Skoči do osrednje vsebine

Svet za splošne zadeve o usklajevanju ukrepov proti covidu-19, odnosih Unije z Združenim kraljestvom in Konferenci o prihodnosti Evrope

Državni sekretar Gašper Dovžan se je danes v vlogi predsedujočega udeležil prvega rednega zasedanja Sveta za splošne zadeve v Bruslju.

Državni sekretar Dovžan je predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja za delo Sveta EU do konca leta. Slovenija si prizadeva, da bi Unija izboljšala pripravljenost na prihodnje krize, okrepila odpornost – tako proti pandemijam kot na področju kibernetske varnosti – in strateško avtonomijo. Slovenija namenja posebno pozornost nadaljevanju širitvenega procesa z državami Zahodnega Balkana. »Prizadevamo si, da bi vrh EU-Zahodni Balkan, ki ga bomo 6. oktobra gostili v Sloveniji, posredoval močna sporočila o nujnosti konkretizacije, ki bo v Uniji pospešila delovanje v prid evropski perspektivi za partnerje z Zahodnega Balkana,« je poudaril državni sekretar Dovžan.

Ministri in državni sekretarji za evropske zadeve so si izmenjali mnenja o načrtovanih ukrepih za preprečevanje širjenja covida-19. Strinjali so se, da je evropsko digitalno potrdilo čez poletje mnogim državljankam in državljanom olajšalo potovanja znotraj Unije, predvsem pa je prispevalo k varnosti. Državni sekretar Dovžan je poudaril, da je ključno nadaljevanje transparentnega in usklajenega odzivanja držav članic na pandemijo ter dvigovanja deleža precepljenosti populacije, kar je bistveno za vrnitev v bolj normalno življenje. Slovenija se zavzema za zagotavljanje dostopnega in učinkovitega cepljenja v vseh državah Unije, sprejemanje sorazmernih ukrepov pri omejitvah potovanj in za pomoč tretjim državam pri preskrbi s cepivi.

Državni sekretar Dovžan je v imenu slovenskega predsedstva predstavil stanje glede Konference o prihodnosti Evrope. Pretekli konec tedna je v Strasbourgu potekal uvodni državljanski forum, na katerem je 200 državljank in državljanov iz vse Evrope razpravljalo o prvem sklopu tem, med katerimi so močnejše gospodarstvo, socialna pravičnost, delovna mesta in izobraževanje, mladi, kultura, šport in digitalna preobrazba. Ministri in državni sekretarji so razpravljali o večjezični digitalni platformi in pripravah na oktobrsko plenarno zasedanje konference. Državljanski forumi konference so edinstvena oblika posvetovanja in evropskim državljanom omogočajo sodelovanje pri oblikovanju svoje prihodnosti v Uniji.

Ministri in državni sekretarji za evropske zadeve so si izmenjali mnenja o oktobrskem zasedanju Evropskega sveta. V ospredju razprave o odnosih med Unijo in Združenim kraljestvom je bilo vprašanje izvajanja protokola o Irski in Severni Irski. Predsedstvo se je zavzelo za iskanje prožnih rešitev v okviru obstoječega protokola, pri čemer je poudarilo, da morajo članice pri tem ohraniti celovitost notranjega trga Unije ter čim boljše življenjske razmere na Severnem Irskem.

Evropska komisija je članom sveta poročala o stanju na področju zakonodajnega načrtovanja v EU. Člane sveta je seznanila tudi s poročilom o strateškem predvidevanju ter o stanju odnosov med Unijo in Švico.