Skoči do osrednje vsebine

Redno srečanje vodij agencij  pristojnih za zdravila  (The Heads of Medicines Agencies - HMA)

15. in 16. septembra 2021 je v organizaciji Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke v okviru slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, gostila prvo od dveh rednih srečanj vodji agencij pristojnih za zdravila (The Heads of Medicines Agencies - HMA). Slednjim so se pridružili tudi predstavniki Evropske komisije (EK) in Evropske agencije za zdravila (EMA), v vlogi opazovalca pa tudi Evropski direktorat za kakovost zdravil in zdravstvenega varstva (EDQM).
Srečanje je zaradi trenutnih epidemioloških razmer COVID-19 potekalo preko avdio - video konference.
Minister Poklukar in direktor Miomir Radulović Javne agencije RS za medicinske pripomočke

Minister Poklukar in direktor Miomir Radulović Javne agencije RS za medicinske pripomočke

1 / 2

15. septembra 2021, je potekal prvi del rednega srečanja vodji agencij  pristojnih za zdravila  (The Heads of Medicines Agencies - HMA). Udeležence je uvodoma nagovoril minister za zdravje Republike Slovenije, g. Janez Poklukar. Izpostavil je, da je eden od ciljev slovenskega predsedovanja izgradnja Evropske zdravstvene unije. Dobro delujoč evropski regulativni sistem za zdravila je njegov pomemben del, mreža vodij agencij za zdravila skupaj z EMA pa njeno srce. Za učinkovitejše reševanje čezmejne zdravstvene krize danes in v prihodnje moramo izboljšati odpornost EU in se pripraviti na skupne rešitve znotraj Evropske zdravstvene unije.

Udeleženci so prvi dan poleg rednih vsebin obravnavali vlogo umetne inteligence pri razvoju zdravil, digitalnih zdravilih in varnosti zdravil ter napredek pri uporabi podatkov iz realnega sveta (Real World Evidence).

Drugi dan srečanja, 16. septembra 2021, rednega dogodka vodij agencij  pristojnih za zdravila, je HMA potrdila načrt za ponovni zagon BEMA ocenjevanja, programa za presojo regulativnega sistema mreže evropskih nacionalnih pristojnih organov. S tem bo tudi v prihodnje zagotovljena dobra praksa  na področju regulative zdravil. Hkrati so udeleženci razpravljali glede prihodnje vzdržnosti mreže evropskih agencij, pri čemer se je HMA že prvi dan seznanil z novimi priložnostmi skupnih aktivnosti in sodelovanja v skupnih ukrepih znotraj Programa EU za zdravje. Pomembno vlogo bo imela tudi uredba o pristojbinah za zdravila odobrena s strani Evropske komisije, ki je trenutno v reviziji. Pri oceni teh zdravil s svojimi eksperti sodeluje tudi Javna Agencija Za Medicinske Pripomočke. Predstavljen je bil tudi napredek na področju priprav na implementacijo Uredbe o kliničnih preskušanjih na ravni Evropske Unije ter vpeljave nove metodologije “IM governance model”.