Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs: Evropski azilni podporni urad ima pomembno vlogo

Minister za notranje zadeve in predsedujoči Svetu EU za notranje zadeve Aleš Hojs je v Portorožu s pozdravnim nagovorom odprl dvodnevni sestanek upravnega odbora Evropskega azilnega podpornega urada (EASO), ki ga Slovenija gosti kot predsedujoča Svetu EU.

EASO ima ključno vlogo pri dejanskem izvajanju skupnega evropskega azilnega sistema, poleg tega pa zagotavlja podporo državam članicam, katerih azilni sistemi so posebno obremenjeni. Minister Hojs je poudaril: »Posebej bi izpostavil podporo EASO, ki jo nudi predvsem sredozemskim državam članicam, ki so na naših južnih evropskih mejah bolj izpostavljene migracijam, pa tudi državam na zunanji meji EU z Belorusijo. Letos se je pokazalo, da je ta urad izjemno fleksibilen, saj se je ob krizi zaradi hibridnih napadov beloruske strani v Litvi, Latviji in na Poljskem, EASO relativno hitro vključil v podporo tem državam članicam.«

Na tokratnem srečanju, ki se ga v imenu Slovenije udeležuje predstavnica v odboru generalna direktorica Direktorata za migracije Nataša Potočnik, udeleženci govorijo o stanju na področju mednarodne zaščite v državah članicah EU, seznanili se bodo z operacijami, ki jih EASO izvaja na Cipru, v Grčiji, Italiji, Litvi, na Malti in v Španiji.

Na dnevnem redu upravnega odbora so tudi priprave na preoblikovanje urada v Agencijo Evropske unije za azil in obravnavali program dela agencije v letu 2022. »Posebej bi poudaril, da smo med portugalskim predsedovanjem Svetu EU zaključili sprejem uredbe, ki EASO spreminja v Agencijo EU za azil, kar bo tudi ena od pomembnih tem tega dvodnevnega srečanja, prvega po letu in pol v fizični obliki zaradi pandemije covida 19,« je še dejal minister.