Skoči do osrednje vsebine

Kolektivno uresničevanje verske svobode le z dokazilom o izpolnjevanju pogoja PCT

Nov odlok, ki ureja in določa pogoje in omejitve uresničevanja verske svobode, določa, katere ukrepe morajo uvesti cerkve in druge verske skupnosti in kaj morajo upoštevati udeleženci kolektivnega uresničevanja verske svobode, da bi tvorno prispevali k preprečevanju širjenja covida-19.

Kolektivno uresničevanje verske svobode od 15. septembra 2021 ureja in določa Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, ki ga je vlada 11. septembra 2021 objavila v Uradnem listu.

Odlok določa, da morajo verski uslužbenci cerkva in drugih verskih skupnosti ter udeleženci kolektivnega uresničevanja verske svobode poleg obveznega izpolnjevanja pogoja PCT v zaprtih javnih prostorih in na odprtih javnih površinah, ko ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra, uporabljati zaščitno masko in si pred vstopom v zaprt javni prostor razkužiti roke z razkužilom.

Uporaba zaščitne maske ni obvezna za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti in na odprtih javnih površinah, kjer se upošteva pogoj PCT. Pogoja PCT ni treba izpolnjevati osebam, mlajšim od 12. let.

Odlok določa tudi, da morajo cerkve in druge verske skupnosti organizirati preverjanje dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT na vstopnih točkah, organizirati in zagotoviti sredstva za presejalno testiranje s testom HAG za samotestiranje za verske uslužbence cerkva in drugih verskih skupnosti, zagotoviti možnost razkuževanja rok z razkužilom pred vstopom v javni zaprti prostor in zagotoviti redno prezračevanje prostorov, v katerih poteka kolektivno uresničevanje verske svobode. Poleg tega morajo s pisnim obvestilom na vidnem mestu opozoriti, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno.

Odlok določa tudi, s katerimi dokazili lahko oseba dokaže, da izpolnjuje pogoj PCT.

Veljavni pogoji in omejitve uresničevanja verske svobode so objavljeni na strani Uresničevanje verske svobode.