Skoči do osrednje vsebine

Slovenski čebelnjak v belgijskem Arboretumu Kalmthout

V torek, 14. septembra 2021, je potekal svečani dogodek predaje slovenskega čebelnjaka belgijskemu Arboretumu Kalmthout. S tem smo na Veleposlaništvu Slovenije v Bruslju obeležili tri pomembne dogodke v tem letu: Svetovni dan čebel, 30 let samostojnosti Slovenije in predsedovanje Svetu Evropske Unije.
1 / 4

Na dogodku so bili poleg častnega gosta, flamskega ministrskega predsednika Jan Jambona, prisotni številni predstavniki diplomatskega zbora ter več kot 40 povabljenih. V nagovoru ob predaji čebelnjaka arboretumu sta oba slavnostna govorca dr. Genorio in Jambon poudarila trdne vezi in dobro sodelovanje med državama ter slovensko-flamsko prijateljstvo.

Celoten dogodek je spremljal tudi harmonikaš Africano Laurent, ki je gostom predstavil Slakove in Avsenikove skladbe, med njimi tudi Čebelar in Na Golici.

V čudovitem okolju je po dogodku VP dr. Genorio gostil prijeten sprejem za udeležence, katerega del so bili tudi orehova in pehtranova potica ter slovensko vino in penina.

Arboretum Kalmthout, kjer je delovala znana botaničarka slovenskih korenin Jelena De Belder Kovačič, predstavlja neizčrpen vir sodelovanja med narodoma. Nenazadnje so poleg čebelnjaka v arboretumu našli svoj dom tudi slovenska lipa, posajena ob 20. obletnici samostojnosti ter trta iz Maribora, ki predstavlja eno najstarejših rastlin v arboretumu.