Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14.september 2021

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 9.50 se je pri sestopu iz Malega Triglava proti Domu Planika, občina Bohinj, planinka poškodovala pri padcu. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj in dežurna ekipa HNMP Brnik so poškodovanko na kraju oskrbeli, nato pa s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 8.14 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu medicinske ekipe Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana prepeljal obolelo osebo iz Splošno bolnišnico (SB) Izola v UKC Ljubljana. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Kranj

Ob 8.31 je na Kredarici, občina Mojstrana, obolela oseba potrebovala pomoč. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik so jo na kraju oskrbeli, nato pa s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.07 je na vrhu Sabotina v občini Nova Gorica starejšega pohodnika obšla slabost in poti ni mogel nadaljevati. Člani skupine za hitre intervencije pri Mestni občini Nova Gorica in poklicni gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so ga z nosili prenesli do planinske koče, od koder ga je prevzela ekipa Nujne medicinske pomoči (NMP) Nova Gorica in ga odpeljala v Splošno bolnišnico Šempeter pri Gorici.

Ob 14.52 je v kraju Soča v občini Bovec tuji turistki postalo slabo. Na pomoč so ji priskočili reševalci DGRS Bovec in jo na nosilih prenesli do bližnje ceste, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Tolmin ter jo odpeljali v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Ptuj

Ob 15.15 je helikopter Slovenske vojske z medicinsko ekipo UKC Ljubljana na krovu prepeljal obolelega otroka iz SB Ptuj v UKC Maribor.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.12 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z ekipo medicinskega osebja UKC Ljubljana na krovu poletela v Slovenj Gradec in iz tamkajšnje bolnišnice v inkubatorju prepeljala dojenčka v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.49 je v Paki pri Velenju v občini Velenje osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo in obstalo na nasprotnem voznem pasu. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine, očistili cestišče, usmerjali promet in avto vleki nudili pomoč pri odstranitvi vozila.

Izpostava Kranj

Ob 16.17 je na regionalni cesti Vršič–Kranjska Gora, občina Kranjska Gora, motorist zapeljal z vozišča in se poškodoval. Gasilci PGD Kranjska Gora in Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so kraj prometne nesreče zavarovali, nudili pomoč reševalcem NMP Jesenice pri oskrbi in prenosu poškodovanega motorista, odklopili akumulator in postavili motor nazaj na vozišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.34 sta na Kamniški cesti v Domžalah trčila kombinirano vozilo in motorno kolo. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče in nudili prvo pomoč v nesreči poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Domžale, ki so nato poškodovanca oskrbeli na kraju.

Izpostava Maribor

Ob 11.06 sta na Kolodvorski ulici v Slovenski Bistrici trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj prometne nesreče, odklopili akumulatorja, posuli razlite motorne tekočine z absorbentom, očistili vozišče in pomagali reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri oskrbi poškodovanih oseb, ki so jih prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.28 sta na cesti Novo mesto–Metlika pri naselju Črmošnjice pri Stopičah, občina Novo mesto, trčila motorno kolo in osebno vozilo. V nesreči se je poškodoval motorist, ki so ga na kraju oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto in ga odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci GRC Novo mesto zavarovali kraj nesreče, pomagali reševalcem, odklopili akumulator na motornem kolesu in ga odstranili s cestišča.

Ob 15.44 sta v naselju Prečna, občina Novo mesto, trčili dve osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so oskrbeli eno lažje poškodovano osebo in pomagali policistom pri urejanju prometa.

Ob 16.57 sta na avtocesti Ljubljana–Obrežje pred počivališčem Starine, občina Novo mesto, trčila osebno in tovorno vozilo. Pri tem se je osebno vozilo prevrnilo in obstalo na strehi. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so na kraju pregledali dve osebi in eno poškodovano odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu, pomagali reševalcem in vlečni službi. Za odpravo posledic prometne nesreče so poskrbeli delavci Dars-a.

Ob 21.50 je na Seidlovi cesti v Novem mestu osebno vozilo trčilo v peško. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj nesreče ter nudili pomoč pri oskrbi in prenosu ponesrečene osebe do reševalnega vozila. Reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto so poškodovano peško na kraju oskrbeli in jo prepeljali v novomeško bolnišnico.

Izpostava Ptuj

Ob 7.51 je na Zagrebški cesti na Ptuju prišlo do prometne nesreče med avtobusom in kolesarko. Gasilci PGD Ptuj so pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovanke, usmerjali promet in počistili cestišče. Poškodovanko so reševalci NMP Ptuj prepeljali v SB Ptuj.

Ob 16.51 sta v Dornavi trčila osebno vozilo in traktor s prikolico. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, reševalcem NMP nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe, očistili po vozišču iztekle motorne tekočine in nudili pomoč delavcem vlečne službe pri izvleki traktorja iz obcestnega jarka. Poškodovano osebo so v SB Ptuj prepeljali reševalci NMP.

Ob 18.39 se je v Podlehniku osebno vozilo prevrnilo z vozišča. Gasilci PGD Ptuj so požarno zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.31 se je na cesti v Mislinjski dobravi, občina Slovenj Gradec, zgodila prometna nesreča z udeležbo tovornega in treh osebnih vozil. Posredovali so gasilci PGD Slovenj Gradec, ki so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem pri oskrbi ponesrečencev, nevtralizirali razlite motorne tekočine in odklopili akumulatorje. V nesreči so se tri osebe poškodovane. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so jih oskrbeli in z reševalnim vozilom prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 14.45 sta na Koroški cesti v Ravnah na Koroškem trčila tovornega in osebno vozilo, pri čemer sta se dve osebi poškodovali. Posredovali so gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem, ki so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, nudili pomoč pri usmerjanju prometa in očistili vozišče. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so na kraju oskrbeli poškodovani osebi in ju prepeljali v SB Slovenj Gradec v nadaljnjo oskrbo.

Ob 16.07 je v Tolstem Vrhu, občina Ravne na Koroškem, je prišlo do prometne nesreče z udeležbo tovornjaka in dveh osebnih vozil. Gasilci KGZ Ravne so zavarovali vozila ter do prihoda policije usmerjali promet. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Kranj

Ob 8.16 je v Podnartu v občini Radovljica potniški vlak, ki je peljal na relaciji Zagreb–Beljak, trčil v delovni stroj za delo na tračnicah. Železniška proga je bila zaradi nesreče zaprta, potnike pa so s kraja nesreče odpeljali z nadomestnim prevozom. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Ptuj

Ob 15.36 je v Pavlovcih, občina Ormož, vlak povozil osebo. Posredovali so gasilci PGD Ormož, NMP Ormož in policisti.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.38 je zagorela električna napeljava v kurilnici stanovanjske hiše v Zajelšah v Dolu pri Ljubljani. Požar, v katerem je delno zgorela kurilnica, so pogasili gasilci PGD Dol pri Ljubljani.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.38 v Moravskih Toplicah prišlo do požara v kuhinji stanovanjske hiše. Požar, ki je uničil del kuhinje, so pogasili gasilci PGD Moravske Toplice, Martjanci, Filovci in Suhi Vrh.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.22 je na Blekovski gmajni v Logatcu gorelo osebno vozilo. Požar, ki je v celoti uničil osebno vozilo, so pogasili gasilci PGD Dolnji Logatec in Gorenji Logatec.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.52 je na Prvomajski ulici v Novi Gorici, občina Nova Gorica, zagorelo osebno vozilo. Na kraju prijave je bilo ugotovljeno, da so gorela tri zapuščena vozila. Gasilci iz JZ GRD Nova Gorica so požar pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 11.59 je zagorela trava v Križevcu v občini Zreče. Gasilci PGD Stranice in Zreče so pogasili požar na površini okoli 40 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.32 je ob avtocesti v bližini Kosez v Ljubljani sprehajalec opazil manjši ogenj v gozdu. Aktivirani so bili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in pogasili okoli 5 kvadratnih metrov gozdne površine.

Ob 19.33 je v naselju Hrovača v občini Ribnica je gorela suha trava. Požar na površini okoli dveh kvadratnih metrov so pogasili PGD Goriča vas.

Izpostava Novo mesto 

Ob 13.57 so ob Topliški cesti v Novem mestu gorele ciprese. Požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 17.37 je pri Komnu gorela trava in podrast. Požar na površini okoli dveh hektarjev so pogasili gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Koper

Ob 16.51 so gasilci GB Koper odšli v Lucijo zaradi vonja po plinu na Liminjanski cesti. Ob stanovanjskem bloku je tako pokazalo prisotnost plinov v manjši koncentraciji do 30 ppm v intervalih, ko je zapihal veter. Ugotovili so, da je vzrok oziroma izvor plinov iz strehe bližnje kemične pralnice, nad likalnico, saj so na strehi pralnice z meritvami ugotovili, da plini presežejo tudi 1500 ppm. Skrbniku pralnice, ki je bil med merjenjem tudi prisoten, so svetovali, naj pomanjkljivost v čim krajšem času odpravi.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 7.49 je na Seidlovi cesti v Novem mestu iz osebnega vozila iztekalo motorno olje po cestišču. Gasilci GRC Novo mesto so z vpojnimi sredstvi posuli in očistili onesnaženje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.56 sta v bližini Idrije pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske regije odstranila vžigalnik za minometno mino mase 0,2 kg iz obdobja II. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja odpeljala v ustrezno skladišče.

Ob 8.48 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije posredovala v bližini Rožne Doline, občina Nova Gorica, kjer sta odstranila topovsko granato kalibra 65 mm, mase 4 kg, italijanske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja odpeljala v ustrezno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.49 so gasilci PGD Velenje posredovali v tretjem nadstropju stanovanjske stavbe na Cesti talcev v Velenju, kjer se je zaustavilo okvarjeno dvigalo. Iz dvigala so rešili osebo in dvigalo izključili iz omrežja.

Izpostava Koper

Ob 7.13 so gasilci JZ GB Koper intervenirali na Gregorčičevi ulici v Piranu, kjer je zaradi iztekanja vode iz cevi električnega grelca, poplavilo stanovanje. Zaprli so ventil in preventivno pregledali še sosednji stanovanji, ki sta bila tudi poplavljeni.

Izpostava Kranj

Ob 4.10 so v Ulici Franca Rozmana Staneta v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, kjer se je nahajala onemogla oseba. Nudili so ji pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Ob 8.22 je na Novem Svetu, občina Škofja Loka, v stanovanju iztekala voda. Gasilci PGD Škofja Loka so zaprli glavni ventil v objektu in izčrpali izteklo vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.35 so gasilci ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše v Dolskem v občini Dol pri Ljubljani in omogočili reševalcem NMP vstop do obolele osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.39 so posredovali gasilci PGD Murska Sobota v stanovanjskem bloku na Kocljevi ulici v Murski Soboti, kjer so tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/