Skoči do osrednje vsebine

Aktivnosti ministrice in državnega sekretarja v okviru regijskega obiska vlade v Savinjski regiji

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes v okviru regijskega obiska vlade v Savinjski regiji udeležila delovnega posveta vlade v Termah Olimia. V nadaljevanju je državni sekretar dr. Dejan Valentinčič obiskal občino Solčava. Pred zaključno javno tribuno, v Celju, pa je državni sekretar obiskal še Celjsko Mohorjevo družbo.

Prvi obisk je državni sekretar dr. Dejan Valentinčič opravil v občini Solčava,ob meji z Avstrijo, kjer se je srečal z županjo Katarino Prelesnik in podžupanom Francijem Ošepom. Pogovor je tekel o sodelovanju z občino Železna Kapla na avstrijski strani meje ter s tamkajšnjimi Slovenci in o možnostih poglobitve sodelovanja. Predstavili so uspešne čezmejne Interreg projekte v katere so bili vključeni in izzive s katerimi se pri tem soočajo.

Županja Solčave je ob tej priložnosti predstavila načrtovan občinski infrastrukturni projekt, povezan s cesto čez Pavličevo sedlo na Koroško.  Občina je zaradi neokrnjene narave izrednega pomena za turizem, kar je tudi njen gonilni konj in prav s tem ohranja življenje v občini in okolici. Gostitelji so ob tej priložnosti državnega sekretarja popeljali tudi čez razstavo "Solčavsko - sprehod v naročje Alp", ki je na ogled v večnamenskem središču za trajnostni razvoj Center Rinka.

Pred zaključno javno tribuno je državni sekretar obiskal tudi Celjsko Mohorjevo družbo, kjer je spregovoril z ravnateljico dr. Tanjo Ozvatič, direktorjem Simonom Ozvatičem in Alešem Planinškom vodjo financ in računovodstva. Pogovor je tekel o sodelovanju založbe z Mohorjevo družbo v Celovcu in Mohorjevo družbo v Gorici in o njihovem skupnem prizadevanju za utrditev skupnega slovenskega kulturnega prostora na področju knjižnega založništva.

Celjska Mohorjeva družba je ena od naslednic v Celovcu ustanovljene Mohorjeve družbe, ki letos praznuje 170. obletnico. svojega obstoja ter delovanja in jo je ob tej priložnosti obiskal tudi predsednik vlade Janez Janša. Je najstarejša kulturna ustanova slovenskega naroda, ki je slovensko knjigo naredila za splošno dobrino in tem Slovence za kulturen narod. Mohorjeva gradi slovensko nacionalno identiteto na širokem področju kulture in znanosti, pri čemer se odpira najširšemu krogu ne glede na generacijsko, nazorsko in politično različnost. Pri izvajanju svojega poslanstva tako sodeluje z najuglednejšimi znanstvenoraziskovalnimi, kulturnimi, vzgojnimi in drugimi podobnimi institucijami, vladnimi in nevladnimi organizacijami ter strokovnjaki iz Slovenije in tujine.