Skoči do osrednje vsebine

Zadnji dan obiska ministrice med rojaki v Clevelandu

Dr. Helena Jaklitsch, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, je v nedeljo, 19. 9., obiskala vrsto slovenskih ustanov v Clevelandu. Najprej slovensko šolo v slovenski župniji Marije Vnebovzete. Vodi jo ravnateljica Marija Sedmak, obiskuje pa jo čez 40 učencev. Udeležila se je tudi slovenske maše v tej cerkvi, ki jo je daroval župnik Janez Kumse. Slovesno »zahvalno mašo za 30-letnico prejetih in bodočih blagoslovov Slovenije: 1991-2021 so obogatile desetine narodnih noš, v katere so bili odeti tako otroci kot odrasli.

V drugi slovenski župniji, pri sv. Vidu, je ministrica dr. Jaklitsch v spremstvu generalne konzulke Alenke Jerak prerezala trak na vhodu v novozgrajeno župnijsko dvorano. Tam jo je tudi pozdravil novi župnik John Retar, ki je slovenskega rodu in je nadomestil dolgoletnega župnika Jožeta Božnarja zaradi njegove upokojitve. Po slovesnem odprtju se je ministrica zadržala še v prijetnem pogovoru s slovenskimi rojaki. Pri sv. Vidu si je ogledala še St. Vitus Village, lično urejen kompleks varovanih stanovanj za starejše rojake s »slovensko sobo« s pravo lončeno pečjo. S kratkim obiskom je presenetila katoliške vojne veterane, večinoma slovenskega rodu, ki so se v atriju kompleksa zbrali na letnem pikniku. Ministrica si je ogledala tudi cerkev, ki je še posebej zanimiva zaradi stenskih poslikav. Med drugim so upodobljeni škofje Anton Martin Slomšek, Friderik Irenej Baraga in Janez Frančišek Gnidovec ter blaženi Lojze Grozde, najti pa je mogoče tudi upodobitev priljubljenega pokojnega clevelandskega škofa slovenskega rodu Edwarda Pevca. Še posebej je pretresljiva kapelica Brezjanske Marije s stenskimi upodobitvami povojnih pobojev, škofa Gregorija Rožmana v družbi povojnih beguncev ipd.

Delegacijo je pot nato peljala na Slovensko Pristavo, priljubljeno slovensko letovišče, na katerem so sodobna dvorana, zunanji paviljon, naselje počitniških hišic, nogometno igrišče, balinišče in velik bazen s tobogani. Pred prihodom na Pristavo se je ministrica ustavila pri spominskem obeležju v spomin žrtvam komunističnega nasilja s kapelico Brezjanske Marije in tam tudi položila cvetje.

Prireditev s kulturnim programom je potekala v znamenju 30-letnice samostojne Republike Slovenije in 60-letnice Slovenske Pristave, ki so jo leta 1961 postavili povojni politični begunci. Ministrica se je v svečanem nagovoru rojakom zahvalila za neprecenljivo pomoč pri demokratizaciji, osamosvajanju in priznanju slovenske države s strani Združenih držav Amerike ter za njihovo zvestobo slovenstvu in slovenski kulturni dediščini. Predsedniku Janezu Sršenu je vročila priznanje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ob visokem jubileju Pristave ter poklonila zastavo Republike Slovenije kot uradno protokolarno darilo predsednika države Boruta Pahorja.

Podelila je še priznanja urada nekaterim najbolj prizadevnim posameznikom, ki so s svojim delom pomembno prispevali k utrjevanju in ohranjanju slovenske skupnosti. Prejemniki priznanj so Tone Ovsenik, Edi Mejač, Breda Lončar, Milena Gobec, Marija Sedmak, Mojca Slak, Janez Sršen, Jože Božnar in Janez Sršen. Sledil je kulturni program z nastopom moške vokalne zasedbe Fantje na vasi, folklorne skupine Kres in ansambla Veseli godci, vse navzoče pa so tremi slovenskimi pesmimi navdušili otroci otroškega zbora slovenske šole.

Dan se je zaključil z obiskom letovišča SNPJ Farm in dobrodelne prireditve z namenom zbiranja denarja za pomoč pri premagovanju bolezni mladega glasbenika slovenskega rodu.