Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. septembra 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.35 je pod hribom Javoršček nad dolino Slatenik v občini Bovec planinec z markirane poti zašel na težko dostopen teren. Nepoškodovanega planinca so na klasični način pospremili v dolino gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bovec.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ptuj

Ob 12.26 si je v Žetalah v istoimenski občini oseba pri delu v gozdu poškodovala roko. Gasilci PGD Žetale so osebo oskrbeli na kraju dogodka in jo nato prenesli iz gozda do reševalnega vozila reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ptuj, ki so osebo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Ptuj. Gasilci so še nato pospravili gozdarsko opremo. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.03 je vojaški helikopter v spremstvu Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor ekipe prepeljal obolelega otroka iz Radelj ob Dravi v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radlje ob Dravi so zavarovali kraj pristanka helikopterja in pomagali reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem pri prenosu otroka do helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 16.31 sta na Koroški cesti v Šoštanju trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, očistili po vozišču razlite motorne tekočine, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa in reševalcem NMP Velenje, ki so poškodovano osebo oskrbeli in nato prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.46 je na avtocesti v naselju Reber pri Škofljici, občina Škofljica, osebno vozilo na prehitevalnem pasu trčilo v odbojno ograjo in obstalo na odstavnem pasu. Gasilci PGD Grosuplje in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so pregledali udeleženo osebo in ugotovili, da ni poškodovana, požarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Ob 18.50 je na avtocesti od Logatca proti Lomu, občina Logatec, trčilo osebno vozilo. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah.

Ob 21.39 je na avtocesti Koper–Ljubljana pred razcepom Kozarje, občina Ljubljana, osebno trčilo v drugo vozilo, ki je po zanašanju obstalo na odstavnem pasu. Prvo vozilo je s kraja trka odpeljalo. Ena oseba se je poškodovala. Gasilci GB Ljubljana so ji nudili oskrbo do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Maribor

Ob 9.27 se je na avtocesti Maribor–Murska Sobota, v naselju Cogetinci, občina Cerkvenjak, zgodila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo kombinirano vozilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor, PGD Gornja Radgona in PGD Murska Sobota so naletno in požarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in sanirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.39 je na avtocesti smer Lendava–Pince osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pri tem pristalo na strehi. Poškodovani sta bili dve osebi, od katerih je bila ena prepeljana v SB Murska Sobota. Gasilci Industrijske gasilske enote (IGE) Lendava so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč drugim službam.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.59 je na cesti Bovec–Kluže, občina Bovec, osebno vozilo trčilo v obcestno ograjo. Poškodovanih ni bilo. Gasilci PGD Bovec so nevtralizirali razlite tekočine.

Izpostava Ptuj

Ob 12.09 sta v naselju Kupčinji vrh, občina Majšperk, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, do prihoda reševalcev NMP Ptuj nudili pomoč poškodovani osebi in očistili cestišče. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v SB Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.55 je na območju Dravč, občina Vuzenica, padel motokrosist in se pri tem poškodoval. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so odklopili akumulator na motorju in pomagali reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri oskrbi in prenosu. Ponesrečenca so reševalci z reševalnim vozilom odpeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 10.29 je na Planinski cesti v Sevnici, v gostinskem objektu gorelo olje v cvrtniku. Gasilci PGD Sevnica so požar pogasili, prostore prezračili z nadtlačnim ventilatorjem ter kuhinjski prostor in opremo pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Koper

Ob 12.06 je na Pristaniški ulici v Kopru v trgovini zagorel hladilnik. Pred prihodom gasilcev JZ GB Koper so zaposleni z ročnim gasilnim aparatom sami pogasili požar. Gasilci so na kraju dogodka pregledali hladilnik in prezračili trgovino.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.19 se je na Šlajmerjevi ulici v Ljubljani kadilo iz celotnega ostrešja večstanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana, PGD Ljubljana-mesto in Črnuče so odprli ostrešje okoli dimnika, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v prvem nadstropju, kjer so iskali izvor požar. S termovizijsko kamero najdeno žarišče požara v stropu med pritličjem in prvim nadstropjem so gasilci pogasili in celoten objekt prezračili z nadtlačnim puhalom. Električno energijo na objektu pa je odklopil dežurni delavec Elektro podjetja.

Ob 18.24 je v Ulici Koroškega bataljona v Ljubljani gorela baraka. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče. Baraka je uničena.

Izpostava Maribor

Ob 1.12 je v Vrazovi ulici v Mariboru zagorelo v kuhinji pritličnega stanovanja večstanovanjske stavbe. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor - Pobrežje so požar pogasili in iz stanovanja rešili eno poškodovano osebo. Gasilci so nato pregledali požarišče in prezračili celoten objekt, ponesrečeno osebo pa so oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.12 je v ulici Na žago v občini Straža gorelo v silosu. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto, PGD Dolenja Straža in Vavta vas so iz silosa izpraznili okoli deset kubičnih metrov žagovine in manjšo količino tleče žagovine pogasili ter s termovizijsko kamero pregledali objekt in notranjost silosa.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 18.29 je v naselju Bodešče, občina Bled, gorela suha trava. Požar na površini 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ribno.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.05 je v bližini naselja Vrtovin, občina Ajdovščina, gorel kup dračja in vejevja. Požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Selo in GRC Ajdovščina.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 5.42 so bile v naselju Praprotno, občina Škofja Loka, razlite motorne tekočine na vozišču. Gasilci PGD Škofja Loka so cesto posuli z vpojnim sredstvom na dolžini okoli 200 metrov. Na kraju so bili prisotni dežurni delavci Cestnega podjetja (CP) Kranj, ki so cesto dokončno očistili.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.38 so na Poti v Smrečje, občina Ljubljana, v potoku Črnušnica opazili madež. Ob prihodu gasilcev GB Ljubljana na kraj, se je bližini potoka vonjalo kurilno olje. Po pregledu terena so opazili, da nevarna snov v potok teče iz kanalizacijske cevi. Opravili so PH test, ki je pokazal manjšo prisotnost ogljikov vodikov. V potok so postavili dve pregradi z lovilnimi črevesi. Obveščena je bila Policija in dežurni delavci podjetja Voka Snaga, ki so tudi pregledali teren.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.56 je v kraju Šempas, občina Nova Gorica, pri zabojniku za smeti iz prevrnjene kante iztekalo odpadno olje. Madež, v obsegu 20 kvadratnih metrov so z absorbentom nevtralizirali gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.11 je na relaciji Novo mesto – Metlika pri kraju Jugorje pri Metliki, občina Metlika, iz poškodovanega vozila po cesti in parkirišču iztekalo motorno olje. Gasilci PGD Črnomelj so oljne madeže v dolžini okoli 500 metrov posuli z vpojnim sredstvom ter oprali in očistili cestišče.

Izpostava Postojna

OB 15.15 je bilo na Casermanovi ulici v Cerknici, po cestišču v dolžini okrog 150 metrov polito motorno olje. Gasilci PGD Cerknica so z absorbentom posuli razlito olje in očistili cestišče.

 

Onesnaženja zraka

Izpostava Koper

Ob 16.50 se je na Liminjanski cesti v Luciji, občina Piran, močno kadilo iz dimnika pralnice. Gasilci JZ GB Koper in PGD Piran so na lokaciji opravili meritve, ki so pokazale povečano koncentracijo monoksida v pritličju kletnega stanovanja, v drugem nadstropju stanovanja in na otroškem igrišču pred večstanovanjskim objektom. Gasilci so nato prezračili stanovanja, v katerih so zaznali koncentracijo in opozorili stanovalce, da imajo zaprta okna na strani otroškega igrišča.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 13.50 se je na Raki, občina Krško, prevrnila traktorska prikolica z grozdjem. Gasilci PGD Raka so na posredovanje policije zavarovali kraj dogodka iz z vodo očistili cestišče.

Izpostava Celje

Ob 6.45 se je na cesti skozi naselje Galicija, občina Žalec, na cesto podrlo drevo. Gasilci PGD Zavrh pri Galiciji so razžagali in odstranili podrto drevo s cestišča.

Izpostava Kranj

Ob 19.36 se je v naselju Visoko, občina Šenčur, pri tlačenju silosa podrla stranska montažna stena in prevrnila traktor na bok. Posredovali so gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj. S pomočjo avtodvigala so traktor postavili na kolesa. V nesreči se ni nihče poškodoval.

Izpostava Maribor

Ob 10.34 so v Regentovi ulici v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor posredovali, kjer so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je obležala onemogla oseba. Osebo so v oskrbo prevzeli reševalci NMP Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.55 je v Ulici Pinka Tomažiča na Pristavi, občina Nova Gorica, voda iz greznice zalivala kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilca iz JZ GRD GE Nova Gorica sta prečrpala okoli 5 kubičnih metrov vode.

Izpostava Novo mesto

Ob 3.40 je v Šentjerneju na Prvomajski cesti v garaži poslovnega objekta zaradi poškodovanega ventila iztekala voda. Gasilci PGD Šentjernej so izčrpali vodo iz zalitega glavnega jaška, zaprli ventil ter sanirali poškodbo.

Ob 21.10 je na Kandijski cesti v Novem mestu v potok Težka voda pri mostu padlo drevo. Gasilci GRC Novo mesto so podrto drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Postojna

Ob 20.01 je na Cesti na Kremenco v Postojni zamakala voda v prostorih osnovne šole. Vodo so prečrpali gasilci PGD Postojna.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/