Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. septembra 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 19.28 sta na območju Skute, občina Kamnik, planinki zašli s poti. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik so izgubljeni planinki našli in ju varno pospremili v dolino.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 16.08 je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik poletel na Jesenice. Iz tamkajšnje bolnišnice je v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana prepeljal obolelo osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.14 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP poletel v Bovec, od koder je v UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 5.57 je na Cesti na Roje v občini Žalec prišlo do trka osebnega vozila in motorista. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šempeter v Savinjski dolini so zavarovali kraj, nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP), odklopili akumulator in posuli razlite motorne tekočine z absorbentom.

Ob 20.35 je v naselju Polene, občina Slovenske Konjice osebno vozilo trčilo v odbojno in nato še v betonsko ograjo. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, po izteklih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva ter vozilo postavili nazaj na cestišče. Poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Slovenske Konjice.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.24 sta v križišču na Vidmu v občini Dol pri Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so do prihoda policistov zavarovali kraj dogodka, cestišče posuli z absorbentom ter odklopili akumulatorja vozil. Zaradi slabosti so reševalci NMP odpeljali eno osebo v UKC.

Ob 16.07 se je na cesti Škofljica–Velike Lašče pri odcepu za Veliki Ločnik v občini Velike Lašče prevrnilo osebno vozilo. Gasilci PGD Ribnica in GB Ljubljana so odklopili akumulator in počistili razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so prevzeli reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 15.44 so na Tržaški cesti v Mariboru trčila tri osebna vozila. Posredovali so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor, ki so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, posuli iztekle motorne tekočine z absorbentom in pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe.

Ob 19.30 sta na Ptujski cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč poškodovanima osebama, odklopili akumulatorja in po izlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva. Reševalci so eno osebo odpeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.42 so na uvozu na avtocesto Vučja vas v smeri Maribora trčila osebno in tovorni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota in Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah in nudili pomoč vlečni službi pri odstranjevanju poškodovanih vozil.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.43 je v naselju Loka, občina Šentjernej, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste in se prevrnil na streho v potok Pendirjevka. Poškodovanega voznika so reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto oskrbeli na kraju in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci Gasilsko reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šentjernej so pomagali reševalcem, zavarovali mesto nesreče, vozilo potegnili iz vode nazaj na cestišče ter odklopili akumulator. Do onesnaženja ni prišlo.

Ob 15.01 sta na Smrečnikovi ulici v Novem mestu trčili osebno in kombinirano vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom rešili ukleščenega voznika, odklopili akumulator in pomagali reševalcem. Poškodovanca so na kraju oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto in ga prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 10.49 je v naselju Dol pri Vogljah, občina Sežana, v križišču padla in se poškodovala motoristka. Gasilci Zavoda gasilsko-reševalne službe (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanki in reševalcem NMP Sežana pri prenosu do reševalnega vozila, s katerim so jo prepeljali na zdravljenje v izolsko bolnišnico.

Ob 19.11 je na Bazoviški cesti v Sežani osebno vozilo na prehodu za pešce zbilo peško. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Sežana. Poškodovanko so reševalci prepeljali v SB Izola.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.00 je na Javorniku, občina Ravne na Koroškem, voznica z vozilom zdrsnila s cestišča. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so s tehničnim posegom vozilo potegnili nazaj na cestišče.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.47 je na Efenkovi cesti v Velenju zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šalek in Velenje so požar pogasili ter prezračili in pregledali prostore.

Izpostava Postojna

Ob 4.36 je na Reški cesti v Prestranku, občina Postojna, zagorel objekt v velikosti 1500 kvadratnih metrov ter razna krama poleg objekta na površini okoli 180 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Slavina, Postojna, Studenec, Hruševje, Veliko Ubeljsko, Razdrto, Šmihel-Landol, Pivka, Ilirska Bistrica in ZGRS Sežana.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 15.09 je v Zavratah v občini Radeče zaradi podrtega drevesa na elektro daljnovod zagorela podrast v gozdu na površini okoli 60 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Radeče in Jagnjenica so požar omejili in pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.12 so Na Trati v Kočevju gorele veje in lesni odpadki. Požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.49 je bil v kraju Lokve, občina Nova Gorica, opažen požar v naravi. Na kraju so intervenirali prostovoljni gasilci PGD Čepovan in poklicni gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost – Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so pogasili manjši požar na grmičevju.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.53 je nad naseljem Bušinja vas, občina Metlika, zagorelo ob gozdu. Gasilci PGD Suhor so pogasili okoli 100 kvadratnih metrov gozdne podrasti in mešanega gozda.

Ob 20.21 so med Krivoglavicami in Geršiči, občina Metlika, v bližini ekološkega otoka, goreli lesni odpadki in suha trava. Gasilci PGD Dobravice in Gradac so pogasili požar na površini okoli 25 kvadratnih metrov.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 8.21 so na mostu na Bežigrajski cesti v Celju opazili onesnaženje reke Hudinje z živalsko maščobo. Gasilci PGE Celje so opravili ogled reke, na kraju onesnaženje izmerili Potenz-vodik (pH) vode in odvzeli vzorec vode. Na kraju so bili tudi policisti in ribiči Ribiške družine Celje. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 12.42 je v Medlogu v Celju v kurilnici stanovanjske hiše iz cisterne iztekalo kurilno olje. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, razlito tekočino posuli z vpojnimi sredstvi in prečrpali okoli tisoč litrov olja.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.52 je na Biču, občina Trebnje, iz akumulatorja na parkiranem polpriklopniku iztekala kislina. Gasilci PGD Trebnje so postavili lovilnike in pivnike ter očistili mesto iztekanja.

Onesnaženja zraka

Izpostava Ljubljana

Ob 17.22 so v ulici Pot v smrečje v Ljubljani mimoidoči opazili sledove cinka ter vonj po naftnih derivatih v potoku Črnušnjica. Gasilci GB Ljubljana so pregledali in zavarovali območje, zaznali manjšo količino snovi v potoku ter postavili lovilna črevesa in pivnike.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.50 so pri naselju Krn v občini Tolmin naleteli na različna ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije so odstranili pet različnih topovskih granat, topovski vžigalnik in ročno bombo, v skupni masi 96,05 kilogramov. Nevarne najdbe italijanskega izvora so ostanek 1. svetovne vojne.

Ob 8.10 so v kraju Kromberk pri Novi Gorici naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske sta odstranila 3 topovske granate kalibra 75 milimetrov, skupne mase 18,7 kilogramov. Nevarne najdbe italijanske, francoske in avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne so do uničenja odpeljali v ustrezno skladišče.

Izpostava Postojna

Ob 8.29 je v gozdu v bližini naselja Gorenje, občina Postojna, krajan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 75 milimetrov, italijanske izdelave, ostanek obdobja 1. svetovne vojne ter jo do uničenja uskladiščila na varno.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 6.24 so na Oljčni poti v Kopru gasilci JZ GB Koper nudili pomoč osebi, ki je padla iz postelje na tla.  Posredovali so reševalci Reševalne službe slovenske Istre, ki so poškodovanca oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.30 je v naselju Pako v občini Borovnica v stanovanju puščala voda. Gasilci PGD Borovnica so zaprli glavni ventil in s tem preprečili nadaljnje puščanje vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.33 je v stanovanjskem objektu v Ulici Franca Kramarja v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter - Vrtojba, puščal ventil na vodnem zbiralniku. Ventil so zaprli prostovoljni gasilci PGD Šempeter.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.32 so v naselju Log, občina Hrastnik, gasilci PGD Hrastnik s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Hrastnik dostop do onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/