Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan varnosti pacientov posvečen varnosti mater in novorojenčkov

Nihče ne sme biti poškodovan zaradi napake v zdravstvu, tudi ne v času COVID 19. Nacionalno javno zdravstvo, bodisi državno ali zasebno se mora oblikovati tako, da zavezuje vse zdravstvene organizacije in posameznike, da uredijo sistem varnosti tako za paciente kot za zdravstvene delavce.

Svetovni dan varnosti pacientov je bil ustanovljen leta 2019 z namenom krepitve globalnega razumevanja varnosti pacientov, povečanja udeležbe javnosti pri varnosti zdravstvenega varstva in spodbujanju globalnih ukrepov za povečanje varnosti pacientov in zmanjševanju škode za bolnike, razumevanju in ukrepanju za promocijo varnosti pacientov. Gre za globalno spoznanje, da je varnost pacientov prva vrednota zdravstva. Letošnji svetovni dan varnosti pacientov je posvečen varnosti mater in novorojenčkov s sloganom: "Ukrepajmo zdaj za varen in spoštljiv porod!"

Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (SZO, 2021) še vedno v svetu vsak dan umre približno 810 žensk zaradi preprečljivih vzrokov povezanih z nosečnostjo in porodom. Poleg tega vsak dan umre približno 6700 novorojenčkov, kar predstavlja 47% vseh smrti otrok do 5 let. Poleg tega se vsako leto rodi okoli dva milijona mrtvorojenih otrok, 40% med porodom. Ob upoštevanju znatnega bremena tveganj in škode, ki so jim matere in novorojenčki izpostavljeni zaradi nevarne in neustrezne oskrbe, ki jo povečujejo motnje v nujnih zdravstvenih storitvah, ki jih povzroča pandemija COVID-19, je letošnja kampanja SZO še toliko bolj pomembnejša.

Na srečo se je večini mrtvorojenih otrok ter smrti mater in novorojenčkov mogoče izogniti z zagotavljanjem varne in kakovostne oskrbe s strani usposobljenih zdravstvenih delavcev, ki delajo v podpornem okolju. To je mogoče doseči le z vključevanjem vseh zainteresiranih strani in sprejetjem celovitih zdravstvenih sistemov in pristopov, ki temeljijo na skupnosti. Pri tem imajo babice prav gotovo ključno vlogo.

Cilji svetovnega dneva varnosti pacientov 2021:

  • Ozavestiti globalno zavest o vprašanjih varnosti mater in novorojenčkov, zlasti med porodom.
  • Sprejemati učinkovite in inovativne strategije za izboljšanje varnosti mater in novorojenčkov.
  • Pozivati k nujnim in trajnostnim ukrepom za povečanje prizadevanj, doseganje in zagotovitev varne oskrbe mater in novorojenčkov, zlasti med porodom.
  • Zavzemati se za sprejemanje najboljših praks pri oskrbi, z namenom preprečitve tveganj in škode, ki se jim je mogoče izogniti, vsem ženskam in novorojenčkom med porodom.

Zaposleni Oddelka za perinatologijo se zavedajo pomena zagotavljanja varne oskrbe mater in novorojenčkov v času Covid – 19 pandemije. Spodbujajo spoštljivo obravnavo nosečnice, porodnice in otročnice z novorojenčki. V sled temu so si tako babice, kakor tudi tehniki zdravstvene nege negovalne enote oddelka z lastnimi sredstvi kupili majice, s katerimi želijo povedati vsem ženskam, ki vstopajo v njihovo ustanovo, da se resnično trudijo za njihovo varnost. To dokazujejo številne babiške vizite in preživete ure z ženskami in novorojenčki v rdeči coni oddelka.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo gospe Danijeli Pušnik, mag. zdr. nege za spodbudo, vsem babicam in babičarju ter tehnikom zdravstvene nege negovalne enote oddelka za trud in prispevana finančna sredstva, gospodu Iztoku in cvetličarkam cvetličarne Minka za pomoč pri okrasitvi oddelka, gospodu Frangežu za napihnjene balone in Nini Bračič za trud in pomoč pri izdelavi plakatov.

Rosemarie Franc, dipl. m. s., dipl. bab.

SV ZN in babištva Oddelka za perinatologijo