Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. septembra 2021.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.04 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljala obolelo osebo iz Radelj bo Dravi v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radlje ob Dravi so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja.

Ob 8.45 je posredoval helikopter Slovenske vojske z medicinsko ekipo na krovu v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, od koder je prepeljal inkubator z dojenčkom v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.12 je v Kasazah, občina Žalec, osebno vozilo pri izogibanju drugemu vozilu zapeljalo na pločnik ter se prevrnilo na streho. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Kasaze-Liboje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje, postavili vozilo na kolesa ter posuli cestišče z vpojnimi sredstvi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.23 sta v Oševljeku, občina Renče-Vogrsko, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Zdravstvenega doma (ZD) Nova Gorica pri oskrbi lažje poškodovanega motorista.

Izpostava Ptuj

Ob 13.29 je v naselju Borovci v občini Markovci prišlo do prometne nesreče, v kateri sta bili udeleženi dve osebni in tovorno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, dve osebi s tehničnim posegom rešili iz vozila, izklopili akumulatorje, očistili iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč poškodovanim. Dve poškodovani osebi so reševalci NMP pripeljali v UKC Maribor.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.24 je v naselju Šmartno pri Slovenj Gradcu, občina Slovenj Gradec, voznica osebnega vozila iz neznanega vzroka zapeljala s cestišča ter se z vozilom obrnila na bok. Posredovali so gasilci PGD Slovenj Gradec, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter iztekle motorne tekočine posuli z vpojnimi sredstvi. Poškodovano voznico so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra (ZRC) Koroške - enota NMP Slovenj Gradec prepeljala v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 21.16 je na Racovniku v Železnikih zagorelo na gorilcu oljne peči v kleti večstanovanjskega objekta. Stanovalci so sami začeli gasiti požar. Dokončno so požar pogasili gasilci PGD Železniki in Selca ter iznesli pogorele ostanke. Vseh 23 stanovalcev se je pravočasno umaknilo iz objekta, nihče ni bil poškodovan. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Rudno, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Izpostava Maribor

Ob 9.21 so gasilci PGD Šentilj v Slovenskih Goricah posredovali na Jareninski cesti v Šentilju v Slovenskih Goricah, kjer je zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Varovali so objekt, dokler saje niso zgorele in ga preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 12.48 je na cesti Divača–Senožeče v občini Divača zagorelo v motornem delu osebnega vozila. Požar so pričeli gasiti mimoidoči, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Senožeče in Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana, ter odklopili akumulator.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 9.49 ja na regionalni cesti Belovo–Sedraž, občina Laško, prišlo do razlitja plinskega olja v dolžini okoli 600 metrov. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka in z vpojnim sredstvom posuli razlito onesnaženje. Delavci komunalnega podjetja Laško bodo sanirali cestišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.14 je podrto drevo oviralo promet v naselju Velika Pirešica v občini Žalec. Posredovali so gasilci PGD Velika Pirešica, ki so zavarovali kraj dogodka ter drevo odstranili s cestišča.

Ob 17.00 so gasilci PGD Velenje posredovali na Šaleku v Velenju, kjer so iz okvarjenega dvigala, ki je obstalo v pritličju, rešili dve osebi.

Izpostava Kranj

Ob 11.24 so v stanovanju v Frankovem naselju, občina Škofja Loka, poškodovali cev za vodo. Gasilci PGD Trata so zaprli vodovodni ventil.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.03 je v večstanovanjski hiši iztekala voda iz stanovanja v tretjem nadstropju. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter zaprli ventil in posesali izteklo vodo.

Ob 9.44 so gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila v garažni hiši na Šmartinski cesti v Ljubljani, v katerem je bil zaklenjen otrok.

Ob 10.40 je v pritličnem stanovanju stanovanjskega bloka v Kunaverjevi ulici v Ljubljani iztekala voda iz sistema za ogrevanja. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom preprečili nadaljnje iztekanje.

Ob 13.23 je v stanovanju v Topniški ulici v Ljubljani zaradi odprtih ventilov in odstranjenih radiatorjev iztekala voda, ki je zalila stanovanje. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventile ter posesali okoli dva kubična metra vode.

Ob 22.30 so v Ulici Pohorskega bataljona v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu bolnika iz drugega nadstropja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 18.48 se je na smučarski progi Mariborskega Pohorja poškodoval pohodnik. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in reševalci NMP so poškodovanca oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila.

Ob 23.08 so v Maroltovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti Policije odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP do onemogle osebe.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/