Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka dr. Fridl Jarc na bilateralnem srečanju med Slovenijo in Madžarsko

Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc se je danes, 15. septembra 2021, skupaj s predstavniki slovenske in madžarske vlade udeležila slovesnosti ob otvoritvi sejma 53. mednarodnega obrtnega sejma v Celju. Otvoritvene slovesnosti sta se udeležila tudi predsednika slovenske in madžarske vlade, Janez Janša in Viktor Orbán.
Udeleženci slovensko–madžarskega bilateralnega srečanja za mizo v zaprtem prostoru.

Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc na slovensko–madžarskem bilateralnem srečanju v Celju | Avtor: Ministrstvo za kulturo

1 / 2

Po otvoritveni slovesnosti se je državna sekretarka dr. Fridl Jarc na slovensko–madžarskem bilateralnem srečanju sestala z Lászlóm Palkovicse, madžarskim ministrom za inovacije in tehnologijo, in Miklosom Kaslerjem, ministrom za človeške vire.

Državna sekretarka je na bilateralnem srečanju izpostavila odlično sodelovanje med državama na področju kulture, še posebej zgledno, je povedala, je sodelovanje kulturnih ustanov. Madžarskima ministroma je predala pozdrave ministra za kulturo dr. Simonitija, ki si prizadeva za krepitev sodelovanja na področju kulturne dejavnosti madžarske narodne skupnosti v Sloveniji. Na področju kulturno umetniške vzgoje si prizadevamo za spoznavanje kulture drug drugega in čezmejne šolske kulturne ekskurzije in izmenjave na področju kulture. Državna sekretarka jima je med drugim predstavila problem knjižnic, saj je na primer porabski Slovenci nimajo. Ravno zaradi tega si Ministrstvo za kulturo prizadeva za vzpostavitev reprezentativne knjižnice, ki bi skrbela za ohranjanje slovenskega jezika na področju, kjer živi slovenska narodna skupnost. Poleg tega je na srečanju osvetlila manjko na področju bogoslužja, saj porabski Slovenci prav tako nimajo stalnega slovenskega duhovnika. Zavzela se je, da bi pot Svetega Martina dobila odmevnejši čezmejni pomen in podala pobudo za raznolike dogodke na ravni posameznih držav, ki bi dodatno promovirali pot kot simbol evropskega povezovanja.

Madžarski minister Kesler, katerega ministrstvo je zadolženo tudi za kulturo, je pozdravil predloge in pobude državne sekretarke dr. Fridl Jarc. Ob koncu srečanja so se sogovorniki strinjali, da se bodo odnosi med Slovenijo in Madžarsko na področju kulture še krepili in razvijali.