Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. septembra 2021.

Potresi

Izpostava Postojna

Ob 8.34 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,7 v bližini Jelšan, občina Ilirska Bistrica, 60 km južno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Jelšan in okolice. Intenziteta (učinki) potresa naj nebi presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici Evropska makroseizmična lestvica-98 (EMS-98).

Ob 20.25 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,0 v bližini Jelšan, občina Ilirska Bistrica, 59 km južno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Jelšan in okolice. Intenziteta (učinki) potresa naj be bi presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.27 si je na pobočju Velike Ojstrice, občina Bled, planinec pri sestopu poškodoval nogo. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Radovljica so poškodovanca prenesli do reševalnega vozila in ga predali v nadaljnjo oskrbo.

Ob 19.36 sta se pod Voglom, občina Bohinj, izgubila in zaplezala tuja planinca. Gorski reševalci GRS Bohinj so oba planinca našli, z vrvno tehniko rešili in nepoškodovana v dolino prepeljali z gondolo.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 11.00 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu medicinske ekipe UKC Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana v Splošno bolnišnico (SB) Izola. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.25 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP na Brniku prepeljala obolelo osebo iz Tolmina v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.49 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz SB Slovenj Gradec v UKC Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 14.28 je v bližini naselja Zgornja Pohanca, občina Brežice, osebno vozilo zapeljalo s cestišča, zaletelo v drevo in se odbilo nazaj na cestišče. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe in odstranili avtomobil s cestišča. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Brežice so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v UC Brežice. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.26 sta na Perkovi ulici v Domžalah trčila osebno vozilo, motorno kolo in kolo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik pri prenosu poškodovanih oseb do reševalnega vozila in nudili tehnično pomoč policistom pri ogledu kraja nesreče. Reševalci so v nesreči poškodovani osebi na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 22.26 sta v naselju Količevo, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, očistili vozišče, osvetljevali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Kamnik, Ljubljana in Domžale. V nesreči je ena oseba umrla, ena pa je bila poškodovana. Poškodovano osebo so reševalci NMP na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana. Na kraju dogodka so bili tudi policisti in dežurni delavci cestnega podjetja.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 8.56 so se vnele saje v dimniku stanovanjske hiše v naselju Male Dole, občina Vojnik. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Vojnik so zavarovali kraj, pogasili tleče saje, varovali okolico, očistili dimnik in prezračili prostore. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 10.30 je na Župančičevi cesti na Bledu v gostinskem objektu gorela napa. Zaposleni so napo pogasili sami. Gasilci PGD Bled, Zasip in Rečica so prostor pregledali s termovizijsko kamero. Na kraju je bil prisoten dežurni električar.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 11.21 je bilo v gozdu v Olševku, občina Šenčur, nenadzorovano kurišče. Gasilci PGD Olševek in Šenčur so kurišče pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.01 so na Streliški ulici v Ljubljani v manjšem košu na drogu javne razsvetljave tleli odpadki. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so manjša žarišča prelili z vodo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.22 je v bližini Lokavca, občina Ajdovščina, gorel zabojnik za smeti. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so požar pogasili.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.12 je v naselju Dobovec, občina Trbovlje, gorelo v kovinskem zabojniku za mešane komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Dobovec.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 23.13 so v Ulici Zrinjskega v Rogaški Slatini pri postavljanju mlaja predrli plinsko cev. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj, zaprli ventil in zaščitili cev pred nadaljnjim izhajanjem plina. Za nadaljnjo sanacijo bodo poskrbeli dežurni delavci podjetja za dobavo plina.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.40 je na Dolski cesti v občini Hrastnik prišlo do onesnaženja potoka Brnica z jedilnim oljem. Gasilci PGD Trbovlje - mesto in Hrastnik so namestili lovilna črevesa in pivnike ter nevtralizirali nevarno snov. Gasilci Prostovoljnega industrijskega gasilskega društva (PIGD) Tovarne kemičnih izdelkov (TKI) Hrastnik bodo poskrbeli za čiščenje filtrov tehnološke vode. Na kraju so bili prisotni tudi predstavniki štaba Civilne zaščite (CZ) Hrastnik in policija.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.54 sta na ulici Tabor v Vipavi pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja na varno shranila najdeno ročno bombo iz obdobja I. svetovne vojne.

Ob 16.38 sta v naselju Grgar, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja na varno shranila 19 kosov ročnih bomb, italijanske izdelave, topovsko granato, kalibra 75 milimetrov, italijanske izdelave in topovsko granato, kalibra 80 milimetrov, avstrijske izdelave. iz obdobja prve svetovne vojne

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.20 so na Rimski cesti v Laškem gasilci PGD Laško s tehničnim posegom rešili osebo iz pokvarjenega dvigala v stanovanjskem objektu.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.48 so na Majaronovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v stanovanju previdno odmaknili notranja vrata v dnevno sobo, za katerimi je ležala stanovalka. Oskrbeli so jo reševalci NMP Ljubljana.

Ob 18.52 je bila na Celovški cesti v Ljubljani v stanovanju večstanovanjskega objekta neodzivna oseba. Gasilci GB Ljubljana so nudili pomoč pri vstopu v stanovanje reševalcem NMP UKC Ljubljana. Reševalci so obolelo osebo oskrbeli ter jo prepeljali v UKC Ljubljana. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

Izpostava Maribor

Ob 11.21 so na Kočevarjevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Maribor omogočili dostop do onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/