Skoči do osrednje vsebine

V Žalcu preverili usposobljenost zaščitno reševalnih služb ob množični cestni nesreči

V Žalcu je v organizaciji Prostovoljnega gasilskega društva Vrbje potekala enodnevna reševalna vaja Masovna nesreča 2021, na kateri je 280 pripadnikov zaščitno reševalnih služb preverilo operativno delovanje ob veliki množični prometni nesreči, ki se je na tem območju že zgodila pred dvajsetimi leti.

Vajo si je ogledal tudi minister za obrambo mag. Matej Tonin in po ogledu prikazanega na vaji ocenil, da so visoka usposobljenost ob dobri opremljenosti in usklajenem delovanju ključne pri nudenju pomoči ponesrečencem in pri reševanju življenj.

Kor je povedal poveljnik vaje Klemen Herle so na vaji preverili, kako so usposobljeni pripadniki številnih zaščitno reševalnih služb, od gasilcev, reševalcev in drugega zdravstvenega osebja, policistov ter pripadnikov helikopterskih posadk Slovenske vojske v primeru množične prometne nesreče. V tem primeru je šlo za nesrečo avtobusa, kombiniranega in osebnega vozila, v nesreči pa je bilo udeleženih 45 oseb, z različnimi težjimi in lažjimi poškodbami ter smrtnimi primeri. Poleg helikopterja Slovenske vojske v vlogi helikopterske nujne medicinske pomoči je sodelovalo še 45 gasilskih, reševalnih, policijskih ter cestnih intervencijskih vozil.

Po koncu vaje je minister mag. Tonin poudaril, da sta usposobljenost in usklajeno delovanje ključni pri nudenju hitre, učinkovite in profesionalne pomoči ob takšnih množičnih prometnih nesrečah, s katerimi smo se v preteklosti že soočali. Z videnim smo lahko zelo zadovoljni, saj je kar 280 udeležencev vaje pokazalo, da so zelo dobro usposobljeni, izredno usklajeni, pa tudi dobro opremljeni, je še poudaril mag. Tonin ter se jim zahvalil za njihov trud in odrekanje, ko kot prostovoljci svoj prosti čas namenjajo usposabljanju za pomoč ljudem. Zahvala gre pri tem tudi njihovim družinam, ki jih pri tem podpirajo. Ob tem je napovedal, da bo tudi Ministrstvo za obrambo opravilo svojo domačo nalogo, kar pomeni, da bo še naprej izboljševalo status pripadnikov zaščitno reševalnih služb. Še naprej bo ministrstvo skrbelo za dobro opremljenost s sodobnimi tehničnimi in drugimi sredstvi, saj smo prihodnji evropski finančni perspektivi za to uspeli pridobiti evropska sredstva v višini 150 milijonov evrov. Ob koncu se je minister zahvalil poveljniku vaje Klemnu Herletu, ki mu je v priznanje za odlično pripravljeno in izvedeno vajo vročil spominsko priznanje ministra za obrambo.

Reševalno vajo v Žalcu je pripravilo Prostovoljno gasilsko društvo Vrbje tudi v spomin na tragično nesrečo pred dvajsetimi leti na območju Šempetra v Savinjski dolini, ko je vlak trčil v avtobus z otroki, ki so se vračali z ogleda Jame Pekel. V nesreči so takrat umrli štirje otroci, veliko pa jih je bilo poškodovanih.

Na vaji so poleg omenjenega prostovoljnega gasilskega društva sodelovali še operativni sestavi prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Žalec, poklicne gasilske enote iz Celja, območnih reševalnih služb in zdravstveno osebje, helikopterska posadka Slovenske vojske, pripadniki in pripadnice Rdečega križa, zaposleni v celjski izpostavi Uprave RS za zaščito in reševanje, Policijska uprava iz Celje ter nekaj tamkajšnjih podjetij.