Skoči do osrednje vsebine

Izzivi digitalne preobrazbe katastra

V organizaciji Primorskega geodetskega društva in Zveze geodetov Slovenije je v četrtek, 16. 9. 2021, potekal 49. Geodetski dan z naslovom Izzivi digitalne preobrazbe katastra. Dogodek je, tako kot lansko leto, potekal v spletni obliki.

Po uvodnem pozdravu predsednika Zveze geodetov Slovenije mag. Gregorja Klemenčiča in otvoritvenem govoru ministra za okolje in prostor mag. Andreja Vizjaka, sta zbrane nagovorila tudi generalni direktor Geodetske uprave Republike Slovenije Tomaž Petek in predsednik Primorskega geodetskega društva Aleš Novak.

Minister je izpostavil, da je digitalna preobrazba na področju okolja in prostora ključna za doseganje trajnostnih ciljev zelenega dogovora ter da sta obvladovanje podnebnih sprememb in prehod na podnebno nevtralnost močno odvisna od inovacij in uporabe digitalnih tehnologij.

Sledili so trije sklopi predavanj. Strokovni uvod v glavno temo geodetskega dneva so bila plenarna predavanja s pregledom razvoja katastra v Prekmurju in Švici. V nadaljevanju so predavatelji predstavili izzive pri prenovi in uvedbi sodobnih tehnologij s ciljem digitalne preobrazbe katastra. Edinstvena lastnost katastra je povezava lege, oblike in lastnosti parcel in stavb s podatki o lastništvu. Te lastnosti nima in je ne more nadomestiti nobena druga evidenca. Pri tem ima pomembno vlogo geodetska stroka, ki skrbi za kakovost katastra in zagotavlja temelje za informacijsko podporo upravljanju prostora. Izrednega pomena je trdno družbeno razumevanje vloge katastra in vsestranska podpora vseh deležnikov. Naloga geodetske stroke je spremljati družbene izzive pri upravljanju prostora ter se aktivno odzivati z rešitvami in izboljšavami.

Poleg temeljite obravnave vsebin z ožjega področja naslova geodetskega dneva so v zadnjem sklopu nekateri avtorji predstavili sodobne pristope k obdelavi prostorskih podatkov in nakazali na smernice razvoja.