Skoči do osrednje vsebine

Prenova REK obrazcev predstavljena strokovni javnosti

Novih tovrstnih predstavitev trenutno ne načrtujemo. Rešitev bo širši javnosti predstavljena predvidoma novembra letos. Uvedbo novega iREK obrazca načrtujemo za 1. 4. 2022.

Kot smo poročali v začetku tega meseca, pripravljamo poenostavitve tudi pri REK obrazcih. Finančna uprava je namreč začela s prenovo REK obrazcev, pri kateri je osnovno izhodišče ukinitev obstoječih REK obrazcev: REK-1, REK-1a, REK-2, REK-1f, PNiPD in statističnega obrazca ZAP/M.

Podrobnejši koncept in osnutek novega REK obrazca smo najprej predstavili strokovni javnosti. V torek 7. 9. 2021 je bila predstavitev za programerje, ki izdelujejo programe za obračun dohodkov, v ponedeljek 13. 9. 2021 pa smo zadevo predstavili tudi računovodjem, davčnim svetovalcem in revizorjem. Vsa mesta v predavalnici so bila glede na omejitve praktično nemudoma zapolnjena, zato se opravičujemo vsem zainteresiranim, ki se predstavitve žal niso mogli udeležiti.  Na Finančni upravi smo s strani strokovne javnosti prejeli veliko uporabnih povratnih informacij, ki nam bodo vsekakor koristile pri pripravili dokončne rešitve, ki bo prijazna do davčnih zavezancev. Ker je prenova samega obrazca tudi predmet usklajevanj z drugimi državnimi organi ga trenutno še ne moremo objaviti, prav tako trenutno ne načrtujemo novih predstavitev za strokovno javnost. Bomo pa predvidoma novembra letos rešitev predstavili širši javnosti.

Več informacij o prenovi REK obrazcev je objavljenih v novici z dne 3.9.2021.