Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministrice s clevelandskim škofom Edwardom Malesicem

Sobotno dopoldne je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch v spremstvu veleposlanika RS Toneta Kajzerja in generalne konzulke v Clevelandu Alenke Jerak pričela z obiskom pri novoimenovanem clevelandskem škofu slovenskega rodu Edwardu Malesicu. V čast svojim starim staršem in v spomin na svoje narodne korenine ima škof v svojem škofovskem grbu upodobljeno tudi lipo kot simbol slovenstva.

Škof se je živo zanimal za življenjsko zgodbo škofa Friderika Ireneja Barage in potek formalnega postopka njegove morebitne razglasitve za svetnika, v prihodnje pa se namerava tudi srečati s številčno slovensko skupnostjo v mestu ter obiskati domovino svojih starih staršev.

Ministrica je nato obiskala Narodni muzej clevelandske polke (National Cleveland Style Polka Hall of Fame and Museum), kjer jo je njegov direktor Joe Valencic popeljal skozi zgodovino nastanka in razvoja te posebne zvrsti slovenske polke v Ameriki, katere sinonim je Frank Jankovic, imenovan »kralj polke« - nekatere njegove plošče so prodali v več kot milijonih izvodih.  

Med ogledom Slovenskega kulturnega vrta se je seznanila s tehničnimi težavami pri ohranjanju tega dragocenega in unikatnega spomenika slovenske kulture v Clevelandu s kamnitimi in bronastimi upodobitvami škofa Friderika Ireneja Barage, Ivana Cankarja, Simona Gregorčiča ter ameriškega pesnika in skladatelja Ivana Zormana.

V popoldanskem delu si je ministrica dr. Jaklitsch ogledala prostore Slovenskega narodnega doma. Tan so jo s svojim delom najprej seznanili predstavniki Slovenskega ameriškega rodoslovnega društva, ki opravlja plemenito delo, saj pomaga rojakom raziskovati in odkrivati njihove slovenske korenine. Ogledala si je tudi prenovljeno osrednjo dvorano doma in prizidek – obe stavbi bi lahko prišteli med najbolj dragocene spomenike slovenske snovne kulturne dediščine v tujini. V kompleksu narodnega doma je tudi zelo dragocena Slovenska knjižnica in čitalnica.

V Slovenskem muzeju in arhivu, ki prav tako domuje v Slovenskem narodnem domu, se je udeležila odprtja razstave Ameriški mediji – pot do priznanja slovenske neodvisnosti v ZDA in Ohiu. Razstavo je predstavil njen glavni avtor dr. Luka Zibelnik, sicer lektor slovenskega jezika na clevelandski državni univerzi, spregovorili pa so tudi soustvarjalec razstave dr. Avgust Pust, ki je v prelomnih časih pred 30 leti sodeloval kot svetovalec senatorja slovenskega porekla Georgea Voinovicha, Joe Valenčič, pred 30 leti tiskovni predstavnik upravnega odbora Združenih Američanov za Slovenijo,  kulturnega spomenika, ter Dick Russ, televizijski voditelj, ki je v letih 1991 in 1992 močno vplival na dnevno poročanje ameriških medijev o dogajanju v domovini njegovih staršev.

Dan se je zaključil s koncertom klasične glasbe, na katerem je še posebej blestel pianist Alex Yuill, v Chicagu živeči potomec slovenskih izseljencev.