Ob 15.16 se je na cesti Cerknica–Podskrajnik, občina Cerknica, v krožišču prevrnil traktor s prikolico. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, postavili traktor s prikolico na kolesa ter po izlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.37 sta v Tomaški vasi, občina Slovenj Gradec, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so protipožarno in protinaletno zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 12.51 so v naselju Kerinov Grm, občina Krško, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGE Krško in PGD Veliki Podlog so požar pogasili, pregledali okolico dimnika in lastniku objekta odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Veliki Podlog.

Izpostava Kranj

Ob 10.21 je v industrijski coni na Savski cesti v Kranju v objektu zagorel delovni stroj. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so pogasili požar in zavarovali okolico, prezračili prostore ter jih pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.09 se je v kulturnem domu na Mengeški cesti v Trzinu začelo kaditi iz električne napeljave. Pred prihodom gasilcev PGD Trzin so domači pogasili požar. Gasilci so pregledali in prezračili prostore.

Izpostava Maribor

Ob 19.54 je na Rogoški cesti v Rogozi, občina Hoče - Slivnica, prišlo do požara zunanje elektro omare. Požar je ugasnil sam do prihoda gasilcev JZ GB Maribor, PGD Bohova, Hoče in Hotinja vas, kateri so nato pregledali objekt, izvlekli varovalke v glavni elektro omarici in počakali na dežurno elektro službo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.44 je v naselju Fikšinci, občina Rogašovci, zagorelo v stanovanjski hiši. Požar je zajel kletne prostore velikosti 10 x 15 metrov in se razširil po notranjosti hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Fikšinci, Sveti Jurij, Serdica, Večeslavci, Nuskova in Rogašovci.

Izpostava Ptuj

Ob 4.45 so v Sovičah, občina Videm, v dimniku stanovanjskega objekta zagorele saje. Gasilci PGD Videm pri Ptuju in Tržec so počakali, da so saje zgorele ter pregledali dimniško tuljavo in okolico dimnika s termovizijsko kamero.

Ob 8.44 je v naselju Soviče, občina Videm, ponovno tlelo v že pogašenem dimniku. Gasilci PGD Videm pri Ptuju in Tržec so pogasili tleče saje ter očistili tuljavo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 9.07 se je na Trgu Brolo v Kopru kadilo iz parkiranega osebnega vozila. Gasilci JZ GB Koper so vozilo privzdignili in odstranili tlečo zaščito izpušnega sistema.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 12.28 so v Stahovici, občina Kamnik, zagorele smeti pod stopniščem stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Kamniška Bistrica in Kamnik.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Brežice

Ob 13.33 se je na Cesti 4. julija v Krškem v večstanovanjskem objektu širil vonj po plinu, zaradi poškodovane plinske cevi do gorilnika. Gasilci PGE Krško so opravili meritve koncentracije izpusta plina in prezračili prostore.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 11.21 je v naselju Dekmanca, občina Bistrica ob Sotli, pri prečrpavanju goriva prišlo do razlitja le-tega po travniku. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka ter z vpojnim sredstvom sanirali razlitje. Do onesnaženja ni prišlo.

 

Onesnaženja zraka

Izpostava Trbovlje

Ob 17.46 so občani na lokaciji Cesta 1. maja v Hrastniku opazili bel dim v zraku in zaznali neprijeten vonj. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 17.50 sta na Borovški cesti v Kranjski Gori, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije odstranila in uničila topovski udar M71.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.13 je v naselju Vodice, občina Nova Gorica, občan naletel na več kosov NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila 11 ročnih bomb tipa betica, model 17, v skupni masi 4,51 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 11.56 so v večstanovanjski stavbi v Prisojah v Kopru gasilci JZ GB Koper iz pokvarjenega dvigala rešili ujeto osebi in obvestili vzdrževalca dvigala.

Ob 16.10 so v naselju Hrvatini, občina Koper, gasilci JZ GB Koper na cestišče potegnili nasedli traktor in vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.52 so na Ulici Hermana Potočnika v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja in zaprli vodo.

Ob 16.51 so na Ulici bratov Učakar v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja ter omogočili vstop reševalni službi, ki je oskrbela osebo, ki je padla na balkonu in se poškodovala.

Ob 17.45 so na Celovški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v stanovanju zaprli ventil ter preprečili nadaljnje iztekanje vode v spodnje stanovanje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.11 so v naselju Tribej v občini Dravograd gasilci PGD Črneče s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem je bila onemogla oseba. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so osebo oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.34 se je na Trgu revolucije v občini Trbovlje pokvarilo dvigalo. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so iz dvigala rešili občanko z otrokom.

Napoved za naslednje dni

 

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/