Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15.september 2021

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 9.10 so posredovali reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik ter posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno združeno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) in GRS na krovu, ki so s Kamniškega sedla, občina Kamnik, v dolino prepeljali planinca s poškodovano nogo in ga predali v oskrbo reševalcem Zdravstvenega doma Julija Polca Kamnik.

 

Ogrožanja ali napad živali na ljudi in stvari

Izpostava Kranj

Ob 10.08 so na Lubniku, občina Škofja Loka, ose pičile mlajšo osebo. Posredovali so reševalci GRS Škofja Loka, ki so opikani osebi nudili prvo pomoč in jo pospremili do vozila reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 13.48 je na Planini Zajamniki, občina Bohinj, padla kolesarka in si poškodovala nogo. Reševalci GRS Bohinj in združena ekipa HNMP - GRS so poškodovano oskrbeli in jo prepeljali s helikopterjem Slovenske vojske (SV) na nadaljnje zdravljenje v  Splošno bolnico (SB) Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.19 se je v Kidričevi ulici v Ljutomeru porušil gradbeni oder, ki je pod seboj pokopal osebo. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ljutomer, ki so oder odstranili in poškodovano osebo predali reševalcem NMP Ljutomer.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 5.41 se je na Cesti XIV. divizije v Štorah osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo, nudili pomoč reševalcem NMP in odklopili akumulator. Reševalci NMP Celje so oskrbeli eno poškodovano osebo in jo odpeljali v SB Celje.

Ob 10.14 sta v naselju Prelasko, občina Podčetrtek, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Polje Sedlarjevo so zavarovali kraj, odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah in policiji, odstranili vozili iz cestišča ter cestišče posuli z vpojnimi sredstvi. Poškodovani sta bili dve osebi.

Ob 12.49 se je v naselju Hramše, občina Žalec, zgodila prometna nesreča delovnega stroja s priklopom. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so zavarovali kraj ter namestili pivnike zaradi večje količine razlitih motornih tekočin. V nesreči ni bil nihče poškodovan. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 14.18 se je na Delavski cesti v Slovenskih Konjicah zgodila prometna nesreča dveh osebnih vozil, v kateri se je ena oseba telesno poškodovala. Posredovali so gasilci PGD Slovenske Konjice, ki so zavarovali kraj, s tehničnim posegom rešili eno poškodovano osebo iz vozila, odklopili vire napajanja v vozilih ter sanirali cestišče. Reševalci NMP Slovenska Bistrica so poškodovanca na kraju oskrbeli ter prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Izpostava Koper

Ob 11.45 je na križišču med Cesto na Markovec in Šmarsko cesto, občina Koper, prišlo do prometne nesreče z udeležbo dveh osebnih avtomobilov. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so pomagali pri odstranjevanju posledic prometne nesreče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 11.00 je na avtocesti pred priključkom Brezje, občina Radovljica, tovorno vozilo zapeljalo v odbojno ograjo. Gasilci GARS Jesenice in GARS Kranj so prometno in požarno zavarovali mesto nesreče in odklopili akumulator. Reševalci so izvlekli voznika iz vozila in mu nudili prvo medicinsko pomoč.

Ob 14.49 se je v Predosljah, občina Kranj, v prometni nesreči poškodovala oseba, ki so jo oskrbeli reševalci NMP Kranj. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev, odklopili akumulator ter posuli iztekle tekočine z vpojnimi sredstvi.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.53 je na Ljubljanski cesti na Duplici, občina Kamnik, padla kolesarka. Posredovali so gasilci PGD Kamnik, ki so nudili pomoč poškodovanki do prihoda reševalcev.

Ob 17.21 sta v Radohovi vasi, občina Ivančna Gorica, trčila osebno vozilo in motocikel. Gasilci PGD Stična in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovanima motoristoma do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so ju na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.42 je v bližini naselja Trenta v občini Bovec motorist z motorjem zdrsnil s cestišča in se pri tem poškodoval. Gasilci PGD Bovec so zavarovali mesto nesreče, usmerjali promet, nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in s pomočjo dvigala dvignili motor na cestišče. Reševalci NMP Tolmin so poškodovanega motorista odpeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Postojna

Ob 6.39 se je na hitri cesti razcep Nanos, občina Postojna, prevrnilo manjše tovorno vozilo. Gasilci PGD Postojna, Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Razdrto so požarno in naletno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in prečrpali pogonsko gorivo ter nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda NMP Postojna. Poškodovana oseba je bila prepeljana v ZD Postojna.

Ob 19.58 se je na avtocesti Senožeče–Razdrto pri odcepu za Novo Gorico, občina Postojna, prevrnilo manjše tovorno vozil z naloženim osebnim vozilom, ki je vleklo prikolico, na kateri sta bili naloženi še dve osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Postojna in Senožeče ter ZGRS Sežana, ki so na kraju izvajali požarno in prometno varovanje, odklopili akumulatorje vozil, preprečili nadaljnje iztekanje goriva iz poškodovanega tovornega vozila, pomagali policistom in reševalcem NMP ter pri osvetljevanju kraja dogodka. Voznik tovornega vozila je bil lažje poškodovan. Oskrbeli so ga reševalci NMP Sežana.

Izpostava Ptuj

Ob 13.06 je na Tovarniški cesti v Kidričevem prišlo do naleta dveh osebnih vozil. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli cestišče z absorpcijskimi sredstvi ter nudili pomoč pri usmerjanju prometa. Reševalci NMP Ptuj so ponesrečenca oskrbeli na kraju dogodka.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 18.23 je v ulici Talcev v Rogaški Slatini zaradi pozabljene posode na štedilniku prišlo do močnega dima. Posredovali so gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Rogaška Slatina, ki so pregledali objekt s termovizijsko kamero ter ga prezračili. Do požara ni prišlo. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Maribor

Ob 14.43 so v naselju za Kalvarijo v Mariboru, kjer je zagorelo ob steni stanovanjskega objekta, posredovali gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor Mesto. Ogenj se je hitro razširil na napušč in streho. Gasilci so požar omejili in pogasili ter požarišče pregledali s termovizijsko kamero. Reševalci NMP Maribor so dvema osebama nudili medicinsko pomoč.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 10.51 je na Pohorski ulici v Celju zagorelo osebno vozilo. Posredovali so gasilci PGE Celje in PGD Lokrovec-Dobrova, ki so požar pogasili.

Ob 15.15 je v Škofji vasi, občina Celje, med delom na polju zagorel kmetijski stroj. Posredovali so gasilci PGD Škofja vas in PGE Celje, ki so požar omejili in pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.01 je na avtocesti med priključkoma Trebnje zahod in Bičem, občina Trebnje, gorel polpriklopnik. Posledično je zagorelo tudi okoli 50 kvadratnih metrov brežine. Pred prihodom gasilcev je voznik tovornega vozila uspel odklopiti vlačilec. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili, razkopali žarišča, vozilo pregledali s termovizijsko kamero, razsvetljevali kraj dogodka, do prihoda delavcev Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-a) usmerjali promet in pomagali odstraniti polpriklopnik z avtoceste. Na kraju dogodka so bili tudi policisti.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.49 je v Starem Trgu, občina Slovenj Gradec, na dvorišču stanovanjske hiše zagorelo osebno vozilo. Posredovali so gasilci PGD Stari trg, ki so požar pogasili in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 13.49 je ob avtocesti pri Smedniku, občina Krško, gorela suha trava. Posredovali so gasilci PGE Krško, ki so požar pogasili.

Ob 17.03 je pri Drnovem, občina Krško, gorela suha trava in podrast na več mestih. Požar so pogasili gasilci PGE Krško in PGD Drnovo.

Izpostava Koper

 Ob 8.50 je pri Spodnjih Škofijah, občina Koper, občan kuril na njivi. Gasilci JZ GB Koper so zaradi prekomerne onesnaženosti z dimom ogenj pogasili, pri čemer jim je s svojo črpalko pomagal tudi občan, ki je kuril.

Ob 19.52 sta ob makadamski cesti med Žgani in Bobri, občina Koper, gorela trava in grmičevje. Gasilci JZ GB Koper in PGD Dol so pogasili požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov.

Izpostava Kranj

Ob 19.59 je v Spodnjih Dupljah, občina Naklo, nenadzorovano gorelo na kurišču v naravi. Gasilci PGD Duplje in Žeje so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.51 je ob cesti Iška vas-Rakitna, občina Ig, pri lovski koči gorelo v gozdu. Gasilci PGD Iška vas in Kot-Staje so pogasili okoli 900 kvadratnih metrov podrasti in panjevcev. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Vrbljene-Strahomer, vendar  njihova pomoč ni bila potrebna.

Izpostava Postojna

Ob 19.44 je bil pri Kosezah, občina Ilirska Bistrica, na polju opažen dim. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili manjše nepogašeno kurišče.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.53 sta v Sojerjevi ulici v Ljubljani gorela zabojnik za komunalne odpadke in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje so pogasili požar, odklopili akumulator vozila in preventivno osebi, ki je premikala goreč avto izmerili saturacijo, ta pa je bila v meji normale. Primer je prevzela policija.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 11.17 je bila v reki Badaševici, občina Koper, opažena temno obarvana voda. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in ostale pristojne službe, ki so vodotok temeljito pregledali. Gasilci so odvzeli vzorec in ga predali Ekološkemu laboratoriju z mobilno enoto (ELME) na analizo. V vodi so bile opažene tudi poginule ribe, o čemer je bila obveščena tudi Ribiška družina Koper.

Ob 19.46 so gasilci ponovno pregledali reko Badaševico in ugotovili, da na trenutke zaudarja po neznani snovi. Opravili so tudi meritve, ki niso zaznale nobene posebnosti.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.18 so v Poljanah pri Mirni Peči, občina Mirna Peč, ob potoku Igmanca našli posode z odpadnim oljem. Gasilci GRC Novo mesto so odstranili sedem plastičnih posod z odpadnim motornim oljem. Do onesnaženja ni prišlo. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Onesnaženja zraka

Izpostava Koper

Ob 22.21 so v Ulici 15. maja v Kopru zaznali neznosen smrad. Gasilci JZ GB Koper so na kraju dogodka na trenutke zaznali vonj po neznani snovi. Opravili so meritve, ki so kazale normalno stanje.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Ljubljana

Ob 9.26 je zaradi nizkega nivoja vode v vodnem zajetju Iverje, občina Kamnik, ki z vodo oskrbuje občine Kamnik, Komenda in Vodice, Civilna zaščita občine Kamnik skupaj s pogodbenimi izvajalci z gradbeno mehanizacijo zajezila strugo Kamniške Bistrice z namenom dviga vodostaja v vodnem zajetju. Gasilci PGD Kamnik so med 13 in 16 uro vršili dežurstvo v bližini ribogojnice v slučaju, da bi prišlo do pogina rib zaradi nizkega vodostaja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.36 so v stanovanju na Poljski cesti v Slovenskih Konjicah gasilci PGD Slovenske Konjice pomagali pri dostopu do obnemogle obolele osebe. Le to so oskrbeli reševalci NMP Slovenske Konjice in jo prepeljali v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico.

Ob 14.41 so na Mariborski cesti v Celju, gasilci PGE Celje, nudili pomoč reševalcem NMP Celje, pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 15.36 je med naseljema Njivice in Nemilje, občina Kranj, drevo padlo na cesto. Gasilci PGD Podblica so razžagali in odstranili podrto drevo, ki je oviralo promet.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.54 so na Cankarjevem nabrežju v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, pomagali reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu obolele osebe s turistične ladjice do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

 Ob 10.08 se je na cesti Komen–Krajna vas, občina Komen, prevrnila prikolica polna grozdja. Gasilci PGD Komen so prevrnjeno prikolico postavili na kolesa in sprali cestišče v dolžini približno 30 metrov.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolju bodo v noči na petek in v petek zjutraj predvsem v južni polovici Slovenije možni krajevno močni nalivi.