Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Valentinčič na srečanju vladnih ekip Slovenije in Madžarske

Državni sekretar dr. Dejan Valentinčič se je danes v Celju udeležil srečanja vladnih ekip Slovenije in Madžarske. Pred skupno sejo se je odvilo tudi bilateralno srečanje na temo manjšinskih vprašanj in čezmejnega sodelovanja, kjer se je državni sekretar srečal s podpredsednikom vlade za nacionalno politiko, cerkev in nacionalnosti Madžarske dr. Zsoltom Semjénom.
Rokujeta se.

Državni sekretar dr. Dejan Valentinčič in podpredsednik madžarske vlade dr. Zsoltom Semjénom | Avtor: USZS

1 / 3

Pogovor je tekel o izzivih in odprtih vprašanjih, ki se nanašajo na narodni skupnosti na obeh straneh meje. Državni sekretar je v pogovoru izpostavil, da je potrebno s strani  Madžarske nameniti več pozornosti razvoju infrastrukture v Porabju, ki je ključna za večji izkoristek potenciala območja, kjer živi slovenska avtohtona narodna manjšina. Beseda je tekla o vidni dvojezičnosti, kjer je kot primer dobre primer dobre prakse ureditev na slovenski strani. Državni sekretar je izrazil pričakovanje, da bo v prihodnje tudi Madžarska naredila pomembne premike ne tem področju. Sogovornika sta se dotaknila tudi naslednjega zasedanja Slovensko-madžarske mešane komisije, ki bi naj potekalo novembra letos v Budimpešti.

Na bilateralnem srečanju sta bila prisotna tudi zagovornica slovenske narodnosti v Parlamentu Madžarske, Erika Köles Kiss in poslanec madžarske narodnosti v Državnem zboru Republike Slovenije, Ferenc Horváth.

Vrhunec današnjega dne je bil podpis Pisma o nameri glede skupnega sklada za Prekmurje in Porabje, ki sta ga podpisala predsednik Vlade RS Janez Janša in predsednik Vlade Madžarske Viktor Orbán.