Skoči do osrednje vsebine

Nadaljevanje obiska v New Yorku

V torek, 21. septembra, je dr. Helena Jaklitsch, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, v spremstvu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja, obiskala slovensko cerkev sv. Cirila na newyorškem Manhattnu.

Verski objekt, ki že dobro stoletje (od leta 1916) predstavlja središče slovenstva v tem velemestu in na širšem območju, ter življenje te posebne slovenske župnije ji je predstavil frančiškanski duhovnik in župnik pater Krizolog Cimerman. Na tem mestu kljubuje in vzdržuje slovensko besedo, pesem in seveda molitev že vse od leta 1992. V slovenski župniji sv. Cirila se zbirajo ne le slovenski župljani, pač pa je cerkev z večnamenskim prostorom za kulturne dogodke, razstave idr. odprta tudi za mlajše generacije novih izseljencev iz Slovenije, občasne obiskovalce itd.

Na vrtu rezidence vodje stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Združenih narodih veleposlanika Boštjana Malovrha se je zgodil poseben dogodek, namenjen obeleženju 30. obletnice samostojne Slovenije. Na sprejem so bili povabljeni Slovenci, ki živijo v tem velemestu, dogodka pa so se udeležili tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in zunanji minister dr. Anže Logar, ki se udeležujeta zasedanja OZN, ki te dni poteka v New Yorku, ter ministrica dr. Jaklitsch. Vsi trije so nagovorili predstavnike slovenske skupnosti. Ministrica se je ob tem zahvalila predsedniku države in zunanjemu ministru za čas, ki sta si ga vzela za srečanje s slovenskimi rojaki, njim pa se je – še posebej tistim, ki v ZDA živijo že dlje časa – zahvalila za aktivno vlogo v času slovenskega osamosvajanja in pri prizadevanjih za mednarodno priznanje naše države s strani ZDA. V tem velemestu živeče rojake je spodbudila k še tesnejšemu sodelovanju tako med seboj kot z matično domovino, saj je prav to povezovanje tudi danes bistvenega pomena za uspešno Slovenijo, pa tudi za uspešno slovensko skupnost.

Posebne pozornosti in odobravanja je bil deležen nagovor patra Krizologa Cimermana, ki je bil leta 1991 že v New Yorku in je »od blizu« spremljal in soustvarjal takratno dogajanje med slovensko skupnostjo. Uradni del srečanja se je zaključil z neuradnim, spontanim petjem Zdravljice, pri čemer so sodelovali praktično vsi navzoči.