Skoči do osrednje vsebine

NIJZ tehnično uredil EU DCP za prebolele znotraj časovnega okvira od 6 do 8 mesecev

Do nedavnega je veljalo, da se kot dokazilo o prebolevnosti šteje dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 240 dni. Z Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 z dne 14. 9. 2021, se je v odloku poenotil način dokazovanja prebolevnosti s smernicami EU.

To pomeni, da se kot dokazilo o prebolevnosti šteje dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 180 dni. Namreč, večina članic EU kot dokazilo o prebolevnosti šteje dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 180 dni. Vse, ki so bolezen preboleli, tudi pozivamo, da se cepijo v časovnem okviru 180 dni. Le tako bodo lahko po cepljenju prejeli EU DCP.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je vsem posameznikom, ki so se po takrat veljavnih priporočilih in do sprejetja odloka z dne 14. 9. 2021, po preboleli bolezni cepili z enim odmerkom znotraj časovnega okvira od 6 do 8 mesecev, tehnično uredil EU DCP tako, da so njihove QR kode že veljavne. Ob tem poudarjamo, da potrdilo osebam, ki so bolezen prebolele v 180 dneh in se cepile v obdobju do 240 dni od prebolelosti, še vedno velja samo v Republiki Sloveniji.

Zaradi implementacije sprememb po odloku je v zadnjih dneh prihajajo do tehničnih ovir, za kar se vsem, ki so imeli težave, opravičujemo.