Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na otvoritvi splošne razprave UNGA76 v New Yorku

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je udeležil otvoritve splošne razprave 76. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) in sprejema za slovensko skupnost v New Yorku. Opravil je tudi vrsto dvostranskih srečanj.

21. septembra 2021, se je začela splošna razprava 76. zasedanja Generalne skupščine OZN. Otvoritve sta se udeležila predsednik Borut Pahor in minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar. Ob odprtju splošne razprave je generalni sekretar OZN António Guterres predstavil svoje poročilo o delu organizacije za leto 2021. Sledili so nastopi visokih predstavnikov držav, ki se bodo nadaljevali vse do ponedeljka, 27. septembra 2021.

Minister dr. Logar je ob robu zasedanja opravil tudi dvostranske pogovore z zunanjimi ministri Nikaragve, Švice, Indonezije in Srbije.

Z ministrom za zunanje zadeve Nikaragve Denisom Ronaldom Moncado Colindresom sta spregovorila o aktualnih globalnih izzivih, povezanih s podnebnimi spremembami in epidemijo covida-19. Minister dr. Logar je pozval Nikaragvo k spoštovanju demokratičnih vrednot in izrazil upanje po pozitivnem razvoju dvostranskih odnosov med državama.

V osredju pogovora med ministrom dr. Logarjem in švicarskim ministrom za zunanje zadeve Ignaziom Cassisom so bili odlični dvostranski odnosi med državama, ki se odražajo na gospodarskem, znanstvenem in multilateralnem področju. Ministra sta spregovorila tudi o odnosih med EU in Švico.

Osrednji točki pogovora ministra dr. Logarja z ministrico za zunanje zadeve Indonezije Retno L. P. Marsudi sta bili položaj v indopacifiški regiji, priložnosti za sodelovanje med državama ter aktualni globalni izzivi na področju vode in pandemije covida-19.

Minister dr. Logar in minister za zunanje zadeve Republike Srbije Nikola Selaković pa sta med drugim spregovorila o aktivnem gospodarskem sodelovanju med državama, nasledstvenih vprašanjih in nadaljnjih korakih v pridružitvenem procesu Srbije v EU.

Ob koncu dne se je minister udeležil tudi sprejema za slovensko skupnost v New Yorku ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije.