Skoči do osrednje vsebine

Evropska mladinska konferenca v Mariboru

Pred nami je najpomembnejši in največji mladinski dogodek predsedovanja Slovenije Svetu EU, Evropska mladinska konferenca, ki bo potekala virtualno med 26. in 30. septembrom 2021 na temo ‘Prostor in participacija za vse’ (9. Evropski cilj mladih).

Konference se bo udeležilo okoli 200 predstavnikov mladih oblikovalcev politik in strokovnjakov s področja mladine, iz vseh držav Evropske unije. Vse udeležence bodo z uvodnimi nagovori na otvoritvi konference, v ponedeljek, 27. 9. 2021, ob 9. 30 uri, pozdravili:

  • ministrica za izobraževanje, znanost in šport, prof. dr. Simona Kustec,
  • predsednica Evropskega mladinskega foruma, Silja Markkula,
  • predsednik Mladinskega sveta Slovenije, Miha Zupančič.

Gostje konference bodo vidni predstavniki slovenske in evropske javnosti, mladi pa bodo imeli priložnost podati mnenje, kako vidijo prihodnost Evrope po epidemiji Covid-19.  Namen Evropske mladinske konference je namreč vrednotenje celotnega procesa 8. cikla mladinskega dialoga ter končno oblikovanje priporočil mladih EU in državam članicam za implementacijo 9. cilja na vseh ravneh (lokalna, nacionalna, regionalna, evropska). Osnova za priporočila bo poročilo raziskovalcev, ki bo vključevalo vseevropsko anketo med mladimi ter poročila nacionalnih delovnih skupin mladinskega dialoga. Prioritetna tematika Predsedovanja Slovenije Svetu EU na področju mladine so državljanski prostori za mlade.  Slovenija tako v ospredje daje glas mladih, saj bo vsebina služila oblikovanju resolucije o zaključkih osmega cikla Evropskega mladinskega dialoga Sveta EU, priporočila mladih pa bodo vključena v resolucijo v takšni obliki kot jo bodo zapisali mladi. Priporočila bodo ministri in predstavniki držav članic EU, ki pokrivajo področje mladine sprejeli na Svetu ministrov novembra 2021. Slovenija kot prednostno nalogo izpostavlja Konferenco o prihodnosti Evrope, zato je pomembno, da je glas mladih o prihodnosti participacije slišan. To je tudi zaključna konferenca v okviru 8. cikla  Evropskega mladinskega dialoga na temo Mladi za Evropo, Evropa za mlade. Ta v podciljih opredeljuje pomen participacije mladih na vseh ravneh odločanja, in omogoča, da mladi postanejo aktivni državljani v varnih in odprtih prostorih, kjer so jim zagotovljene človekove pravice in svoboda govora ter pridobivanje neformalnih izkušenj za njihovo samostojno življenje.

Pomemben del Evropske mladinske konference bo panelna razprava na temo Prihodnosti Evrope z osrednjo tematiko, Prihodnost državljanskih prostorov in participacija po Covid-19 v Evropi, ki bo v ponedeljek, 27. 9. 2021 ob 12.00 in jo lahko spremljate v živo, spletni strani konference.

Na panelni razpravi bodo predsednica Posvetovalnega sveta za mlade, Sveta Evrope (Advisory Council on Youth), Andrea Ugrinoska; Uroš Skrinar, direktor Nacionalne Erasmus + Agencije, Zavod Movit; članica glavnega odbora Evropskega mladinskega foruma Christiana Xenofontos in Elsie Gisslegård, mladinska delegatka iz Švedske, govorili o tem kaj nas je naučila epidemija covid - 19 o participaciji mladih in kako vidijo participacijo mladih v Evropi  v prihodnje.

V okviru konference bo potekal tudi mladinski dialog Pogovorimo se o Evropi, ki se ga bosta udeležila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Latvije Egils Levits. Na pogovoru se bosta predsednika pogovarjala v živo z mladimi predstavniki iz Slovenije in Evrope o prihodnosti Evrope, kar se navezuje tudi na Konferenco o prihodnosti Evrope.

Med 27. in 30. septembrom se bo v Mariboru in na daljavo izvedlo tudi več posvetovanj, delavnic in razprav, kjer bodo mladi skupaj z odločevalci oblikovali priporočila za svojo prihodnost ter za implementacijo devetega evropskega mladinskega cilja, Prostor in participacija za vse, predvsem pa v kakšni družbi si želijo živeti. Poleg tega so v program konference vključene tudi aktivnosti za neformalno druženje in povezovanje. Med drugimi bo organiziran koncert in interaktivno improvizacijsko gledališče.

Slovenija v okviru predsedovanja zaključuje 18-mesečni program tria Nemčije, Portugalske in Slovenije na področju mladine. Na mednarodni ravni  je odigrala pomembno vlogo in aktivno spodbudila mladinski dialog, saj se bodo oblikovala končna priporočila za odločevalce.

Informacije tekom konference lahko spremljate tudi v medijskem kotičku konference. Določene dele programa lahko spremljate preko spletnega prenosa.

Medijem bo sporočilo za javnost posredovano 27. 9., po uradni otvoritvi dogodka ter 30. 9. po zaključku konference. Utrinke dnevnega dogajanja pa lahko spremljate preko spletnih strani in družbenih omrežij Urada RS za mladino (IG, FB), portala Mlad.si (IG, FB, TikTok) ter družbenih omrežij Evropske mladinske konference (EU Youth Conference - IG, TW, FB).

Uporaba # za namene predsedovanja Svetu EU: #YOUTHEU2021SI #EU2021SI

Konferenco organizira Urad RS za mladino v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenije, ob medijski podpori portala www.mlad.si.