Skoči do osrednje vsebine

Minister Janez Poklukar na regijskem obisku v Savinjski regiji

Minister za zdravje je v sklopu današnjega vladnega obiska v Savinjski regiji obiskal ZD Nazarje in Psihiatrično bolnišnico Vojnik. Med pogovorom so se med drugim dotaknili tudi prostorskih težav in pomankanju kadra.

»Izpostavili smo tudi prestrukturiranje letošnjega programa, saj zaradi specifičnih razmer z epidemijo ne zmoremo izvesti celotnega programa akutne bolnišnične obravnave, medtem ko ga bomo na psihiogeriatriji in skupnostni obravnavi lahko celo presegli,« je povzel direktor Psihiatrične bolnišnice Marjan Javornik. V Zdravstven domu Nazarje pa je minister, skupaj z župani, spregovoril o izzivih primarnega zdravstva in cepljenju na terenu.

Minister za zdravje je tekom dneva govoril je s številnimi direktorji zdravstvenih ustanov in zdravniki. Vsem je tudi pojasnil, zakaj je izpolnjevanje pogoja PCT ključno. Situacija glede epidemije covida-19 je resna in je zelo pomembno, da v zdravstvenih zavodih ne vlada strah pred okužbo z novim koronavirusom. Nujni pregledi še vedno dostopni za vse, tudi tiste, ki pogoja ne izpolnjujejo.

Kot je minister tudi včeraj pojasnil ob obisku PB Vojnik: » V primeru, da bo pacientov pregled odpovedan in se bo kasneje njegovo zdravstveno stanje poslabšalo, bo ta razumljen kot nujen primer in mu bo stroka nudila vso potrebno zdravstveno oskrbo. Poudaril je, da mora zdravstvo ostati varno okolje, kjer se bolniki zdravijo in ne tvegajo okužbe z novim koronavirusom. "Zdravstvo je tukaj ogledalo vsem, kako in na kakšen način pristopiti, da bomo obvladali epidemijo," je dejal. Pri tem je poudaril, da je stroka vedno ocenjevala nujnost primerov. "Za vsako stanje v zdravstvu oziroma njegovo oceno, ali gre za nujno ali ne, nujno poda stroka in tukaj pač stroka, ki ob vhodu v zdravstveni zavod spremlja protokol PCT, tudi oceni, kakšna je situacija oziroma potrebe po nadaljnjih zdravstvenih storitvah," je dejal Poklukar. Poudaril je tudi, da je cepljenje proti covidu-19 ključno za zajezitev četrtega vala epidemije in bo ključno pripomoglo k zaščiti družbe v jeseni in med zimo.