Skoči do osrednje vsebine

Predsednik Borut Pahor slavnostni govornik na forumu skupine G20 o medkulturnem in medverskem dialogu v Bologni

Predsednik Pahor je 12.septembra odprl letošnji forum skupine G20 o medkulturnem in medverskem dialogu "Interfaith Forum". V svojem govoru je izpostavil pomen kulturnega dialoga, ki prispeva k oblikovanju družbene enotnosti.

Predsednik Borut Pahor, forum G20 o medkulturnem in medverskem dialogu

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v nedeljo, 12. septembra odprl letošnji forum skupine G20 o medkulturnem in medverskem dialogu "Interfaith Forum". Nosilna tema letošnjega foruma je bila "Time to heal – Čas za okrevanje". Forum je potekal med 12. in 14. septembrom 2021 v Bologni v sklopu predsedovanja Italije skupini G20. 

Predsednik Pahor je v svojem govoru (link predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ) izpostavil pomen dialoga, ki vodi k enotnosti in se odmika od razklanosti. Kot pravi predsednik Pahor je potrebno dialogu "vdahniti novo svežino" in v ospredje postaviti "drugo vrednost dialoga: spoštovanje in upoštevanje drugačnih mnenj ter njihovo usklajevanje. Samo tak dialog omogoča tvorno sodelovanje, samo sodelovanje pa omogoča mirno rešitev vseh problemov."

Pozval je h kulturi dialoga in uporu proti skušnjavi uporabe sovražnega govora. Kot je dejal, se zavzemam se za vključujočo družbo. V kontekstu konference pa izpostavil "koristnost dialoga med religijami ter med cerkvijo in državo", ki ne pomeni nespoštovanje ustavnega načela ločenosti cerkve in države ampak lahko le "dodatno okrepita družbeno povezanost in vključenost".

Ob tem je predsednik Pahor predstavil svojo pobudo o srečanju visokih predstavnikov različnih cerkva na področju Zahodnega Balkana, ki bi bila posvečena "hitrejši vključitvi držav Zahodnega Balkana v Evropsko unijo, spravi ter mirni rešitvi vseh vprašanj".