Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na visokem dogodku o humanitarni krizi v Jemnu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je sodeloval na visokem dogodku za odziv na humanitarno krizo v Jemnu, ki so ga ob robu 76. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov organizirale EU, Švedska in Švica.
Dr. Raščan pred računalnikom

Državni sekretar dr. Raščan na visokem dogodku o humanitarni krizi v Jemnu | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar dr. Raščan je izrazil zaskrbljenost nad vse večjim razkorakom med humanitarnimi potrebami in razpoložljivimi sredstvi. Poudaril je, da je ob nujnem povečanju sredstev naloga mednarodne skupnosti poskrbeti, da humanitarna pomoč doseže najbolj ranljivo prebivalstvo, predvsem otroke in ženske.

"Zagotavljanje varnega humanitarnega dostopa in spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava je ključnega pomena," je še poudaril državni sekretar dr. Raščan in dodal, da se lahko konflikt v Jemnu reši samo z vključujočim političnim procesom. Zato je pozval vse strani, da se konstruktivno vključijo v prizadevanja posebnega odposlanca Združenih narodov za Jemen Hansa Grundberga za politično rešitev akutne krize, ki traja od leta 2015.

Slovenija je od začetka krize v Jemnu zagotovila 520.000 evrov za humanitarno pomoč. Na zadnji donatorski konferenci za Jemen marca letos je Slovenija napovedala 120.000 evrov za obdobje 2021-2023 prek Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC).

Humanitarna kriza v Jemnu ostaja največja na svetu. Več kot 21 milijonov prebivalcev potrebuje humanitarno pomoč, najbolj prizadeti so otroci in ženske, pandemija covida-19 pa je že tako težke razmere še dodatno zaostrila.