Skoči do osrednje vsebine

Nagovor državnega sekretarja na kongresu s področja rehabilitacije

Objavljamo nagovor državnega sekretarja Roberta Cuglja na 16. Kongresu Evropskega foruma za rehabilitacijo (16th Virtual Congress of European Forum for Research in Rehabilitation).

"Rehabilitacija je izjemno pomembna tretja veja zdravstva in mnogi zdravstveni sistemi po Evropi se tega zavedajo. Rehabilitacija ne rešuje človeških življenj, a ko bolnik preživi, ​​se za mnoge od njih začne zahteven proces, ki pomeni doseganje kakovosti življenja.

Rehabilitacijska dejavnost se, tako kot druge zdravstvene dejavnosti, razvija in jo je treba razvijati. Prihajajo nove bolezni, nove ugotovitve in metode na področju akutnega zdravljenja, nova odkritja, ki so jih objavile znanstvenoraziskovalne ustanove, nove naprave in roboti. Vse to in še veliko več so znaki, da se bodo na področju rehabilitacije v prihodnje zgodile velike spremembe. Verjamem, da se strokovnjaki za rehabilitacijo tega zavedajo in da bodo našli odgovor in pravo pot do izzivov, ki se bodo pojavili v prihodnosti.

Zaradi omenjenih dejstev je organizacija kongresov s področja znanstvenih raziskav zelo pomemben dejavnik, ki prispeva k nadaljnjemu razvoju posamezne zdravstvene dejavnosti. Zelo sem ponosen, da je letos Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije tudi soorganizator tega strokovnega srečanja, kar daje tej instituciji dodaten pomen. Menim, da so sklepi tega kongresa lahko pomembno vodilo za nadaljnji razvoj na področju rehabilitacije in tudi vodilo za odločevalce, ki ustvarjajo razvoj zdravstvenih sistemov.

Želim vam uspešen kongres in zavedanje, da delate v eni najpomembnejših vej medicine."