Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. september 2021.

Poplave

Izpostava Postojna

Ob 7.35 je v naselju Kal, občina Pivka, meteorna voda zalila jašek na dvorišču. Okoli 100 litrov vode so iz jaška prečrpali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Pivka.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 9.58 so v Prepolju, občina Starše, gasilci PGD Prepolje nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Trbovlje

Ob 5.43 je občan, ki se je še z dvema osebama zadrževal v okolici dimnika termoelektrarne Trbovlje, padel po brežini v potok in se pri tem huje poškodoval. Iz potoka so ga s pomočjo vrvne tehnike potegnili gasilci PGD Trbovlje mesto ter ga prenesli do reševalnega vozila NMP Hrastnik. Reševalci so ga oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Trbovlje. Na kraju dogodka so bili tudi policisti PP Trbovlje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 14.20 sta v naselju Gorenje Skopice, občina Brežice, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe, očistili po vozišču razlite motorne tekočine, preprečili iztek tekočin v meteorni jašek, nudili pomoč policiji in delavcem vlečne službe in s tehničnim posegom odstranili tovorno vozilo z vozišča. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Brežice reševalci NMP Brežice.

Ob 17.33 je v naselju Stara vas - Bizeljsko, občina Brežice, kombinirano vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. Reševalci NMP Brežice pa so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Brežice.

Ob 17.42 je na cesti Mokronog–Boštanj pri naselju Gabrje, občina Sevnica, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, očistili po vozišču razlite motorne tekočine, nudili pomoč policiji in delavcem vlečne službe. Poškodovanega voznika so svojci prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Celje

Ob 7.42 je v kraju Vejice, občina Šentjur, osebno vozilo prebilo varovalno ograjo in zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Sevnica in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator vozila, preprečili iztekanje motornih tekočin ter nudili pomoč reševalcem, policiji in vlečni službi pri nalaganju vozila. Poškodovanih ni bilo.

Ob 9.29 je na avtocesti iz smeri Ljubljane proti Celju pri kraju Gotovlje, občina Žalec, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo in se prevrnilo na streho. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, postavili vozilo na kolesa in posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 9.52 se je na avtocesti med predorom Ločica in Jasovnik, občina Vransko, osebno vozilo trčilo v zaščitno ograjo. Gasilci PGE Celje in Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in očistili po vozišču razlite motorne tekočine.

Ob 16.49 sta na cesti Slovenske Konjice–Tepanje v naselju Dobrnež, občina Slovenske Konjice, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč policiji. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Kranj

Ob 21.07 sta na regionalni cesti v naselju Kupljenik, občina Bled, trčila avtobus in osebno vozilo. Poškodovanih oseb ni bilo. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli razlite motorne tekočine, očistili vozišče, razsvetljevali kraj dogodka in nudili pomoč pri nalaganju vozil na vozila vlečne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.43 sta v naselju Št. Jurij v občini Grosuplje trčili osebni vozili. Gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano nesrečo in nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana. Reševalci so na kraju oskrbeli v nesreči lažje poškodovani osebi.

Izpostava Maribor

Ob 15.10 sta v naselju Činžat, občina Lovrenc na Pohorju, trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB ) Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, očistili po vozišču razlitih motornih tekočin in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi v nesreči ponesrečene osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.39 je na hitri cesti Bazara–Vogrsko, občina Šempeter-Vrtojba, voznik izgubil nadzor nad vozilom in trčil v ograjo. Pomoč so mu nudili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) in reševalci NMP Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 12.32 je na cesti Rakek–Podskrajnik, občina Cerknica, osebno vozilo zletelo z vozišča. Voznik se je poškodoval. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Postojna in nudili pomoč Policiji pri usmerjanju prometa. Poškodovanega voznika so reševalci NMP oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 12.33 je v Velikem Okiču, občina Videm, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se prevrnilo po brežini. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj prometne dogodka, stabilizirali vozilo, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi devetih poškodovancev. Reševalci NMP so pet poškodovanih oseb prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.23 je v Hudi luknji, občina Mislinja, osebno vozilo zapeljalo na rob vozišča in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine, nudili pomoč policiji, delavcem vlečne službe in reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem, ki so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Izpostava Trbovlje

Ob 5.28 je v naselju Loke pri Zagorju, občina Zagorje ob Savi, osebno vozilo zapeljalo s ceste in pristalo v jarku. Gasilci PGD Zagorje-mesto in PGD Trbovlje-mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila, s katerim so jo prepeljali v SB Trbovlje.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 20.11 so na Brezovi v občini Celje gorele saje v dimniku, ogenj pa se je razširil na del ostrešja stanovanjske hiše. Gasilci PGE Celje in PGD Šmartno v Rožni Dolini so zavarovali kraj dogodka, omejili in pogasili požar in mesto požara pregledali s termovizijsko kamero. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.54 je na Koščevi ulici v Ljubljani v vojašnici zagorel grelnik vode. Vojaki so z ročnim gasilnikom požar pogasili še pred prihodom gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana, ki so preventivno pregledal okolico s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 7.34 je na Ljubljanski cesti v Kranju v industrijskem objektu zagorel delovni stroj. Gasilci GARS Kranj ter PGD Bitnje, Stražišče, Breg ob Savi in Žabnica so požar pogasili, prezračili prostore in preverili prisotnost nevarnih plinov.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 6.37 je na Cesti Dolomitskega odreda v Logu pri Brezovici, občina Log - Dragomer, nad cestiščem gorela luč javne razsvetljave. Gasilci PGD Log pri Brezovici so požar pogasili in očistili cestišče. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 16.47 se je v naselju Prestranek, občina Postojna, ponovno kadilo na včerajšnjem požarišču. Gasilci PGD Slavina so premetali ostanke požarišča ter ponovno zalili z vodo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.00 je v naselju Vrh nad Laškim, občina Laško, na vozišče padlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Vrh nad Laškim.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.13 je v Šarhovi ulici v Ljubljani zaradi zamašenega odtoka kuhinjskega korita in odprte pipe iztekala voda iz stanovanja. Gasilci GB Ljubljana so preventivno izklopili elektriko v spodnjem stanovanju in posesali razlito vodo v stanovanju.

Ob 19.25 so na Vodnikovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja v katerem se je nahajala obolela oseba, ki je ležala na tleh. Nudili so tudi pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu do reševalnega vozila. 

Izpostava Postojna

Ob 13.26 je v Prešnici, občina Hrpelje-Kozina, meteorna voda zalila garažo stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Materija so prebili odtok zamašenega jaška, prečrpali vodo in nudili pri sanaciji.

Izpostava Trbovlje

Ob 6.24 so v Šuštarjevi koloniji v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje iz pokvarjenega dvigala rešili osebo.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/