Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. septembra 2021

Potresi

Ob 11.10 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 1,1 v bližini Črnomlja, 79 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Črnomlja in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Ob 15.04 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 1,4 v bližini Metlike, 78 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Metlike, Črnomlja in okoliških krajev. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 11.38 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor poletela v Malkovec, občina Sevnica, od koder je prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.09 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP z Brnika poletela v Šempeter pri Gorici in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 8.38 se je na avtocesti pri naselju Vrba v občini Žirovnica osebno vozilo prevrnilo in zagorelo. Dve osebi sta se huje poškodovali. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so pogasili goreče vozilo, zavarovali kraj dogodka, oskrbeli ponesrečenca in z absorpcijskim sredstvom posuli cestišče. Vozilo je uničeno.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.25 je na avtocesti Šentjakob - Krtina, občina Domžale, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator na vozilu. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Domžale so pregledali eno osebo, ki pa ni potrebovala nadaljnje oskrbe.

Izpostava Postojna

Ob 19.04 se je na cesti med Podgradom in Starodom v občini Ilirska Bistrica osebno vozilo prevrnilo na streho. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica in Podgrad, ki so izvajali požarno in prometno varovanje, odklopili akumulator, nudili prvo pomoč poškodovani osebi pred prihodom reševalcev, prevrnjen avtomobil postavili na kolesa, ga naložili na avto vleko ter oprali cestišče. Poškodovana oseba je bila prepeljana v Splošno bolnišnico (SB) Izola na nadaljnje zdravljenje.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 16.41je na Cesti na Rupo na Kokrici v občini Kranj zagorelo v kletnih prostorih stanovanjske hiše. Gasilci GARS Kranj, PGD Kokrica in Britof so požar pogasili, prezračili zadimljene prostore, iznesli ožgan material in preverili prisotnost ogljikovega monoksida.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.13 so med naseljema Črna vas in Matena, občina Ig, zagorelo v baraki. Požar, ki je zajel osem barak na skupni površini okoli 180 kvadratnih metrov, tri gradbene stroje in manjši bager, so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, PGD Barje, Ig, Brest in Iška Loka.

Ob 16.15 je v Kamnikarjevi ulici na Lavrici, občina Škofljica, zagorela savna v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Lavrica in Škofljica so požar omejili in pogasili. Uničena je savna in nekaj bele tehnike.

Ob 23.45 je na Ponoviški cesti v Litiji, gorel star objekt, velikosti 3 x 4 metre. Gasilci PGD Litija so požar pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 14.50 se je v Goriški ulici v Mariboru kadilo iz stanovanja večstanovanjskega objekta. Še pred prihodom gasilcev Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Radvanje sta stanovalca s štedilnika odstavila posodo s prežgano hrano. Gasilci so preventivno prezračili in pregledali prostore.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.42 je v Dolenjem Globodolu, občina Mirna Peč, zagorelo v otroški sobi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Globodol, Mirna Peč, Jablan, Hmeljčič in Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so pogasili požar, odprli suho montažni strop, prostor pregledali s termovizijsko kamero, prezračili stanovanjske prostore in iz sobe odstranili uničeno opremo. Reševalci NMP ZD Novo mesto so na kraju oskrbeli poškodovanega gasilca, ki se je nadihal dima in ga odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 5.49 so v naselju Spodnji Brnik, občina Cerklje na Gorenjskem, goreli sekanci na žagi. Gasilci PGD Cerklje, Zgornji Brnik in Spodnji Brnik so požar pogasili in kup sekancev premetali z delovnim strojem.

Izpostava Maribor

Ob 15.51 je v naselju Spodnje Dobrenje, občina Pesnica, zagorela suha trava in podrast na površini okoli 2 hektarjev. Gasilci PGD Pesnica, Jarenina in Pernica so požar lokalizirali in pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 10.12 je bil na križišču Kapusove ulice in Poljanske ceste v Ljubljani zaznan močan vonj po plinu. Gasilci GB Ljubljana in dežurni delavci plinarne so ugotovili puščanje plina na plinskem sifonu, ki je vgrajen v cestišču. Ustrezne službe bodo nemudoma pričele s sanacijo plinskega omrežja, zaradi česar bo določen čas oviran promet na Poljanski cesti.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.24 so gasilci PGD Bovec v centru Bovca nevtralizirali in očistili cestišče v dolžini okoli 300 m, ki je bilo onesnaženo z motornimi tekočinami.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 10.18 so na Bleiweisovi cesti v Kranju gasilci GARS Kranj iz pokvarjenega dvigala rešili osebo.

Ob 11.58 so na Vurnikovem trgu v Radovljici gasilci PGD Radovljica s tehničnim posegom iz pokvarjenega dvigala rešili ujeto osebo. Dvigalo so izklopili in obvestili vzdrževalca dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.43 so na Šutni v Kamniku gasilci PGD Kamnik nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.12 so na Javorniku na Ravnah na Koroškem gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem s tehničnim posegom iz pokvarjenega dvigala rešili 7 oseb.

Ob 9.09 je na Javorniku v občini Ravne na Koroškem v večstanovanjskem objektu počila cev napeljave centralnega ogrevanja. Voda je poplavila dve stanovanji. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zaprli ventil in obvestili upravljalca distribucijskega sistema ogrevanja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/