Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Metka Gorišek na konferenci o naraščajočih izzivih sredozemskih držav

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Državna sekretarka Metka Gorišek je sodelovala na spletnem srečanju na temo potenciala sredozemskih držav na področju obnovljive energije in spodbujanja zelenega prehoda.
Državna sekretarka Metka Gorišek na konferenci o naraščajočih izzivih sredozemskih držav

Državna sekretarka Metka Gorišek na konferenci o naraščajočih izzivih sredozemskih držav | Avtor: Jasmina Spahalić

Ena od ključnih tem slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije za leto 2021 je spodbujanje dejavnosti nizkoogljičnega gospodarstva in družbe ter nadaljevanje izvajanja ambiciozne politike boja proti podnebnim spremembam. V ospredju so pogajanja o zakonodajnih aktih »fit for 55«, namenjenih doseganju novega podnebnega in energetskega cilja za leto 2030 z dolgoročnim ciljem podnebne nevtralnosti do leta 2050.

Sodelovanje nadgrajuje izvajanje vsebin, ki so jih obravnavali na sestanku držav evro-sredozemskega regionalnega programa (EUROMED) v Atenah, 17. septembra 2021, na katerem sta aktivno sodelovala predsednik vlade Janez Janša in zunanji minister dr. Anže Logar.

Sodelovanje na inovativen način nadgrajuje izvajanje zaključkov sestanka EUROMED, ob upoštevanju Barcelonske konvencije pri snovanju nove energetske politike, ki upošteva podnebne spremembe.

Državna sekretarka je ob tem poudarila: »Da bi dosegli nove in ambicioznejše podnebne in energetske cilje EU do leta 2030 in podnebno nevtralnost do leta 2050, moramo politike zasnovati usklajeno, upoštevajoč prednosti krožnega gospodarstva in energetske učinkovitosti. Pomembno je povezovanje sektorjev za uvedbo obnovljivih virov energije z upoštevanjem nacionalnih možnosti kombinacij obnovljivih virov posameznih držav EU.« Pri tem je treba upoštevati Sredozemlje kot regijo, ki sodi med najbolj ogrožene zaradi podnebnih sprememb, zato je pri načrtovanju prilagoditvenih ukrepov za povečanje vodne, prehranske in energetske varnosti  treba upoštevati celovito upravljanje z obalnimi in morskimi vir.

Slovensko predsedstvo ostaja zavezano spodbujanju novih idej in inovacij na področju energetske tehnologije s sredozemskimi državami.