Skoči do osrednje vsebine

Čista obala 2021

Čista obala je čistilna akcija, ki poteka v sklopu največje svetovne prostovoljne čistilne akcije čiščenja obal, morij in jezer – International Coastal Cleanup (ICC), pod organizacijskim okriljem Inštituta za vode RS in Zavoda TRI-NITI. Letošnjo akcijo, že 12. po vrsti, ki je potekala v soboto, 18. septembra 2021, je podprla tudi Direkcija Republike Slovenije za vode. S koncesionarjem VGP Drava Ptuj je poskrbela za odvoz in ravnanje z odpadki. Med prostovoljci je bila zastopana tudi DRSV, iz katere se že tradicionalno udeležujejo dogodka.
več različnih fotografij skupaj, kjer so prikazani ljudje, ki čistijo in pobirajo odpadke

Prostovoljci pri čiščenju obale na Debelem rtiču. | Avtor: Tina Kirn

Posebnost Čiste obale je v tem, da se zbira tudi podatke o količinah in tipu zbranih odpadkov, s čimer se pripomore k večji ozaveščenosti ljudi. Čiščenje poteka na različnih lokacijah na slovenski obali po skupinah, v kateri eden izmed prostovoljcev beleži odpadke, medtem ko drugi čistijo. Skrben popis vsakega odpadka je pomemben vir informacij onesnaženosti po posameznih lokacijah.

Prostovoljci, bilo jih je 104, so očistili več kot 9500 metrov obale na lokacijah Debeli rtič, Koper, v Izoli, pod Belvederjem, v Strunjanu, Fiesi proti Piranu in v Seči. Zbrali so 24.330 kosov odpadkov, ki so skupaj tehtali 91 kilogramov. Po številu so bili najpogostejši cigaretni ogorki, kar 71 odstotkov vseh odpadkov, sledijo jim koščki stekla in plastike.

Med 10 najpogostejšimi vrstami odpadkov so bili tudi koščki papirja in ostali predmeti iz papirja, stiropor (in purpen), ovitki od sladkarij, piškotov, vrečke za čips ..., embalaža za hrano in "to go" embalaža, pokrovčki steklenic in guma. Po številu odpadkov na 100 metrov je bila najbolj onesnažena lokacija plaža Izola – svetilnik, najmanj pa je bila onesnažena lokacija na Debelem rtiču.  

Več o dogodku na spletni strani IzVRS.