Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. septembra 2021

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.39 sta se na območju planine Zagreben, nad dolino Lepene v občini Bovec, na strmem in neprehodnem terenu izgubila pohodnika. Posredovali so gorski reševalci Gorsko reševalna zveza Slovenije (GRZS) Bovec, ki so pohodnika našli in nepoškodovana pospremili v dolino.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 14.53 se je na območju Kranja začela iskalna akcija za pogrešano osebo. V njej so poleg policije sodelovali gasilci Gasilske reševalne službe Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kokrica, Britof, Kranj - Primskovo, Breg ob Savi, Mavčiče, Stražišče, Prebačevo - Hrastje in vodniki z reševalnimi psi Kinološke zveze Slovenije Skupine za iskanje pogrešanih (KZS SIP) Skupina 4 Gorenjska, Zveze reševalnih psov Slovenije (ZRPS) Gorenjska in GRZS Gorenjska. S čolnom so pregledali reko Savo in brežino ter širše območje ob reki Savi. Pogrešane osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.50 se je na cesti Mozirje–Letuš, občina Mozirje, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Nazarje so zavaroval kraj nesreče, odklopili akumulator, postavili vozilo na kolesa ter pomagali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Mozirje pri oskrbi ponesrečene osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.16 sta na avtocesti v Lukovici pri Domžalah, občina Lukovica, trčili osebni vozili. Ena oseba se je poškodovala. Oskrbeli so jo reševalci NMP Domžale. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, posuli absorbent po izteklih tekočinah ter pomagali pri odstranitvi vozil s cestišča.

Ob 7.05  sta v naselju Hribi, občina Lukovica, trčili osebni vozili. Eno od teh je s kraja nesreče odpeljalo. Gasilci CZR Domžale in Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka in s cestišča odstranili dele poškodovanega vozila. Poškodovanih ni bilo.

Ob 14.35 sta v Podgorici, občina Ljubljana, trčili osebni vozili. Dve osebi sta se lažje poškodovali. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so nudili pomoč reševalcem NMP, odklopili akumulatorja ter posuli vpojno sredstvo po izteklih motornih tekočinah.

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.13 je v kraju Straža, občina Cerkno, voznik z osebnim vozilom nasedel na večji kamen, zato je motorno olje izteklo po cesti. Gasilci iz PGD Idrija so nevtralizirali razlite tekočine in nudili pomoč policiji.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.11 sta na Ljubljanski cesti v Novem mestu trčili osebni vozili. Ena oseba se je poškodovala. Reševalci NMP Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so jo oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, pomagali reševalcem, odstranili vozili in očistili cestišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 0.11 je v naselju Grintovec, občina Koper, strela udarila v hišo in zanetila požar na ostrešju. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Krkavče so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.22 je na Bratovševi ploščadi v Ljubljani zagorelo v stanovanju v devetem nadstropju. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče, ki so že razširjen požar pogasili, prezračili celoten objekt in zaprli plinsko napeljavo. Potrebna je bila evakuacija 74 stanovalcev iz več nadstropij, zato so stanovalce namestili v avtobus, ki so ga pripeljali na kraj. Dežurni delavec elektro podjetja je izklopil elektriko v zgorelem stanovanju. Na kraju je bila preventivno tudi reševalna služba. Po končani intervenciji so se vsi stanovalci lahko vrnili v stanovanja.

Izpostava Maribor

Ob 17.20 je v naselju Bezena, občina Ruše, zagorelo na podstrešju stanovanjske hiše, požar pa se je razširil na ostrešje. Požar so pogasili gasilci PGD Ruše, Bistrica ob Dravi in Smolnik ter pomagali pri sanaciji objekta.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.46 je na Vodenski cesti v Trbovljah prišlo do dimniškega požara v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Trbovlje so na kraju ugotovili, da v dimniku ne gori. Preventivno so s termovizijsko kamero pregledali dimno tuljavo in obvestili dimnikarsko službo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.05 se je v Gregorčičevi ulici v Novi Gorici kadilo iz sprednjih vrat osebnega vozila. Posredovali gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, ustavili tlenje električne instalacije ter s tem preprečili požar v vozilu.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.46 so v Podrečju, občina Domžale, goreli štirje zabojniki. Požar, ki je zabojnike uničil, so pogasili gasilci CZR Domžale.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Trbovlje

Ob 15.00 je prišlo na Trgu Svobode v občini Trbovlje do nenačrtnega izpada oskrbe s pitno vodo. Napako so odpravili delavci Komunalnega podjetja Trbovlje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.41 se je na Ljubljanski cesti v Celju otrok zataknil med vrata predprostora objekta. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so otroka rešili in nepoškodovanega predali staršem.

Izpostava Koper

Ob 19.42 se je pri naselju Pacug, občina Piran, podrlo drevo na dovozno cesto in zaprlo promet. Gasilci JZ GB Koper so drevo odstranili in sprostili promet.

Izpostava Kranj

Ob 13.26 je na cesti Franceta Prešerna na Jesenicah iztekala voda iz stanovanja večstanovanjskega objekta. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so zaprli vodovodni ventil.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.29 je na Saveljsko cesto v Ljubljani padlo drevo, ki so ga odstranili gasilci GB Ljubljana in dežurni delavec KP Ljubljana.

Ob 6.27 so na Litostrojski cesti v Ljubljani opazili, da je v objektu frizerske srednje šole voda preko noči poplavila hodnik in sanitarije prvega nadstropja ter hodnik, avlo in nekaj učilnic v pritličju. Posredovali so gasilci GB Ljubljana. Zaprli so vodovodni ventil in izklopili elektriko. Posesali so vodo iz poplavljenih prostorov, deloma odstranili poškodovan strop ter pregledali vse prostore. Točnega izvora niso našli, saj ni bilo nikjer videti poškodbe na vodovodnih instalacijah.

Ob 14.26 je v Srednji vasi pri Polhovem Gradcu občan padel z lestve. Na prošnjo DCZ so bili aktivirani gasilci PGD Polhov Gradec, ki so do prihoda reševalcev NMP Ljubljana začeli s pregledom in oskrbo poškodovanega, potem pa so nudili pomoč reševalcem.

Ob 17.19 je v Jakčevi ulici v Ljubljani v sobi pritličnega stanovanja stanovanjskega bloka padla starejša občanka. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije in reševalcev NMP s tehničnim posegom odprli protivlomna vrata in omogočili vstop reševalcem do onemogle občanke. Občanko so z reševalnim vozilom odpeljali v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 2.23 se je v stanovanju v bloku na Vrtojbenski cesti v Šempetru, občina Šempeter - Vrtojba, pokvarila vodna pipa, zato je puščala voda. Gasilci PGD Šempeter so s tehničnim posegom ventil zaprli.

Ob 10.23 so v Levstikovi ulici v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina izčrpali vodo iz gradbene jame ob objektu.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.00 so v Mladinski ulici v Vuzenici gasilci PGD Radlje ob Dravi v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/