Skoči do osrednje vsebine

Spoznavanje, kaj je narejeno in kaj nas še čaka v Savinjski regiji

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je 14. septembra 2021 v sklopu vladnega obiska v Savinjski regiji srečal z župani občin Rogaška Slatina, Braslovče in Ljubno ter si ogledal rimsko nekropolo v Šempetru.
Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti na poti do srečanja z županom Rogaške Slatine mag. Brankom Kidričem

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti na obisku občine Rogaška Slatina, kjer ga je sprejel župan mag. Branko Kidrič | Avtor: Ministrstvo za kulturo

1 / 15

Minister za kulturo dr. Simoniti je obisk začel v občini Rogaška Slatina, kjer ga je sprejel župan mag. Branko Kidrič. Med drugim sta se pogovarjala o prihodnosti grafične zbirke švicarskega zbiratelja Kurta Müllerja, ki obsega štirideset tisoč starih grafičnih listov od 16. do 19. stoletja.

Obisk je nadaljeval v občini Ljubno, kjer si je z županom Franjom Naraločnikom ogledal prenovljeno večnamensko stavbo s sodobno dvorano za kulturne prireditve, knjižnico in splavarskim muzejem. Prenovljena stavba, katere obnovo je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo, je dobre primer uspešnega sodelovanja med ministrstvo in občino. Stavba, ki jo bodo uradno odprli konec septembra, bo pomembno obogatila kulturno in družabno življenje te občine.

Po občini Ljubno je minister za kulturo dr. Simoniti obiskal občino Braslovče. Z županom Tomaž Žohar in njegovimi sodelavci si je ogledal grad Žovnek. Minister se je seznanil s stanjem gradu Žovnek in načrtovano obnovo te kulturne dediščine, ki ponuja številne možnosti in s svojo okolico predstavlja velik turistični potencial. Minister se je strinjal, da zahtevna obnova tako pomembnega gradu kot je Žovnek ne sme biti zgolj na plečih občine in lokalnega društva.

Minister za kulturo dr. Simoniti je obisk v Savinjski regiji zaključil z ogledom rimske nekropole v Šempetru, ki sodi med najpomembnejše spomenike rimske dobe na Slovenskem. Ob včerajšnjem obisku se je minister zavzel za dogovor in rešitve, ki bi pomenili trajno zaščito te znamenitosti.

Ob koncu naj omenimo še razstavo Alma M. Karlin – Sama okoli sveta, ki je nastala v sodelovanju Pokrajinskega muzeja Celje in enega najuglednejših evropskih etnografskih muzejev Weltmuseum Dunaj. Razstava, ki bo na ogled do 18. januarja 2022, po oceni strokovnjakov predstavlja vrhunski dosežek za Slovensko muzejsko stroko.

Več o razstavi na straneh ministrstva in muzeja Weltmuseum Dunaj.