Skoči do osrednje vsebine

Na konferenci o sektorskih kvalifikacijah za častnike dosegli soglasje glede kompetenc za častnike

Več kot petdeset visokih predstavnikov z obrambnih ministrstev držav članic EU, generalštabov oboroženih sil in vojaških izobraževalnih institucij se je včeraj udeležilo Konference na visoki ravni o sektorskih kvalifikacij za častnike držav članic EU (Sectoral Qualification Framework for Military Officer Profession – SQF-MILOF). Konferenca je potekala v kombinirani obliki, in sicer v živo v prostorih Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri EU, ob upoštevanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, nekaj udeležencev pa je sodelovalo prek avdio-video povezave.

Konferenca je potekala v okviru slovenskega predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU in v sodelovanju z Evropsko varnostno in obrambno akademijo (European Security and Defence College – ESDC). Namenjena je bila predstavitvi sektorskih kvalifikacij za častnike držav članic EU (SQF-MILOF) in njihovi implementaciji v  procesih kadrovskega menedžmenta in izobraževanja častnikov v državah članicah EU ter razpravi o interoperabilnosti oboroženih sil držav članic EU tudi na področju kompetenc častniškega kadra. Sodelujočim je ponudila možnost za razpravo in izmenjavo izkušenj glede implementacije sprejetega kvalifikacijskega sistema. Na konferenci je bilo doseženo visoko soglasje glede nadaljnje implementacije sistema kompetenc za častnike v članicah EU ter pretvorbo slednjega v izobraževalne programe častnikov na vseh ravneh.

Iz Centra vojaških šol (CVŠ) Slovenske vojske so se konference udeležili poveljnik CVŠ brigadir Peter Zakrajšek, ki je bil tudi sopredsedujoči konference, polkovnik dr. Igor Cebek, višji vojaški uslužbenec XIV. razreda dr. Vinko Vegič, ki je vodil enega izmed panelov, in podpolkovnik Drago Navršnik.

Brigadir Zakrajšek se je ob koncu konference posebej zahvalil Stalnemu predstavništvu Republike Slovenije pri EU za odlično organizacijo in podporo dogodka.

konferenca visokih predstavnikov z obrambnih ministrstev držav članic EU

konferenca visokih predstavnikov z obrambnih ministrstev držav članic EU | Avtor: Peter Golež

1 / 2