Skoči do osrednje vsebine

Pogosto zastavljena vprašanja ob jedrski nesreči, o zaščitnih ukrepih in potresni varnosti

Uprava za jedrsko varnost je v sodelovanju s slovenskimi jedrskimi in sevalnimi objekti ter Ministrstvom za zdravje pripravila odgovore na pogosto zastavljena vprašanja, ki se lahko pojavijo ob jedrski nesreči ali ob potresu na območju jedrskih in sevalnih objektov v Sloveniji.

Pripravljen dokument »Pogosto zastavljena vprašanja« obsega splošne informacije za javnost o jedrskih nesrečah ter ključne informacije o zaščitnih ukrepih za prebivalstvo ob jedrskih nesrečah, še posebej o jodni profilaksi (npr. kdaj in koliko tablet kalijevega jodida je potrebno zaužiti, kje jih dobimo in podobno), o preteklih dogodkih in nesrečah, ki so se zgodile po svetu (Černobil, Fukušima, rutenij) ter o temi, ki se na jedrsko varnost navezuje zaradi geoloških značilnosti naše države, to je o potresni varnosti jedrskih in sevalnih objektov v Sloveniji.

Odgovori o potresni varnosti jedrskih in sevalnih objektov v Sloveniji so bili pripravljeni v sodelovanju z objekti (Nuklearna elektrarna Krško, raziskovalni reaktor TRIGA - Institut Jožef Stefan, Centralno skladišče radioaktivnih odpadkov – Agencija za radioaktivne odpadke, Rudnik Žirovski vrh in Luka Koper), odgovori o jodni profilaksi pa v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje.

Naslovnica dokumenta z izpisanim celotnim naslovom v sredini ter spodaj navedbo organa. Zgoraj pa je dekorativni element v modro sivi barvi.

Naslovnica dokumenta | Avtor: Uprava za jedrsko varnost