Skoči do osrednje vsebine

Obrambni minister v Savinjski regiji z gasilci in vodstvom podjetja Prevent & Deloza

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je v sklopu delovnega obiska Vlade Republike Slovenije v Savinjski regiji danes obiskal prostovoljni gasilski društvi Sela - Verače - Virštanj in Velenje ter se srečal s predstavniki podjetja Prevent & Deloza, ki proizvaja inovativno zaščitno opremo. Že včeraj se je minister srečal s člani Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Steklarna Rogaška Slatina.

Minister se je danes po delovnem posvetu Vlade skupaj z generalnim direktorjem Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darkom Butom najprej srečal s predstavniki Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah in PGD Sela-Verače-Virštanj. V navedeni gasilski zvezi, ki deluje na območju občin Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli, je 24 gasilskih društev s približno 4500 člani. Gasilska društva te zveze so lani opravila 428 intervencij, od tega 233 za tehnično in druge oblike pomoči, 82 intervencij je bilo ob poplavah, 53 v požarih. PGD Sela-Verače-Virštanj je eno od petih prostovoljnih gasilskih društev v občini Podčetrtek, minister pa je člane društva posebej pohvalil za njihovo prizadevnost pri izgradnji gasilskega doma.

PGD Velenje ima jedro poklicnih gasilcev že več kot dve desetletji, skupaj s prostovoljnimi pripadniki pa kot gasilska enota širšega pomena, opravijo približno tristo intervencij letno. Minister mag. Matej Tonin je takšno obliko organizacije posebej pohvalil, saj se je izkazala za dobro, tudi glede racionalne porabe tehničnih in drugih sredstev. Društvo posreduje tudi pri prometnih nesrečah in nesrečah z nevarnimi snovmi. Lani so sodelovali pri gašenju 77 požarov, 66 je bilo tehničnih, 230 pa drugih intervencij. Letos so skupaj opravili prek 270 intervencij. Vodstvo društva se je z ministrom pogovarjalo tudi o statusu gasilcev in možnostih, da bi bili delodajalci prostovoljnemu gasilstvu bolj naklonjeni, pa tudi o prihodnjih izzivih tretje razvojne osi.

V celjskem podjetju Prevent & Deloza, ki se je sprva ukvarjalo z vrvicami in trakovi, nato pa se združevalo z zdravimi jedri propadlih tekstilnih podjetij, si danes utirajo pot med vodilne proizvajalce inovativne zaščitne opreme. So največji ponudnik delovnih in zaščitnih oblačil na domačem trgu, kjer realizirajo približno šestdeset odstotkov celotne prodaje izdelkov in storitev. Ob klasičnih tekstilnih izdelkih, med katere so lani z izbruhom covid-19 začasno dodali zaščitne obrazne maske, že poldrugo desetletje razvijajo inovativne materiale in aplikacije iz materialov. Tako so ministru predstavili projekt Remos, v okviru katerega že pet let razvijajo profesionalna oblačila s poudarkom na senzoriki, ki bodo med drugim uporabniku omogočala samoogrevanje, samoprezračevanje in avtomatsko hlajenje. Direktor podjetja Boštjan Marolt je predstavil tudi razvijanje interventne gasilske obleke, ki poteka v obliki sodelovanja celjskega podjetja s Predilnico Litija in Tekstilno iz Ajdovščine, in ki bo uporabnikom po gašenju omogočala dekontaminacijo. Mag. Tonin je prizadevanja podjetja označil kot smela in daljnosežna ter izjemno koristna za obrambni resor, ki s podjetjem sodeluje že dve desetletji.

Ob včerajšnjem srečanju ministra mag. Tonina s člani PGD Steklarna Rogaška Slatina so predstavili delovanje društva, usposobljenost za različne intervencije in opremo. Kot so dejali, so osrednje društvo občine Rogaška Slatina, nosilec koncesije za posredovanje pri nesrečah v prometu, nesrečah, ki vključujejo delo z nevarnimi snovmi in posredovanje pri ostalih tehničnih nesrečah. Društvu pri opremljanju pomaga Steklarna Rogaška, s katero zelo dobro sodelujejo. Da so zelo odzivni, so pokazali tudi ob epidemiji covid-19, saj so bili prvo PGD, ki je bilo z nalogo razkuževanja vključeno v ukrepanje za zajezitev širjenja virusa. Izjemno dobro usposobljenost pa izkazujejo tudi na gasilskih tekmovanjih, dvakrat so sodelovali na gasilski olimpijadi. Posebej spodbudno je po oceni ministra delo v društvu, namenjeno mlajšim generacijam.

Regijski obisk Vlade se je končal z javno tribuno o razvoju Savinjske regije, na kateri so poleg članov Vlade in obrambnega ministra sodelovali župani, gospodarstveniki in drugi nosilci razvoja v tej regiji.